Twee Nederlanders in lawine in Nauders


By Arjen on 16 January 2015 · 13

Vandaag zijn in het Oostenrijkse Nauders twee Nederlanders in een lawine terecht gekomen. Dat meldt de ORF. Volgens het bericht waren de twee onderweg in een groep van vier. Onder de top van de Volder Fürnerkopfes trapten ze rond half twee een lawine los. De lift naar de top was de hele dag al gesloten vanwege de wind. Waarschijnlijk was de groep van vier aan het toeren in het gebied. Beide Nederlanders zijn in kritische toestand in het ziekenhuis opgenomen. Eén van hen is succesvol gereanimeerd. Laten we hopen op een volledig herstel.

Instabiel sneeuwdek

De situatie in de Alpen blijft gespannen, aangezien er veel sneeuw valt op een relatief zwakke laag. Tel hier de harde wind van de afgelopen periode bij op en je hebt een potentieel dodelijke witte cocktail. De Zwitserse SLF heeft voor morgen voor sommige gebieden lawinegevaar 4 afgegeven. Denk twee keer na voordat je een lijn rijdt en doe dit alleen met gedegen kennis en materialen. Heb je die kennis niet, ga dan met een gids op pad of blijf gewoon op de piste. Het seizoen is nog lang.

Comments


 • lennart75
  Expert
 • kanski
  Elite
  kanski op 18 January 2015 · 17:00
  Een 51-jarige Nederlandse wintersporter is door een lawine in Oostenrijk gedood. De man werd vrijdag gegrepen door de sneeuwmassa.

  Het ongeval deed zich voor bij de wintersportplaats Nauders in Tirol, aldus Oostenrijkse media. De man overleed zaterdag in het ziekenhuis van Innsbruck.

  Een groep van vier skiërs werd off-piste verrast door de lawine. De Nederlander verkeerde in het gezelschap van twee Duitsers en een gids. Zij wisten de 51-jarige man te bevrijden uit de sneeuwmassa en te reanimeren.

  Hij werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis in Zams en van daaruit overgebracht naar het universiteitsziekenhuis in Innsbruck, waar ook prins Friso werd verzorgd.

  Wat de lawine precies heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. Zondag verhoogden de autoriteiten in grote delen van Tirol het dreigingsniveau voor lawines naar code 3 op een schaal van 5.
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • Luukie25
  Advanced
  Luukie25 op 18 January 2015 · 21:39
  Heftig en ontzettend naar! Wel roept dit vaak een vraag bij mij op: Was het wel een gediplomeerde gids? Uiteraard is er altijd een restrisico, maar ik vind berichten toch altijd nog veel heftiger als groepen onder begeleiding van een gids zijn.. Waardoor gaat het dan fout? Aan kennis tekort is het niet te wijten, maar wat wel? Puur het restrisico, of heeft de skier wellicht een verkeerde lijn gereden anders dan de gids aangaf?
 • Berber
  Expert
  Berber op 19 January 2015 · 17:26
  @Luukie25 … Vandaag is de Valuga St. Anton naar beneden gekomen.. 2 doden.. groep van 7 toeristen + gids. Gids of toerist, de lawine ziet het verschil niet!
 • Luukie25
  Advanced
  Luukie25 op 19 January 2015 · 20:19
  @Berber, maar andersom zou wel de bedoeling zijn... Dat de gids het risico herkent en de veilige afdalingen eruit kan filteren...
 • Luukie25
  Advanced
  Luukie25 op 19 January 2015 · 20:19
  @Berber En daarmee bedoel ik dus niet dat het een slechte gids was! Maar het valt mij wel (nadelig) op...
 • Berber
  Expert
  Berber op 19 January 2015 · 21:04
  @Luukie25 Ik ben er ook stil van.. De menselijke factor speelt geloof ik een hele hele grote rol in deze ongelukken.. Ik zou nooit maar dan ook nooit, in deze omstandigheden, het lef hebben om te gidsen…Te veel storm, te weinig sneeuw, te veel temperatuur gewiebel, alles bij elkaar gewoon een hele slechte base 2000m. Terughoudendheid is een must, misschien wel het hele seizoen. De Bergführer heeft zich of vergist/laten verleiden/had het geld hard nodig/dacht dat het te verantwoorden zou zijn/Stond door een enorme Stoke bij zijn klanten onder druk(!!)/heeft het restrisico voor zich berekend.. Misschien is de 4e skiër gevallen .. Misschien was het een rotsblok(je) die afbrak door de zoninstraling of was de zoninstraling genoeg om het pakket te laten bewegen. . enz. enz. De gids had het zó vast en zeker niet voor ogen bij zijn planning. Fatale fouten in hun planning hebben er een paar zeker gemaakt de laatste weken.. dat valt mij ook op.. Er zijn vandaag de dag ook wel heel veel klanten te vinden voor de Backcountry en door de navraag zullen er altijd een paar Führer te vinden zijn die de wensen van hun klanten willen vervullen! Wat een waarheid is is dat je in onze branche altijd met 1 been al in de gevangenis staat.. Er spelen zo enorm veel factoren mee in onze besluiten, voor de Führer nog een paar meer.. en door de enorme boom in het offpiste skiën is de besluitvorming nog ingewikkelder geworden, blijkbaar ook gevaarlijker.
 • Ee1co
  Advanced
  Ee1co op 19 January 2015 · 21:56
  Mooi @Berber
 • JobLomans
  Expert
  JobLomans op 19 January 2015 · 22:44
  @Berber. ik vind al je overwegingen wel wat ver gaan. Laten we bij dit soort tragische ongelukken ons meer beperken tot de feiten. Ik vind het ook wat storend om te lezen dat jij onder deze omstandigheden zeker niet zou gidsen, dat is een beetje een open deur en m.i. te gemakkelijk om te vermelden. We waren er niet bij en kunnen dus echt niet beoordelen bijvoorbeeld of de omstandigheden lokaal echt zo slecht waren en de restrisico's zo slecht beoordeeld werden. "Ook bij een laag restrisico kan je nog altijd de hotspot triggeren en een lawine veroorzaken dat kan de beste berggids ook niet inschatten en veranderen".
  Een uitspraak die ik jaren geleden hoorde van een in Chamonix geboren en getogen heel ervaren Franse berggids, die tevens opleider was bij de ENSA (Franse berggidsenopleiding in Chamonix).
 • Berber
  Expert
  Berber op 20 January 2015 · 07:56
  Mijn overwegingen gaan helemaal niet ver! Zo is het gewoon! Er kan van alles gebeurd zijn .. het kan ook puur pech geweest zijn. Ik schreef: Ik heb het LEF niet om te gidsen bij deze omstandigheden, en dit omdat er zoveel triggerspots zijn in de base! Ik ben er wel een beetje bij aangezien ik in Oostenrijk leef en precies weet wat er dit seizoen aan sneeuwval, wind etc. al was! Ik ken de Valuga goed en ja, ik vraag me af wat deze gids (op dit moment) daar te zoeken had met zijn klanten. Tevens praat ik met veel andere gidsen die zich op dit moment ook niet veilig voelen..(bij lawinewarnstufe 3) en bij deze route ook grote vraagtekens hebben. Mocht je niet exact gelezen hebben.. Ik schreef ook al: een lawine ziet geen verschil tussen Gids of toerist !! Ik veroordeel en beoordeel niemand in mijn verhaal, kaart alleen de (naar mijn mening) mogelijke oorzaken aan die in dit fatale ongeluk een rol kunnen hebben gespeeld! Niet als ongeluksanalyse maar omdat deze groep met gids op pad was en Luukie25 hier zijn gedachten over had..
 • Berber
  Expert
  Berber op 20 January 2015 · 08:41
  We zijn allemaal ook maar mens.. Voor mij zijn dit ongelukken die voor veel mensen consequenties hebben. Ik zoek niet naar de schuldvraag, het is een volledig plaatje met tig van verschillende factoren die samen zijn gekomen. Het resultaat is iig fataal en dus de grootste nachtmerrie.
 • JobLomans
  Expert
  JobLomans op 20 January 2015 · 14:30
  Ik woon niet in Oostenrijk, maar laten we wel reeel zijn Kaprun (je woongebied?) en St. Anton liggen ook niet naast elkaar en de omstandigheden kunnen toch heel verschillend zijn. Ik denk dat je beter na de situatiebeoordeling ter plaatse je vraagtekens kan hebben over genomen beslissingen. Misschien is het wel beter om langs de zijlijn en altijd achteraf niet zo snel een mening te geven over een lawine gebeurtenis.
 • Berber
  Expert
  Berber op 20 January 2015 · 15:47
  @JobLomans … Ik ga hier maar verder niet meer op in.. de enige die oordeelt ben jij… !

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro