PA #12: EPIC alert Piemonte!

PA #12: EPIC alert Piemonte!

Bovenstaande video al aangeklikt? Het zijn beelden van Alagna van zondag. Het is aan in de Piemonte en het Zwitserse Ticino en het blijft aan. Wat te denken van onderstaande foto? Deze is niet zover van het Como meer vandaag geschoten. En scroll je nog even verder naar beneden dan zie je de palmbomen van het Italiaanse merendistrict in de sneeuw staan.

Dikke pow aan het Como-meer (via de reports)
Palmbomen in de sneeuw
Palmbomen in de sneeuw

Ja, het sneeuwde intens en hard. Het stuwde als een malle aan de zuidkant van de Gotthard, de Monte Rosa en de Piz Bernina. Vooral rond de Simplon kwam het tot enorme hoeveelheden en bij een dergelijk front komt de sneeuw vaak ook nog door het oosten van Haut-Valais en tot aan Andermatt. Kwam het front eerst via zuidwest binnen, al snel gaf storm Quinn er een zuidoostelijke slinger aan waardoor de bewolking als het ware klem kwam te zitten in de fuik van de Alpenhoofdkam.

Verse sneeuw in Madesimo
Verse sneeuw in Madesimo
Veel sneeuw in Alagna (via de reports)
Net als in Airolo
Net als in Airolo
Te veel sneeuw in San Domenico?
Te veel sneeuw in San Domenico?
Dikke pak sneeuw ten zuiden van de Gotthard tunnel
Dikke pak sneeuw ten zuiden van de Gotthard tunnel

En al die sneeuw kwam dus uit het zuiden, werd via het Italiaanse merendistrict naar boven geduwd, kon daar geen kant meer op en dus was de enige oplossing leegsneeuwen en dat zagen we op de meetstationnen goed terug.

De dump vanuit het zuiden
De dump vanuit het zuiden
Heel veel sneeuw in Ticino
Heel veel sneeuw in Ticino
En heel veel sneeuw in Alagna
En heel veel sneeuw in Alagna

Ondertussen was het in de Franse Zuidalpen tijdelijk opgeklaard en keerde Rogier terug met dergelijke beelden. Het was een stilte voor de storm, want terwijl het in Alagna de hele dag doorsneeuwde was de sneeuw bij Rogier de opmaat naar fase 2 van #PA12. Rogier kan maandag weer eens op stap op verse beelden te schieten. Want het sneeuwde zondagmiddag intens in de Franse Zuidalpen en iemand zal toch die ingesneeuwde sporen weer moeten verversen.

Fase 2: le Retour d’Est

Was fase 1 vol op het zuiden gericht, bij fase 2 is dat niet het geval. Quinn is zuidelijker komen te liggen en maandag en dinsdag ligt de westelijke en zuidelijke Piemonte vol in de vuurlinie. Op zondagochtend werd daar al 10-20 cm vers opgetekend, maar het echte geweld is afgelopen nacht pas gearriveerd. Het worden epic dagen in de bossen van de Piemonte.

Oostelijke stroming = retour d'est
Oostelijke stroming = retour d’est

Alles is nu gericht op de Piemonte en heeft veel weg van #PA10. Reken tussen zondagnacht en dinsdagmiddag op 80-150 cm vers. In de ooststau van de Mont Viso eventueel zelfs nog meer. En dus is het na de zuidalpen centraal en de Franse zuidalpen nu ook aan in de Zuidalpen west.

Tot en met dinsdagmiddag houdt de sneeuwval aan in de westelijke en zuidelijke Piemonte. In het noorden van de Piemonte is het dan alweer droog en zonnig. Vanaf woensdag liggen de gehele Alpen weer in de zon. Powder galore kortom. Tenminste… als je richting de Piemonte koerst.

Waarheen te gaan?

Op maandag, dinsdag ga je richting

Vanuit de Franse Savoie en Hautes Alpes kun je in no time in de Piemonte zijn. Neem de Col du Montgenèvre of de Fréjus tunnel en je bent snel in het beloofde land. Ook vanuit Zwitserland ben je redelijk snel via de Gotthard tunnel, maar zover hoef je niet eens te gaan, want zelfs in A*******t is het aan.

Kies daarbij voor treeruns op hellingen waar geen steile wanden boven zitten. Met al die verse sneeuw is het lawinegevaar weer kritisch geworden in delen van de Alpen.

Lange termijn? PoederAlert#13…

Vanaf woensdag dus overal zonnig in de Alpen en vooral in de Noordalpen wordt de situatie dan steeds listiger. Het is er best wel warm geweest vanwege de föhn en de wind heeft ook het een en ander verplaatst. Het is goed zoeken en dat met een sneeuwdek dat suboptimaal verstevigd is. Maar er is hoop…

Vanaf zaterdag komt er weer sneeuw voor de Noordalpen, waaronder de Franse noordalpen. Of PoederAlert #13 daarmee een feestje voor de Noordalpen wordt is nog niet gezegd en geschreven. Want GFS kiest voor noord, ECMWF kiest tijdelijk voor noord en dan rap voor zuid. Allemaal nog erg pril, maar perspectiefrijk voor diegene die van 21-28 februari richting de Alpen gaat.

Dinsdag verdere details. Voor nu… happy hunting in de Piemonte.

Stay stoked!

Morris

meteomorris

Replies

Expert
meteomorrisAuthor15 February 2015 · 22:19

@@Roelaano, lekker!

powfinder.com
Beginner
KendoAuthor16 February 2015 · 18:48

@ roelaano…das nie weinig… ga je weer die kant op? ;-)

“Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”
Advanced
koen_djfistelAuthor16 February 2015 · 19:32

schoon gezegd : Happy Hunting in Piemonte ;-) ;-) Whemmen al véél geschoten :-) Morgen gaan we voor de beren, wolven én sabeltandtijgers :-) :-) Happy vollenbak !!! grtz poes, popski, djfistel … ondertussen in een potteke pasta aan het roeren ;-)

sbs roelz
Expert
HaasAuthor16 February 2015 · 20:39

Italy is not a nordic country…

There are no secrets, only information you don't yet have...!!
Advanced
49Author16 February 2015 · 21:04

Was inderdaad wel redelijk episch vandaag. Zeker ook omdat de basis op de Monte Rosa boven de 2000m een stuk stabieler is dan op veel andere plekken in de Alpen. Daaronder veelal bos. Alagna kreeg dit keer veel meer verse poeder dan Gressoney. Nu niet allemaal komen natuurlijk.

montagna bianca, ti amo
Advanced
koen_djfistelAuthor18 February 2015 · 18:50

Wie Zoekt, Hunt Happy !!! Vandaag nog veel geschoten :-) :-) :-)

sbs roelz
Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!