#PA2: live beelden uit de poeder


By Vinnie on 24 November 2015 · 12

Afgelopen zomer stonden we eind juli met de MTB boven op de Hohe Wispele en keken we in de verte uit op de Gletsjer van Diablerets. Het was een kleine 25 graden en de freeride routes kon je alleen met veel fantasie intekenen. De afdaling naar het dal was rotsig met hier een daar heel even het gevoel van lekker afdalen en een bocht inzetten op de lager gelegen grasweides. Winter was even dichtbij maar het blijft een ander gevoel op de fiets.

Toen PA#2 zich aftekende in de kaarten was het in eerste instantie duidelijk dat het een touralert zou worden voor ons. Tijd voor de eerste pelgrimage naar de Alpen. De verwachtingen werden laag gehouden en we zouden wellicht een paar bochtjes kunnen zetten, maar het zou vooral even lekker lopen in de bergen zijn en genieten van de eerste echte sneeuw tot in de dalen.

Vanaf Venlo kruipt de stoke dan toch waar hij niet gaan kan en worden er allerlei plannen gemaakt, het regent al snel en tijdens de reis verliezen we de updates van Morris niet uit het oog. Na een nacht in een door Pakistanen gerund hotelletje in Grafenort (waar ze ons vervloeken als enige gasten die om 18u een reservering voor de nacht gemaakt hebben, lang leve Booking.com) Dromen we van de witte wereld waarin we morgen wakker worden.

's Morgens sneeuwt het inderdaad in het Engelbergertal, maar pas vanaf 8u 's morgens en het blijft natte drek. We rijden wat rond opzoek naar een zo hoog mogelijke instap en ontdekken daarin de Buerebahnli's oftewel de koeienliften. Prive liften die je voor een paar frank een ritje geven als de eigenaar de telefoon opneemt. Daar gaan we zeker nog een keer gebruik van maken!

Buerebahnli
Buerebahnli

Nu echter pakken we de gondel vanaf Wolfenschiessen waar iedereen ons aangaapt in onze kleurrijke gear. Daar gaat zeker nog over nagepraat zijn op zaterdagavond in de kneipe. We stappen uit op 1100 waar een kleine 15cm ligt en stappen richting Haldigrat waar de vellen ondergaan en het lopen begint. Het is al snel duidelijk dat de sneeuw lekker los is en er inderdaad 0 base is. We zitten geregeld op de ondergrond waar niet alleen wat takken liggen maar ook stenen liggen. op 1700m houden we het voor gezien. Het uitzicht op de het lager gelegen en groene Luzern en het Vierwoudstedenmeer is prachtig, maar we moeten het materiaal (en onszelf) ook nog heel naar beneden krijgen.

Luzern in de diepte
Luzern in de diepte

Dat valt uiteindelijk niet mee en met fluwelen voetjes maken we de afdaling. Haldigrat blijft Cult en we komen graag weer eens terug als Kurt de lift aanzwengeld (en de stenen heeft opgeruimd op z'n piste), maar dit heeft met freeride niks te maken en we hadden bijna net zo goed de weverij van het klooster van Maria- Rickenbach kunnen bezoeken. Engelberg heeft dus minder gepakt dan gehoopt en we moeten hogerop, we bellen snel met Diableretes en ze gaan open op zondag, dat gecombineerd met een paar opklaringen in de kaarten doet ons besluiten om te verkassen.

Zondag:

In twee stappen brengt de gondel je 1600m hoger en het is koud, het heeft afgelopen nacht lekker doorgesneeuwd en het landschap op 1100m waar we slapen kleurt midwinterswit. De kou heeft zijn werk gedaan en de sneeuw ligt blijkt van een uitmuntende kwaliteit.

November?
November?

We genieten de hele ochtend van de korte runnetjes die te maken zijn vanaf het stoeltje op de top, we hebben ook andere opties aangekruist maar het seizoen is nog lang en het laag hangende fruit smaakt na een lange zomer extra zoet.

More please
More please

Guy trapt 'm op z'n staart
Guy trapt 'm op z'n staart

De eerste faceshots van winter 2015/16
De eerste faceshots van winter 2015/16

Na de lunch en een extra kaartencheck willen we eigenlijk de run naar het middelstation rijden. We traverseren richting de instap, maar de boel trekt potdicht, dus de vellen weer onder en een kleine 20 mins later staan we weer bij de stoeltjes terug, hier komen we nog wel een keer terug voor de grotere lijnen!!

Comments


 • Kendo
  Beginner
  Kendo op 24 November 2015 · 10:01
  lekker mannen!! goed bezig geweest....
  “Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”
 • Roelaano
  Advanced
  Roelaano op 24 November 2015 · 10:03
  Nice! Diableretes had ik op de eerste plaats staan voor na het volgende dumpje. Lag er in het dal (op de col) toevallig ook al een mooi laagje sneeuw, of gaat dat niks worden?
 • RP
  Advanced
  RP op 24 November 2015 · 10:19
  Nice!
  Explore the Outdoor!
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 24 November 2015 · 10:20
  Toch lekker 😃
 • Haagje
  Beginner
  Haagje op 24 November 2015 · 10:34
  Nice!
 • Thoomas
  Advanced
  Thoomas op 24 November 2015 · 11:34
  lekkerrrrrr!
 • tomasdehoog
  Advanced
  tomasdehoog op 24 November 2015 · 14:56
  Lekkerrr!
  @SportGillie dat bakje voor die koeien komt me bekend voor!
 • ffKnallen
  Advanced
  ffKnallen op 24 November 2015 · 15:13
  Genieten!!
 • Vinnie
  Advanced
  Vinnie op 24 November 2015 · 15:57
  @roelaano er lag wel sneeuw op de KOl en er was wel iemand naar boven geskinned, maar het lag wel erg dun allemaal nog. Veel sharks ook zichtbaar.

  Denk dat het nog wel een bak sneeuw nodig heeft!
  Sharing Secrets, Sharing freedom!
 • lesalpes
  Elite
  lesalpes op 24 November 2015 · 19:59
  Early season toeren kan daar in de buurt ook best leuk op de col des mosses.
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 24 November 2015 · 20:19
  Lekker!!! Dat smaakt naar meer!
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • Niels
  Advanced
  Niels op 24 November 2015 · 21:25
  Erg goed!

  Ik heb goede ervaringen met dit soort boerenliftjes. Als iemand een overzichtssite met al dat soort liftjes (en evt tlnrs) weet, hou ik me aanbevolen!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro