Winterinval in de oostelijke Alpen?


By meteomorris on 30 September 2016 · 1

Al 10 dagen gaan de weerkaarten heen en weer. De ene keer tonen de kaarten koude lucht vanuit het noorden, de andere keer wordt deze op de kaarten afgeknepen en naar het oosten gedirigeerd. Er zit dus nog wel wat onzekerheid in de kaarten. Toch wijzen de signalen op een koude inval vanuit het noorden. Op de flanken van een groeiend hogedrukgebied (wat volgende week weer voor mooie dagen zorgt in Nederland) wordt koude lucht vanuit het noorden aangezogen en richting het oosten van Oostenrijk gestuurd. De luchtdruk is daarbij weliswaar hoog, maar het heeft er alle schijn van dat een zogenaamd hoogtelaag (Een hoogtelaag (in het Engels een upper-level-low) is een lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer gevuld met koude lucht en wordt ook wel een 'koudeputje' genoemd) richting Oostenrijk trekt en daar tussen 2 en 4 oktober voor sneeuw zorgt.

Hoogtelaag boven Denemarken
Hoogtelaag boven Denemarken

Ik zeg niets voor niets alle schijn, want het hogedrukgebied hoeft maar iets groter te worden en alles wordt naar het oosten weggedrukt. Het is dus nog allemaal niet zeker, hoewel de weerkaarten de laatste 24 uur een stuk positiever zijn geworden, met dit beeld op onze sneeuwkaarten:

En dat is best lekker om maandag bij wakker te worden indien je direct daarop een blik op de webcams werpt. Vooral ook omdat daarna echt koude lucht dreigt af te zakken naar het oosten van Oostenrijk. Zondag meer hierover. Tot die tijd kun je zelf terecht bij onze sneeuwkaarten van de Alpen.

Stay stoked
Morris

Comments


  • Patrick1973
    Beginner
    Patrick1973 op 1 October 2016 · 20:59
    Ik begin er een beetje voor te vrezen dat er weinig spannend gaat gebeuren voor dat Hurricane Matthew de overtocht over de Atlantisch Oceaan heeft gemaakt en zo de eerste herfststorm naar Europa brengt....

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

  • Extended 14 day forecast
  • Slope angle and exposition terrain layers
  • Inspirational freeride routes
wePowder Pro