Halve meter verse sneeuw voor de Oostelijke Alpen en Slowakije


By meteomorris on 2 October 2016 · 0

De eerste winterprik voor het middelgebergte zit er aan te komen. De komende dagen komt er een straffe Noordelijke stroming tot stand die sneeuw brengt richting het oosten van Oostenrijk, de toppen van Tsjechië en het Tatra gebergte in Slowakijke. Het is de eerste winterprik voor deze regio en tevens de eerste storm die significante sneeuw brengt tot in het middelgebergte. Met name in Slowakije kan het stevig sneeuwen, maar ook voor het oosten van Oostenrijk staat er zo'n 30-60 cm op het programma boven de 1500 meter. De drijvers achter dit alles zijn het hogefdrukgebied Peter en de 'storm' Yanina. Tussen deze twee wordt koude lucht vanuit het noorden aangevoerd en met name vanaf dinsdag wordt het serieus koud(er) in de bergen.

Straffe noordelijke stroming
Straffe noordelijke stroming

Niet dat Yanina nu zo'n krachtige storm is. Dat is ze zeker niet. Het zijn eerder de enorme drukverschillen tussen het hoog Peter en het laag Yanina dat voor de sterke noordelijke stroming zorgt. Nu zijn zwakke stormen meestal geen grote sneeuwbrengers, maar in dit geval is de noordelijke stroming langdurig en de aangevoerde lucht erg koud. De combinatie van deze twee factoren maakt dat het vocht dat in de lucht zit in de koude luchtlaag omgezet wordt in sneeuwwolken en bij het naderen van de bergtoppen van Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije helemaal leegsneeuwen.

Tip: koop nu je ticket voor het Freeride Film Festival

Sneeuw vanuit het noorden
Sneeuw vanuit het noorden

Vandaag sneeuwt het al, maar omdat de sneeuwgrens nog hoog ligt zien we daar morgen pas het eerste wit van op de webcams. Serieuzer wordt het vanaf dinsdag als de sneeuwgrens richting de 1200 meter zakt om op de woensdag rond de 900 meter uit te komen.

Sneeuwval voor het oosten
Sneeuwval voor het oosten

De meeste sneeuw valt daarbij ten oosten van de lijn Salzburg-Obertauern waar boven de 1800 meter zo'n 30-60 cm verse sneeuw kan vallen. Ook in Slowakije en Tsjechië zullen de hoeveelheden significant zijn. Meer naar het westen zijn de hoeveelheden minder omdat het tijdens de sneeuwval nog warmer is en het vocht er minder rijkelijk is.

Tip: check onze sneeuwkaarten voor meer details

Tot het einde van deze week blijft de lucht koel en van tijd tot tijd instabiel boven de Alpen. Pas in de week daarna doet de warmte weer een poging om de Alpen weer onder controle te krijgen. Een dergelijke afwisseling van winterse kou en zomerse warmte is iets wat we de komende maanden nog vaker zullen zien. Al met al zal deze storm weer voor wat sneeuw zorgen voor de (Oostenrijkse) gletsjers, maar is ze onvoldoende om al een basis te leggen voor de winter.

Morgen meer
Stay stoked, Morris


Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

  • Extended 14 day forecast
  • Slope angle and exposition terrain layers
  • Inspirational freeride routes
wePowder Pro