Met het doorstoten van de westelijke straalstroom is er een einde gekomen aan de kou uit het oosten. In grote delen van west Europa is het mild en het zal de komende dagen alleen maar milder worden. Tegelijkertijd staan er voor de komende dagen tenminste twee serieuze stormen op het programma. Mogelijk dat vanaf 5 februari het stormgeweld helemaal aan de kook gaat. In dit bericht:
Van vrijdag op zaterdag viel er 5-20, lokaal zelfs 30 cm verse sneeuw in de zuidelijke Piemonte. Het binnenstromen van dit frontale systeem markeert de overgang van continentale koude lucht naar milde atlantische lucht. De westelijke jetstream die dit seizoen nog geen enkele keer wist door te dringen tot de Alpen weet de komende week wel de weg te vinden naar de Alpen.
Hoewel de jetstream de komende dagen erg noordelijk komt te liggen passeert er maandag en dinsdag een klein stormpje met een plukje koude lucht. Dit stormpje met de naam Hubert brengt, omdat er bij aanvang nog koude lucht in de Alpendalen hangt, allereerst sneeuw tot dieper in de dalen, maar al snel kruipt de sneeuwgrens op dinsdag richting de 1300 meter in het oosten van Oostenrijk en 1700 meter in het westen van Zwitserland. Droge sneeuw valt er dan pas boven de 1600 tot 2000 meter. In de 36 uur die de storm nodig heeft om te passeren valt er zo'n 10-45 cm verse sneeuw boven de 2000 meter. De meeste sneeuw in de meest noordelijke gebieden van Zwitserland en Oostenijk overigens. Maar onder de 1500 meter valt de neerslag vooral als regen. Reken op een algehele stijging van het lawinegevaar in de noordalpen.
Na de passage van Rubert wordt het even droog. De stroming wordt volledig zuidwest en aan de noordkant van de Alpen komt een stevige zuidföhn te staan. De sneeuw die boven de 2000 meter viel wordt door de wind direct en masse verplaatst en het lawinegevaar blijft minimaal aangescherpt of neemt boven de 2000 meter nog eens verder toe. De combinatie van wind, stijgende temperaturen en verse sneeuw maakt het gevaarlijk. Dat het zonnig is die dag maakt het misschien nog gevaarlijker. Kies je route zorgvuldig en wees alert op zich snel vormende triebschnee pakketten. Vanwege de snel opkomende warme lucht zorgt deze storm niet voor een poederalert. Er kan woensdag zeker poeder gereden worden, maar warme sneeuw op een koude onderlaag zorgt voor een gespannen lawine situatie.
Een opkomende zuidföhn, een draaiende jetstream, het zijn signalen dat storm 2 op komst is.
Storm 2 is van een heel ander type dan Rubert. Een krachtige straalstroom vormt de achterliggende motor en het eerste frontensysteem hiervan bereikt in de loop van de woensdag de zuidalpen. Timing is nog een dingetje de komende dagen, maar tegen de woensdagavond, danwel de nacht naar donderdag wordt dit front verwacht. Dit frontensysteem zorgt tussen woensdagavond en zaterdag voor veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen en een sneeuwgrens die richting de 900-1200 meter daalt het gevolg. Tegelijkertijd staat er aan de noordkant van de Alpen dan een stevige en milde zuidföhn op de toppen en graten te tetteren en stijgt de temperatuur in de dalen.
Deze storm lijkt in tegenstelling tot storm Rubert wel voor een poederalert kunnen zorgen. Maar omdat niets zo dynamisch als een jetstream is het nog even wachten voor ik de details kan invullen. Maar voor wie nu al wat plannen in zijn hoofd wil maken alvast wat kernbegrippen: weekend 4-6 februari, zuidstau, sneeuw in de Franse zuidalpen, Aosta, noordelijke Piemonte, Tiscino, Engadin en Lombardia.
Kijk ik dan nog verder op de kaarten, dan word ik helemaal warm van binnen. Aanhoudend stormgeweld zou na 6 februari voor nog veel meer sneeuw kunnen gaan zorgen. De continentale winter die vooral kou bracht in de Alpen lijkt nu ingewisseld te worden door een winter met westerlies en veel sneeuw. We gaan het de komende dagen allemaal zien.
Stay stoked. Morris.