Wanneer ben je een lawine expert?


By meteomorris on 1 January 1970 · 0

'De lawine weet niet dat je een expert bent'. Het is een uitspraak van Werner Munter. Maar wanneer ben je dan wel een lawine expert? Het is een interessante vraag. Het afronden van de Safety Academy van wePowder maakt je in ieder geval nog geen lawine expert. Dat geldt niet alleen voor de Safety Academy, dat geldt voor alle cursussen en boeken die de ronde doen.

Als je serieus een goede freerider wilt worden dan blijf je continue werken aan je skills. Zowel je skills om te dalen en te stijgen als je skill om beslissingen te nemen die je een lang en gelukkig freeride leven biedt. Iemand die verdoemd goed kan skiën of snowboarden, maar geen kennis heeft van de gevaren van de bergen is een groot gevaar voor zichzelf. Zonder de juiste kennis kun je niet beoordelen of een helling vielig genoeg is. Maar iemand die goed kan skiën voelt zonder de juiste kennis geen belemmering om af te dalen. Technisch is de helling niet zo angstaanjagend om 'nee' te zeggen. Als daarna dan een lawine volgt wordt wel eens gezegd 'het was een goede skiër'. Dat klopt maar om beslissingen te nemen ontbeerde het aan de juiste kennis.

Een online cursus geeft je een goede basis, maar je zult ook je vlieguren moeten maken in de sneeuw. Door veel met je handen en voeten in de sneeuw te staan en vandaar uit weer te refelecteren op je theoretische kennis ga je stappen maken. Ga ook regelmatig met experts op stap, liefst berggidsen die zich dagelijks bezig houden met sneeuw, lawinekunde en veiligheid buiten de pistes en dat ook kunnen overdragen. Na verloop van tijd ga je niet alleen een enorm respect krijgen voor de bergen en het weer, je zult ook zoetjesaan een extra zintuig ontwikkelen hoe je veiliger onderweg kunt zijn in de bergen.

Theoretische kennis biedt je een basis om te leren. Indien je je theorie niet op orde hebt ben je niet in staat om te reflecteren op je handelen en daarvan te leren. Iemand die niet weet wat hij niet weet kan niet leren. Maar iemand die proefondervindelijk erachter komt dat

en richt je dagen zo in dat je kunt leren door onder supervisie van hen beslissingen te nemen

Finishing this Mountain Academy won't make you an ‘avalanche expert.' If you’re really serious about developing as a freerider, you’ll need to keep developing your skills and knowledge. Online courses such as this can help form a foundation, but nothing replaces the practical experience of having your hands and feet in the snow. If you do that the right way, with the right guides and partners, you will develop a sense for how to travel safely in the mountains. What you will get after finishing this Mountain Academy is awareness. You will learn to identify most of the inherent dangers of the alpine and some tools that can help minimize the risk. Hopefully it will help keep you safe.

The learning curve of an expert

After finishing Mountain Academy, you should be at the bottom of the learning curve. The curve below illustrates how your confidence in avalanche terrain changes as you gain experience. In short, the more time you spend in the mountains, the more they will humble you. Humility is a great survival trait when it comes to skiing and snowboarding off-piste.


Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

  • Extended 14 day forecast
  • Slope angle and exposition terrain layers
  • Inspirational freeride routes
wePowder Pro