Beste Femke,
Zelfstandig lesgeven in het buitenland is niet eenvoudig. Ik onderschrijf het verhaal van Erwin. Ik probeer je wegwijs te maken omdat je vraagt naar regelgeving, maar dat maakt het wel complex.
Wat de regels zijn voor het zelfstandig lesgeven verschilt per land en in sommige landen zoals Oostenrijk zelfs per Bundesland. In de alpenlanden is het beroep van skileraar een gereguleerd beroep. Dit betekent dat er regels gelden voor de uitoefening van het beroep, zoals bijvoorbeeld in Salzburg het Salzburger schi und snowboardschulgesetz geldt.
Niet in ieder land is het beroep van skileraar gereguleerd. Volgens een rapport over de regulering van het beroep skileraar binnen de EU uit 2015 zijn er een aantal regio's in Spanje waar het beroep gereguleerd is. Je kan de actuele status navragen bij het 'single point of contact' van Spanje dat grensoverschrijdende diensten en vestiging faciliteert, te vinden op:
http://www.eugo.es/ Wat minder objectieve informatie zal je kunnen verkrijgen bij AEPEDI. Is het beroep niet gereguleerd in de regio waar jij wil lesgeven dan heb je mazzel en kan je aan de slag. Wel is het alsnog wijs om lokaal navraag te doen welke andere wetgeving relevant is.
Blijkt dat er formele eisen gelden voor het geven van skiles in Spanje/ in jouw regio en je wilt met jouw diploma zelfstandig aan de slag, dan is de vraag of jouw diploma tezamen met jouw andere kwalificaties en ervaring voldoende is in de zin van de EU richtlijn erkenning beroepskwalificaties. Ga er maar vanuit dat dit met een anwärterdiploma niet het geval is.
Er is nog geen EU beroepskaart voor skileraren zoals die er voor berggidsen wel is. Er wordt wel gewerkt aan een systeem hiervoor genaamd de 'common training test'. Dit laat nog even op zich wachten en de toetsingcriteria zijn vergelijkbaar met de huidige 'euro-test'. Dat betekent: heel snel een reuzeslalom kunnen skiën. Snowpro's is dé organisatie waar je dit verder kan navragen. Voor de verzekering kan je hier ook terecht.
Spanje heeft samen met enkele andere landen en de Europese Commissie een Memorandum of Understandig afgesloten. Dat betekent dat als je heel hard de berg af kan skiën door een reuzeslalom (Euro-test) en vervolgens de euro-securite behaalt, je een MoU sticker krijgt. Daarmee mag je les geven in de verschillende landen.... mits je aan alle andere vereisten (zoals een taaleis) voldoet.
Spanje is lid van de ISIA en om die reden zullen zij ook volgens het ISIA systeem te werk gaan. Ga er maar vanuit dat als het beroep gereguleerd is, een ISIA Card vereist is voor het zelfstandig lesgeven. Dat vereist het hoogste nationale diploma dan wel het afleggen van een test technique (reuzeslalom). Een anwärter of landesschilehrerdiploma is dan onvoldoende.
Wat betreft het zelfstandig skiles geven met een anwärter-diploma in Oostenrijk. Dit is in geen enkel bundesland toegestaan. Dat staat genoteerd in de lokale wet (salzburger/tiroler/vorarlberger...schischulgesetz) tezamen met de boetebedragen voor het overtreden van de wet. In alle gevallen geldt er in Oostenrijk ook een aanmeldplicht waarbij je kwalificatie wordt gecontroleerd. De reden dat velen toch weg komen met het ondergekwalificeerd zelfstandig skiles geven is dat in Oostenrijk - anders dan in Frankrijk - de controles niet zo uitvoerig plaats vinden omdat niet de politie maar slechts 1 of 2 bijzondere inspecteurs per heel bundesland belast zijn met de opsporing.
M.b.t. anwärter zoals Evan hierboven reeds vermeldt betekent dit woord 'aspirant' de volledige titel van het eerste skileraardiploma is - in de wet vermeld - Landesschilehrer-anwärter.
Wil je meer achtergrondinformatie dan verwijs ik je naar mijn artikel over erkenning van beroepskwalificaties voor skileraren:
http://www.kompasjuristen.nl/wp-content/uploads/2016/10/Erkenning-van-...
Succes!
*message edited by Ottoski op 4 Dec 2017 01:59 (10% bewerkt)