Donderdag en vrijdag PA#8, daarna weer te mild


By meteomorris on 26 December 2017 · 14

Een zeer actieve en krachtige storm met de naam Edilbert (hoe kom je er op?) bepaalt de komende 60 uur het weer in de Alpen. Woensdagochtend staat in het teken van zuidstau en zuidföhn, maar als na de lunch het koufront de Alpen intrekt volgt er sneeuw vanuit het noordwesten. De donderdag en vrijdag worden poederdagen (poederalert#8), maar wacht niet te lang. Het laatste weekend van 2017 start namelijk zeer mild met een nulgradenniveau die richting de 1800-2100 meter gaat. Gelukkig volgt net voor of net na de champagne van nieuwjaar weer afkoeling met sneeuw tot diep in de dalen. Maar de vraag is voor hoe lang. De kans is realistisch dat we de eerste week van januari starten met veel stormgeweld die de ene keer een zeer lage en daarna weer een hpeg sneeuwgrens brengen. In dit bericht:

 • zwak koufrontje schampt Alpen
 • woensdag start met zuidstau en zuidföhn, daarna koufront met sneeuw uit noordwest
 • donderdag en vrijdag restbewolking met (vanuit het westen) steeds meer zon
 • poeder alert#8: where to go
 • zaterdag instromend warmtefront en zeer mild
 • vanaf het nieuwe jaar tijdelijk weer even kouder

Zwak koufrontje schampt Alpen

Een zwak koufront schapt vandaag het noordwesten van de Alpen. Het sneeuwt deze ochtend licht in de Haute Savoie en het westen van de Savoie en Zwitserland. Reken op zo'n 5-15 cm verse sneeuw tot en met vanmiddag.

Lichte sneeuwval in La Clusaz
Lichte sneeuwval in La Clusaz

In de rest van de Alpen is het nu nog zonnig, maar tegen het einde van tweede kerstdag stroomt de Po-vlakte vol met wolken en begint het licht te sneeuwen.

Woensdag start met zuidstau en zuidföhn, daarna koufront met sneeuw uit noordwest

Met een zuidwestelijke stroming start de woensdag met een intense zuidstau. In de Italiaanse Alpen en Dolomieten en het Oostenrijkse Karinthië sneeuwt het lekker door en de hoeveelheden kunnen aanzienlijk worden met zo'n 20-60 cm verse sneeuw. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 600 en 1100 meter. In de noordalpen staat er dan een brutaal harde zuidföhn waardoor op woensdagochtend wat topliften in Oostenrijk en Zwitserland gesloten zullen zijn.

In het zuiden van de Franse Zuidalpen neemt na de passage van het front de intensiteit al af. Na de lunch trekt vanuit het noordwesten een koufront de Alpen in. Dan allereerst veel sneeuw in het de Franse Noordalpen en het noorden van de Franse Zuidalpen die zich in de vorm van een sneeuwsandwich uitbreidt richting Zwitserland en Vorarlberg. Tegelijkertijd sneeuwt het dan nog steeds intens in het noordoosten van Italië. In de nacht naar donderdag trekt dit front weg naar het oosten en sneeuwt het nog eens intens in Tirol, het Salzburgerland en die Steiermark.

Tegelijkertijd volgt er een nieuw front vanuit het westen met wederom veel sneeuw voor de Franse Noordalpen en het noorden van de Franse Zuidalpen welke zich uitbreidt richting Zwitserland en Vorarlberg. Op donderdag zelf sneeuwt het dan nog in de Noordalpen, maar vanuit het westen komt de zon er door.

Donderdag en vrijdag restbewolking met (vanuit het westen) steeds meer zon

Donderdag en vrijdag is er naast bewolking ook regelmatig ruimte voor de zon. De donderdag is koud, maar op vrijdag wordt het in de loop van de dag warmer vanuit het westen. Het signaal dat poederalert#8 op zijn einde loopt.

Poeder Alert#8: where to go?

Bovenstaand kaartje laat de sneeuwval voor de komende dagen zien. Met name op woensdag en de nacht naar donderdag sneeuwt het intens. Omdat het op donderdag langzaam droger wordt en de lucht nog steeds koud is, zijn er voldoende opties om poeder te scoren. In beginsel zul je het van de treeruns moeten hebben, maar de kans is groot dat je op donderdag en vrijdag ook regelmatig de zon ziet. Met name in de Franse en Italiaanse Alpen. Tips:

 • Franse Noordalpen
 • Het noorden van de Hautes Alpes
 • Het noorden van de Piemonte en natuurlijk de Aosta
 • Westelijk Wallis
 • Berner Oberland
 • Zentral- en OstSchweiz
 • Vorarlberg
 • Ost-Tirol
 • Lombardia
 • Trentino
 • De Hohe Tauern van het Salzburgerland
 • Het zuiden van Karinthië

wePowder Pro's: dank voor jullie support!!

Al jaren krijg ik dagelijks mailtjes, direct messages op wePowder en Facebook en appjesvan jullie vol met vragen: 'Waarheen te gaan?', "Wat is een retour d'est?', 'Wat denk je dat de lange termijn gaat doen?', 'Waar kan ik treeruns vinden?'. 'Ik ga naar Japan, hoe wordt het weer daar de komende twee weken?'. Maar ook regelmatig complimenten 'Ik was nog nooit in dit gebied geweest, wat een openbaring', 'Super service, ga zo door!' 'Heel veel dank, we hebben de jackpot gescoord' en soms zelfs flessen wijn aan de deur of uitnodigingen om bij een poederalert onderdak te vinden.

Sinds deze winter hebben we wePowder Pro. Wij geven je extra weer- en terreindata en jij doneert ons per jaar een bedrag waarvan je op veel plaatsen nog niet eens een dagpas kunt kopen. Daarvan kunnen wij onze service verder uitbereiden en hebben we een manier gevonden om je support aan ons uit te drukken. Al heel wat lezers van wePowder hebben dat gedaan en daar ben ik en het hele wePowder team je dankbaar voor. Wij kunnen daardoor dagelijks aan de bak om onze service nog beter te maken. Heel erg bedankt!

Ben je nog geen wePowder Pro maar gebruik je regelmatig de aanwijzigingen in mijn weerbericht of de services op wePowder? Met een upgrade naar wePowder Pro steun je ons, kun je je dankbaarheid kenbaar maken en rijd je ook nog eens vaker poeder. Alvast heel erg bedankt

Oh ja, heb je je nog nog ooit geregistreerd op wePowder dan kun je met je registratie wePowder Pro de eerste 7 dagen ook nog eens geheel gratis proberen zonder enige vorm van verplichting.

Zaterdag instromend warmtefront en zeer mild

Het warmer worden op vrijdag is de aankondiging van nog meer warmte. In de nacht naar zaterdag of op zaterdag zelf (timing is nog een dingetje) volgt er een warmtefront met regen. Omdat er in de dalen nog zware koude lucht hangt sneeuwt het eerst nog diep in de dalen, maar in de loop van de zaterdag klimt de sneeuwgrens omhoog. Er wordt met name neerslag verwacht in het noordwesten en noorden van de Alpen en de skigebieden in de Franse Noordalpen, maar ook Zwitserland en Oostenrijk moeten op zaterdag en zondag rekenen op regen tot zo'n 1200-1600 meter, maar op zondag lokaal zelfs tot 2000 meter.

Vanaf het nieuwe jaar tijdelijk weer even kouder

Dit milde weer houdt volgens de laatste berekeningen aan tot in het nieuwe jaar. Daarna zou het (tijdelijk) weer kouder worden met sneeuw tot in de dalen om daarna weer mildere temperaturen richting de Alpen te sturen. Kortom: januari start met jojo-weer (stijgende en dalende sneeuwgrenzen).

Veel plezier op donderdag en vrijdag! Morris

Comments


 • 3zel
  Advanced
  3zel op 26 December 2017 · 12:23
  Om 11u30 hevige sneeuwval vanaf 1000m richting Chamonix. Courmayeur lichte sneeuwval -0.5°
  knowledge is powder
 • Willem2k
  Advanced
  Willem2k op 26 December 2017 · 12:38
  En route! #TeamTartiflette
  Snowboarding without friends is not snowboarding.
 • Timsen91
  Beginner
  Timsen91 op 26 December 2017 · 13:47
  Wordt tijd voor een Nordstaudans volgende week
 • JoepDriesen
  Beginner
  JoepDriesen op 26 December 2017 · 14:21
  Vet! Al ongeveer 10cm gevallen in la 7 laux vandaag, weinig zicht maar genieten!

  Iemand tips waar we morgen kunnen best gaan om lekkere tree runs te scoren?
  *message edited by JoepDriesen op 26 Dec 2017 14:22 (12% bewerkt)
 • lepper
  Tourist
  lepper op 26 December 2017 · 16:20
  Vandaag gestart in mistig Vallorcine.
  Nu opweg naar Courmayeur.

  Eventuele extra tips zijn welkom!
  Forum Dreamboat or Lib Tech Travis Rice Pro
 • SamSam
  Beginner
  SamSam op 26 December 2017 · 17:45
  Benieuwd wat het lawinegevaar gaat doen
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 26 December 2017 · 20:18
  En route! #TeamTartifletteWillem2k op 26 dec 2017 12:38 Pinggg... You've got mail!
  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 26 December 2017 · 20:33
  @SamSam zowiezo een 3 (ofwel een enkele persoon kan een lawine triggeren), mogelijk meer. Ik zal er morgen extra aandacht aan besteden. Treeruns onder niet te steile hellingen zijn de oplossing.
  May the powder be with you.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 26 December 2017 · 20:34
  @JoepDriessen front in de Franse Noordalpen arriveert na de lunch. In de Aosta al eerder. Ofwel een dagje Courmayeur, of een dagje rustiger aan doen. Donderdag wordt zowiezo goed in de Franse Noordalpen.
  May the powder be with you.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 26 December 2017 · 20:35
  @lepper goede keuze
  May the powder be with you.
 • ieism
  Tourist
  ieism op 26 December 2017 · 21:02
  Ik ga overmorgen wel, veel te lekker weer hier. 😃
  splitfest.nl
 • ijsbeer
  Expert
  ijsbeer op 27 December 2017 · 10:56
  Ik ga overmorgen wel, veel te lekker weer hier. 😃
  ieism op 26 dec 2017 21:02


  mm de Calanque is altijd lekker 😃
 • Sander K.
  Advanced
  Sander K. op 27 December 2017 · 11:17
  @joep onderkant vallons du pra aan de le Pleynet kant Rondom Prapotel: de combe de bedina en alles rondom de TSD lac
 • JoepDriesen
  Beginner
  JoepDriesen op 27 December 2017 · 12:21
  @meteomorris @Sander, thanks! We zijn gisteren avond nog verkast naar Arèche Beaufort. Kleine gok maar het is aan. Lekkere basislaag en er waren zelfs nog sporen te trekken in de poeder van de vorige dump. Geniet en be safe allemaal!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro