@robbert helemaal mee eens.
Aldus de NKBV advertentie: ".. waarop de app aangeeft of er de komende 1500 meter lawinegevaren zijn." Op zich een leuke ontwikkeling om te proberen het lawinebericht op de berg te visualiseren, maar er zitten hier aardig wat haken en ogen aan. Volgens mij heb ik er al eens een paar posts aan gewaagd.
- De Gefahrenstufe wordt voor een regio uitgegeven. Het is dus niet zo dat die uitgegeven Gefahrenstufe alles zegt over de helling waarin jij staat.
- Op basis van de hoogte van de Gefahrenstufe, moet je een groter of kleiner deel van het terrein meenemen in je risico-analyse. Bij Gefahrenstufe 3 moet je de hele helling bekijken, bij Gefahrenstufe 4 nog verder.
- In sommige landen geven ze expliciet aan dat er voor een bepaald deel van het terrein (bijvoorbeeld op bepaalde hoogte) een andere Gefahrenstufe geldt. In Zwitserland doen ze dat helemaal niet. Daar geldt voor de hele berg dezelfde Gefahrenstufe. Vaak worden door makers van apps of andere algoritmes wel meerdere Gefahrenstufe gehanteerd om meer speelruimte te genereren. Oppassen dus.
- Een app waarschuwt je niet zoals de natuur dat wel doet met haar alarmtekens (verse lawines, wumm-geluiden, scheuren in het sneeuwdek).
- Een app waarschuwt je ook niet aan de hand van zichtbare gevarentekens (bijvoorbeeld verse triebschnee).
- Daarnaast staat er in het lawinebericht veel meer dan alleen de Gefahrenstufe, zoals typische lawinesituaties.
Met andere woorden: lees het lawinebericht gewoon goed en leer daarmee zelf in het terrein om te gaan. Veel plezier met de app, maar blijf wel zelf opletten en nadenken. Misschien goed voor de makers of voor de schrijver van de advertentie om eens een safety cursus bij het Snow Safety Center te komen doen, of de wePowder Safety Academy helemaal te doorgronden.