Enorme verschillen tussen zuid- en noordalpen


By meteomorris on 11 November 2018 · 0

Twee weken lang heeft het gespookt in de Alpen. Dat begon met sneeuw in de noordalpen, maar al snel werd het eenrichtingsverkeer vanuit het zuiden. Dit zorgde voor föhn in de noord- en westalpen en stevige neerslag aan de zuidkant van de Alpen. Nu de dampen optrekken kunnen we de balans opmaken en de verschillen zijn enorm.

Alpenhoofdkam
Alpenhoofdkam

Het weer wordt niet gedicteerd door landgrenzen. In de natuur zijn het de hoogste toppen in de Alpen die het verschil maken. Waar het aan de ene kant van de berg flink kan sneeuwen, daar föhnt het aan de andere kant. Meer hierover lees je in dit artikel. Dit verschijnsel deed zich de afgelopen twee weken in de Alpen voor. Noordföhn (= droge en milde lucht) in het noorden en westen van de Alpen en zuidstau (= relatief koel en veel neerslag) aan de zuidkant van de Alpen. Vaak slaat deze neerslag omdat de aangevoerde lucht relatief warm is net over de alpenhoofdkam heen waardoor het dan niet alleen sneeuw aant de zuidkant van de Alpenhoofdkam, maar ook in de gletsjergebieden in of net ten noorden van de Alpenhoofdkam. Het gevolg is een prima start van de winter delen van het hooggebergte van de Alpen.

Prima start hooggebergte zuidalpen en Alpenhoofkam

Plaatjes en filmpjes doen het altijd beter dan woorden. Daarom veel (bewegend) beeld. De condities in het noordwesten van Italië zijn boven de 2000 tot 2400 meter gewoon al goed. In Sestriere werden al de eerste toertjes gemaakt.

Ook in het aangrenzende Serre Chevalier aan de Franse kant van de grens ligt een mooi pak sneeuw,

En in Prali, niet ver van Turijn is al druk geprepareerd.

Pistes worden geprepareerd in Prali
Pistes worden geprepareerd in Prali

Ook rond het Monte Rosa massief is heel veel sneeuw gevallen. Hier ligt al een goede basis voor de start van het seizoen.

Passo Salati, Alagna ((c) Heli Guides)
Passo Salati, Alagna ((c) Heli Guides)

De afdaling richting Gressoney ((c) White Hearts
De afdaling richting Gressoney ((c) White Hearts

Saas Fee
Saas Fee

Op de Corvatsch net boven St. Moritz wordt druk gewerkt om alles gereed te hebben voor de opening op 25 november

Ook op de Oostenrijkse gletsjers zijn de condities prima.

Stubaier Gletsjer ((c)Sander Kan)
Stubaier Gletsjer ((c)Sander Kan)

Wachten op sneeuw in de Noordalpen

Ondertussen is er van winter absoluut geen sprake ten westen en noorden van de Alpenhoofdkam. Het is er gortdroog en enkel op de hoogste toppen is wat van sneeuw te vinden. Van winter is nog lang geen sprake en er moeten hier nog wel wat stormen passeren voordat we hier enigszins kunnen freerider. Zelfs voor kunstsneeuw was het er de afgelopen weken te warm.

Fieberbrunn
Fieberbrunn

Arlberg regio
Arlberg regio

Engelberg
Engelberg

Portes du Soleil
Portes du Soleil

La Clusaz
La Clusaz

Hooggebergte La Plagne
Hooggebergte La Plagne

Komende week droog

Voor de komende week staat er geen sneeuw op de kaarten. Het is droog en de nachten helder. Mogelijk dat deze periode van droogte zelfs langer dan een week gaat duren. Alles daarover lees je hier.


Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

  • Extended 14 day forecast
  • Slope angle and exposition terrain layers
  • Inspirational freeride routes
wePowder Pro