PA#5: op naar 100 cm verse sneeuw?


By meteomorris on 30 December 2018 路 13

Het hogedrukgebied dat op zijn oostflank koude lucht naar het noordoosten van de Alpen transporteert blijft westelijker liggen dan eerder berekend was. Gevolg is dat de Noordstau intenser en langduriger wordt. In beginsel profiteren daar de skigebieden ten oosten van Innsbruck van, maar met de start van het nieuwe jaar lijkt de sneeuwval zich uit te breiden tot aan het oosten van Zwitserland. Meer dan 100 cm verse sneeuw zit er wel in voor de Noordstau gebieden in het oosten. Aandachtspunten blijven zoals eerder al gemeld in mijn videoweerbericht de zeer krachtige wind en de laag van ingevroren regen (rain crust).

De combinatie van (veel) verse sneeuw, van tijd tot tijd stormachtige winden en de rain crust als glijlaag zullen de lawinecondities zeer tricky maken.

Ten oosten van het hogedrukgebied Ignatius (what's in a name?) glijdt vochtige en koude lucht richting het oosten van Oostenrijk. Tot en met dinsdag is de mainfocus nog het noordoosten van Oostenrijk. Denk aan Steiermark, het Salzburgerland, Oberosterreich en Niederosterreich

Sneeuwverwachting tot nieuwjaar
Sneeuwverwachting tot nieuwjaar

Stijgend lawinegevaar

Veel sneeuw, maar uitdagingen zijn er ook. De wind wordt sterk en de verse sneeuw valt op een regen crust. Reken dus op tricky lawine omstandigheden. Het beste ben je af in de dichtere bossen, maar check wel even of de base al diep genoeg is.

Geen kennis van de backcountry? Vanwege het acute lawinegevaar hebben we een mooie aanbieding voor je. Met de code DEEPXMAS krijg je nu 25% korting op de Safety Academy. De Safety Academy is het ideale startpunt om meer te leren over de backcountry. Niet alleen leer je hoe je uit de problemen blijft, je leert ook nog eens hoe je meer en vaker betere poeder scoort. Een mooi kerstcadeau aan jezelf of voor een ander. Je kunt direct online starten en later in de week sturen we je dan ook het bijbehorende boek toe.

Where to go?

Tot eind 2018 zijn er voor poeder twee opties:

 • Westen, zuidwesten en noordwesten van de Alpen: skitoeren op splitboarden, want op noordhellingen boven de 2000-2200 meter is ondanks het koude weer nog genoeg koude poeder te vinden.
 • Go East: het noordoosten van Oostenrijk krijgt een flink pakje vers. Denk aan het noorden van Steiermark, het noorden van het Salzburgerland en Oberosterreich en Niederosterreich. Maandag en dinsdag worden daar poederdagen!

Pal noord vanaf start 2019
Pal noord vanaf start 2019

Start 2019: nog meer sneeuw voor het oosten

Vanaf nieuwjaar wordt de stroming pal noord. De koude lucht bereikt daarmee niet alleen de gebieden van Steiermark, het Salzburgerland , Oberosterreich en Niederosterreich, maar nu ook Vorarlberg, Tirol en het Oosten van Zwitserland.

Omdat dit wat betreft berekening nog wat verder in de toekomst ligt zijn de hoeveelheden voor Vorarlberg, Tirol en het Oosten van Zwitserland nog wat lastige in te schatten. Indien het hogedrukgebied toch wat verder naar het oosten komt te liggen zullen de hoeveelheden hier minder worden dan nu wordt berekend. Maar het perspectief is goed.

Nog beter is het perspectief voor het oosten. Veel gebieden in Steiermark, het Salzburgerland , Oberosterreich en Niederosterreich zullen de komende week de 100cm verse sneeuw gaan aantikken en sommige gebieden zelfs nog (veel) meer.

Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens mee! Dank!

Where to go in 2019?

De eerste dagen van 2019 ga je naar het oosten: Topcondities in het noordoosten van Oostenrijk. Steiermark, het Salzburgerland en Oberosterreich en Niederosterreich zijn dan aan. Ook Vorarlberg, Tirol en het Oosten van Zwitserland krijgen hun deel.

Geniet van de laatste dagen van 2018. Ik verkies vanwege de vakantiedrukte het water en ga de komende dagen wat surfsessies aan elkaar rijgen.

Stay stoked Morris

Comments


 • Robertvanspijk
  Tourist
  Robertvanspijk op 30 December 2018 路 14:01
  Top voor Oostenrijk, vette pech in Frankrijk .
  Zoet er niet goed uit in de Franse gebieden. Lange termijn verwachting zelfs geen verse sneeuw 馃槱馃槱
 • Steef
  Advanced
  Steef op 30 December 2018 路 17:36
  Zillertal/ Fugen toch zeker wel een mooie 20cm gevallen vandaag. Wel veel wind bovenin uiteraard maar wat lager sneeuw van prima kwaliteit! Smaakt naar meer, helaas voor mij de laatste poeder van 2018. Guten Rutsch!
  Every turn is a sign of weakness. I'm weak...
 • BASC
  Advanced
  BASC op 31 December 2018 路 07:44
  Kirchberg mooi pak gevallen vannacht, en gaat nog steeds door!
  Gister wel alles dicht vanwege wind. Verhoogd lawine risico. Ik ga het vandaag wat lager en tussen de bomen opzoeken.
  Be safe!

  The conditions are very precarious for snow sport activities outside marked and open pistes. Fresh wind slabs represent the main danger, in particular above the tree line,, also in areas close to the tree line.
  Significant increase in avalanche danger as a consequence of fresh snow and wind. Over a wide area over a wide area 30 to 80 cm of snow. will fall until the afternoon. Storm force northwesterly wind. In all regions the wind slabs will increase in size appreciably. This applies in all aspects especially above the tree line, also in areas close to the tree line. They can be released easily, even by a single winter sport participant,. In the regions exposed to heavier precipitation possibly danger level 4 (high) will be reached. Medium-sized and, in isolated cases, large natural avalanches are possible in these regions. This applies on wind-loaded slopes as well as adjacent to ridgelines. The conditions are very precarious for winter sport activities outside marked and open pistes.
  www.firsttours.nl
 • Folkert
  Advanced
  Folkert op 31 December 2018 路 08:51
  @meteomorris Waar haal je de hirlam weerkaart van over 60uur vandaan? Kan op de site van KNMI maar een paar kaartjes vinden van tot 2 dagen in de toekomst.
 • Caelinn
  Tourist
  Caelinn op 31 December 2018 路 09:54
  Is er iemand die tussen donderdag - zondag met een gids op pad gaat en waar nog 2 man bij kunnen aansluiten? Heb nog niets geboekt dus we zijn nog flexibel where to go.
 • Dennisvl
  Advanced
  Dennisvl op 31 December 2018 路 13:37
  @Caelinn
  Hoe ervaren is je groep? Heb mogelijk wel intresse
 • GerritA
  Advanced
  GerritA op 31 December 2018 路 17:34
  Met de sneeuwkettingen om zijn we het laatste stukje omhoog gekomen en zijn we aangekomen midden in skigebied Hochk枚nig (op de Alm). De hele route over de 178 en 164 (Elmau, st Johan in Tirol, Fieberbrunn, Bad Leogang, Saalfelden (regen), Maria Alm) bakken met sneeuw gehad en er ligt een flink pak overal. Morgen lekker de poeder opzoeken. 馃槂
  Iemand nog tips voor mooie poederafdalingen in HochK枚nig?

  En tot slot nog wat mooie plaatjes...

  In buurt van Fieberbrunn...


  Voordat we de Hochk枚nig strasse op reden bij Maria Alm...
  *message edited by GerritA op 31 Dec 2018 17:37 (7% bewerkt)
  And snow it is.....
 • Dennisvl
  Advanced
  Dennisvl op 1 January 2019 路 08:32
  Epic.. kom morgen die kant op!

  Zomerbanden met kettingen is goed genoeg?
 • BASC
  Advanced
  BASC op 1 January 2019 路 09:31
  Epic.. kom morgen die kant op!

  Zomerbanden met kettingen is goed genoeg? Dennisvl op 1 jan 2019 08:32


  Sneeuw tot in Duitsland vanaf morgen dus wel oppassen
  www.firsttours.nl
 • Sjoerd_
  Advanced
  Sjoerd_ op 1 January 2019 路 09:57
  Epic.. kom morgen die kant op!

  Zomerbanden met kettingen is goed genoeg? Dennisvl op 1 jan 2019 08:32


  Serieus?
 • Tessietes
  Beginner
  Tessietes op 1 January 2019 路 15:14
  Nu in fieberbrunn, veel verspoord. Iemand nog tips voor treeruns voor morgen?
 • Marco Sturing
  Beginner
  Marco Sturing op 2 January 2019 路 10:06


  Nieuwjaarsdag Maria Alm Aberg. Nu is het wel heel bar en boos. Weinig zicht en veel te veel wind.
 • Tukker
  Beginner
  Tukker op 2 January 2019 路 10:25
  Ontspannen nieuwjaarsdagje zo te zien en HOREN .... NICE!!!
  Tukker(ik)

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro