PA#12: waarheen te gaan?


By meteomorris on 31 January 2019 · 17

Het is een interessante week, met een nog intenser weekend. Wie mijn aanwijzingen van eerder deze week heeft gevolgd heeft continue diep in de sneeuw gestaan. PA#10 en PA#11 hebben mooie hoeveelheden sneeuw geleverd. Allereerst voor het noordwesten van de Alpen en later specifiek voor de Franse Noordalpen. Maar inmiddels zitten we in een transitie naar een nieuwe storm. En deze gaat intens en hectisch worden.

Een flink uitdiepende stormdepressie met de naam Pirmin domineert de komende 72 uur het weer in de Alpen. Via Frankrijk trekt deze depressie gedurende het weekend in de richting van de Middellandse zee. En dat gaat zeker niet zonder slag of stoot.

 • Donderdagmiddag/avond: het front bereikt de Franse Alpen. Met een westzuidwestelijke stroming wordt er sneeuw de Franse Alpen ingeduwd. Met name rond en ten zuiden van de Ecrins levert dat tot en met zaterdagochtend al veel sneeuw op. De sneeuwgrens schommelt daarbij rond de 700-1000 meter in de Franse Zuidalpen en rond de 900-1700 meter in de Franse Noordalpen.
 • Vrijdag: intense sneeuwval in de Franse Zuidalpen en de gebieden in en of ten zuiden van de Zwitserse Alpenhoofdkam. De sneeuwgrens ligt hier tussen de 300 en 900 meter. In de loop van de dag verplaatst de neerslag zich naar de Dolomieten en de Alpe Adria (grensgebied Slovenië, Italië en Oostenrijk). De sneeuwgrens ligt hier tussen de 400 en 900 meter. In het noorden staat er dan een zeer krachtig zuidföhn met een tot stormkracht aantrekkende zuidenwind.
 • In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend sneeuwt het dan intens in de Dolomieten en de Alpe Adria. Omdat de aangevoerde lucht steeds warmer wordt stijgt de sneeuwgrens er dan richting de 900 tot 1700 meter. In het noorden staat er dan nog steeds een zeer krachtig zuidföhn met een tot stormkracht aantrekkende zuidenwind, maar de verwachting is dat deze in de loop van de dag wegvalt.
 • Zaterdagmiddag en zondag: de sneeuw slaat nu over naar het noordwesten en noorden van de Alpen. Met een noordwestelijke en weer koude stroming wordt de vochtige lucht tegen het noorden van de Alpen aangedrukt. De sneeuwgrens daalt weer en dan sneeuw het toch wel weer lekker door.

PA#12: een lastig alert

Misschien heeft het met het nummer te maken, maar PA#12 is een lastig alert. Sneeuw komt uit alle richtingen, het waait uit alle richtingen, van tijd tot tijd zelfs stormkracht en de temperatuur gaat omhoog en omlaag. Deze lastige context maakt één ding zeker: het wordt een tricky weekend wat betreft het lawinegevaar.

Zuidföhn = stormslabs = lawinegevaar

Veel wind, ook al schijnt de zon, zorgt ervoor dat in no time de condities veranderen. De lawineberichten in het noorden waarschuwen nu al voor Stormslabs en dat zal de komende dagen alleen nog maar heviger worden. Check daarom iedere dag je lokale lawinebericht en stem er je plannen op. Je lokale lawinebericht vind je op iedere dorpspagina, maar ook iedere skigebiedpagina op wePowder (in het snow safety blok) zodat je zeker weet dat je het lokale lawinebericht hebt, maar je kunt ook terecht op deze site).

Wat de situatie nog gecompliceerder maakt is dat vanaf zaterdagmiddag er weer verse sneeuw valt op deze verse windslabs in het noordwesten en noorden van de Alpen.

Zuidstau = heel veel sneeuw + oud sneeuwdek = lawinegevaar

De sneeuw aan de zuidkant van de Alpen valt in grote hoeveelheden en veelal op een oud sneeuwdek die als ideale glijlaag kan dienen. Het lawinegevaar zal dus rap toenemen. Daarnaast is het sneeuwdek tussen de bomen op redelijk wat plekke nog wat dun. Opletten voor losse takken en rotsen kortom. Maar dat er zaterdag en zondag diepe poeder gereden kan worden is zeker.

Met de complexe omstandigheden is kennis de sleutel naar verse poeder. Kennis die wij gebundeld hebben in de Safety Academy. Vanwege de complexheid van de situatie hebben we een mooie actie. Met de code SAFEMODULE2 krijg je nu 40% korting op de aanschaf van Module 2

Dat is een flinke korting. Je kunt hier direct starten, de code inwisselen, je korting scoren en je kennis verdiepen. De eurootjes die je bespaart kun je mooi gebruiken om nog ergens een extra dagpasje te scoren. En natuurlijk sturen we je ook nog het bijbehorende boek toe.

Het bijbehorende boek
Het bijbehorende boek

PA#12: waarheen te gaan

Check je lawinebericht en pas je plannen er op aan. Het beste rijd je komend weekend tussen de bomen, veel lager op de berg. Maar in de zuidalpen ligt niet overal echt iets van een base tussen de bomen. Dat maakt het naast de wind, schommelende temperaturen en de verse sneeuw lastig. En daar waar wel een base ligt komt het pas vanaf zondag goed, maar dan zit het weekend er al weer op. Goed, daarmee rekening houdende mijn advies:

1. Vrijdag

 • Franse Zuidalpen, met name de gebieden in de Hautes Alpes rond de Ecrins gaan echt goed worden met veel sneeuw.

2. Zaterdag

 • Nog steeds goed in de gebieden in de Hautes Alpes rond de Ecrins.
 • Ook prima condities in de Franse Noordalpen. De wind is minder en wederom wat verse sneeuw gevallen. De zon komt er door.
 • Hele goede condities op de grens tussen Graubünden en Lombardia. Livigno en Sankt Moritz zijn de places to go. Hier ligt al een solid base en er valt verse sneeuw.

In het oosten van de Alpen is het dan mild. Het sneeuwt met een zuidelijke stroming intens in de Alpenhoofdkam van Oostenrijk en de gebieden ten zuiden ervan. Vooral aan de Italiaanse kant kan het flink sneeuwen. De sneeuwgrens licht vanwege de kou in de dalen allereerst zeer laag, maar de aangevoerde lucht is mild en de sneeuwgrens zal in de loop van de dag richting de 900 tot 1700 meter gaan. Kortom in het noorden van Oostenrijk föhn en wat regen of sneeuw op grote hoogte. Aan de zuidkant veel sneeuw, maar een stijgende sneeuwgrens. Niet ideaal dus.

3. Zondag De stroming draait met het naar het oosten wegtrekken van het lagedrukgebied naar noord. Het wordt snel kouder en de warme vochtige lucht die nog ten noorden van de Alpen hangt komt knel te zitten tussen de Alpen en de instromende koude lucht. Gevolg is een rap dalende sneeuwgrens en verse sneeuw voor het noorden van de Alpen. Timing is nog wel een dingetje. Kortom:

 • Nog steeds goed in de gebieden in de Hautes Alpes rond de Ecrins. Noordenwind trekt aan!
 • Ook prima condities in de Franse Noordalpen. Wederom wat verse sneeuw gedurende de dag.
 • Prima condities op de grens tussen Graubünden en Lombardia. Livigno en Sankt Moritz zijn de places to go. Hier ligt al een solid base en er viel verse sneeuw. Noordenwind trekt flink aan!
 • In de loop van de dag ook goede condities in het noord(west)en van de Alpen. Aanscherping volgt vrijdag met verder advies op maat.

Een lastig weekend dus. Wie het minst wil verhuizen kiest voor de gebieden rond de Ecrins. De Franse vakanties zijn nog niet begonnen en dus is het er nog redelijk rustig.

TIP, lees ook: Hoogseizoen, tips om toch poeder te scoren

Na het weekend: zon en wat milder

Na het weekend neemt een rug van hogedruk tijdelijk de scepter over. Het wordt zonnig, maar ook milder. Maar droge lucht en zon is geen probleem voor het sneeuwdek. Midden volgende week zit er weer verandering in de lucht.

Geen tijd, kom dan zaterdag naar de wePowder Clinic in Rotterdam!

Heb je de komende dagen geen tijd voor een rit richting de Alpen? Maar wil je wel wat poedergevoel en meer kennis tot je krijgen? Kom dan zaterdag naar Rotterdam.

In de allernieuwste Bever van Rotterdam geven weeen interessante lezing 'Freeriden hoe en waar?' Met meer inzicht in de gebiedskeuze bij het freeriden en in hoeverre de tijd van het jaar (pre-winter, hoog winter, late winter, etc) hier een rol in speelt. Zeer interessant voor iedere freerider! De lezing is gratis, maar aanmelden wordt wel gewaardeerd. Dat doe je hier.

Naast wePowder zijn er ook nog veel meer interessante clinics. Wat te denken van een wax- en slijpclinic of een sessie met Nicolien Sauerbreij. Meer weten? Lees dan snel hier verder. Direct aanmelden? Hier doen. Wie weet tot zaterdag bij de Bever winkel aan de Stadionweg in Rotterdam!

Stay stoked Morris

Comments


 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 31 January 2019 · 15:22
  Sneeuwval Franse Noordalpen afgelopen 3 dagen

  May the powder be with you.
 • EmileHendrix
  Advanced
  EmileHendrix op 31 January 2019 · 15:23
  Nou, dat zet een interessant speelveld voor begin volgende week 😃
  Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
 • Grim3
  Advanced
  Grim3 op 31 January 2019 · 16:39
  Livigno is gesloten volgende week...
 • ieism
  Tourist
  ieism op 31 January 2019 · 17:09
  Livigno is gesloten volgende week... Grim3 op 31 jan 2019 16:39
  Dat zijn tips waar we wat aan hebben.

  @Grim3 waar vond je dat?
  *message edited by ieism op 31 Jan 2019 17:11 (9% bewerkt)
  splitfest.nl
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 31 January 2019 · 17:18
  Waarschuwing voor verhoogd lawinegevaar in delen van de Franse Alpen  May the powder be with you.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 31 January 2019 · 17:18
  ZEER GROOT lawinegevaar in grote delen Franse Alpen voor vrijdag. Waaronder de Hautes Alpes!  Skigebieden gaan mogelijk (deels) sluiten morgen in de loop van de dag.

  *message edited by meteomorris op 31 Jan 2019 17:20 (58% bewerkt)
  May the powder be with you.
 • pjnijssen
  Advanced
  pjnijssen op 31 January 2019 · 19:05
  Laatste nieuwtje van onze gids: LaGrave zou morgen dicht blijven. In Bourg StMaurice nu de eerste natte sneeuw bij +1 graad. Verder een wat nerveuze gids die iedereen aan het bellen is. Ik denk dat we morgen lekker rustig aan doen en een beetje gaan oefenen met de piepers...
 • outdoorjoy
  Advanced
  outdoorjoy op 31 January 2019 · 19:23
  Laatste nieuwtje van onze gids: LaGrave zou morgen dicht blijven. In Bourg StMaurice nu de eerste natte sneeuw bij +1 graad. Verder een wat nerveuze gids die iedereen aan het bellen is. Ik denk dat we morgen lekker rustig aan doen en een beetje gaan oefenen met de piepers...pjnijssen op 31 jan 2019 19:05

  Klopt. La Grave is morgen dicht volgens hun Facebook, waarschijnlijk lezen we daar dan ook snel updates over de komende dagen.
  Wij zijn net de Lautaret over gereden, toch al spannend.
  Even kijken welke bossen we hier morgen geopend vinden.
  *message edited by outdoorjoy op 31 Jan 2019 19:47 (7% bewerkt)
 • michielneyens
  Advanced
  michielneyens op 31 January 2019 · 23:02
  Livigno is gesloten volgende week... Grim3 op 31 jan 2019 16:39
  Dat zijn tips waar we wat aan hebben.

  @Grim3 waar vond je dat? ieism op 31 jan 2019 17:09


  Ik denk dat Grim Livigno voor zich alleen wilt! 😉
  Beauty is in the eye of the beholder.
 • Hert
  Advanced
  Hert op 1 February 2019 · 08:28
  Ik was vorige week in Sankt Moritz, condities waren daar toen al top om te toeren en freeriden
 • Grim3
  Advanced
  Grim3 op 1 February 2019 · 08:42
  Livigno is gesloten volgende week... Grim3 op 31 jan 2019 16:39
  Dat zijn tips waar we wat aan hebben.

  @Grim3 waar vond je dat? ieism op 31 jan 2019 17:09


  Ik denk dat Grim Livigno voor zich alleen wilt! 😉 michielneyens op 31 jan 2019 23:02


  No friends on powder days.... 😉
 • JobLomans
  Expert
  JobLomans op 1 February 2019 · 08:55
  @pjnijssen: ik weet niet hoe lang je nog in La Grave zit maar ik lees graag nog de update van dit weekend. Wij gaan dinsdagavond weg en gaan dit weekend bepalen waar we nou eindelijk eens face shots kunnen scoren. Ik hoor ook graag updates uit Livigno en Franse noordalpen als daar iemand zit iemand zit. @ Meteomorris wanneer geef je de update dit weekend en/of direct na dit weekend?
 • pjnijssen
  Advanced
  pjnijssen op 1 February 2019 · 21:48
  Wij zijn 4 dgn rond Bourg StMaurice met een gids op pad. De gids kwam met die update over LaGrave, hij gaf verder aan dat bij hem thuis in Briancon zo'n 70 cm in de tuin ligt.... Verder begreep ik dat de Col du Lauteret tot morgen 12:00 dicht zou zitten. Vandaag in Meribel geweest, de situatie was er wat tricky, maar veilige lijnen gekozen en een top dag gehad.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 2 February 2019 · 08:51
  @JobLomans, update volgt.
  @pjnijssen ben je met Francois?
  May the powder be with you.
 • twintipmafia
  Beginner
  twintipmafia op 2 February 2019 · 10:34
  Juist terug van week La Plagne, veel sneeuw, gletcher hele week dicht, lawine 3 of 4 hele week. Liften dikwijls pas rond 10u open. Maar zalig !!!
  *message edited by twintipmafia op 2 Feb 2019 10:37
 • JanWillem1965
  Beginner
  JanWillem1965 op 2 February 2019 · 13:21
  Chatel: vanmorgen veilig fluffy poeder op en naast de piste. Nu dooit het hard. Zelfs op 2000 meter wordt de poeder al zwaarder.
  *message edited by JanWillem1965 op 2 Feb 2019 13:22 (5% bewerkt)
 • pjnijssen
  Advanced
  pjnijssen op 2 February 2019 · 22:28
  @meteomorris Wel met Powderguides, Francois was al geboekt,
  topdagen gehad met Clément Mounier. Was er niet ergens een draadje met reviews van gidsen?

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro