Groot lawinegevaar, 1.5 meter sneeuw, weekend weer zonnig?


By meteomorris on 4 April 2019 · 55

Het sneeuwt op dit moment zeer intens in het noorden van Italië en grote delen van Zwitserland. Lokaal is meer dan 1,5 meter verse sneeuw mogelijk en er zijn meetstationnen die nu al meer dan 125 cm aan verse sneeuw rapporteren. Omdat de sneeuwgrens de afgelopen nacht all tot onder de 1000 meter is gezakt leidt de verse sneeuw lokaal al tot problemen. Vandaag, donderdag zal de sneeuw zich verder naar het oosten verplaatsen en krijgen ook de Dolomieten en grote delen van Oostenrijk ermee te maken. In dit bericht:

 • Zeer veel verse sneeuw
 • GROOT lawinegevaar
 • Front verplaatst zich naar het oosten

Zeer veel verse sneeuw

Europa is in de ban van stormdepressie Philipp. Met een kern boven de Britse eilanden wordt ten westen ervan koude lucht richting het zuiden van Europa getransporteerd. Tegelijkertijd wordt er vochtige lucht uit de Middellandse zee opgezogen en tegen de zuidkant van de Alpen aangedrukt. Dat leidde dinsdag al tot de eerste sneeuw, maar met het binnenstromen van koude lucht de afgelopen uren is er een cocktail ontstaan waarbij vocht en kou voor heel veel verse sneeuw zorgen.

Op dit moment ligt de zwaarste sneeuwval boven het noorden van Italië (noordelijke Piemonte en Lombardia) en centraal Zwitserland. Vooral Zwitserland ligt nu in de line of fire zoals eerder aangekondigd.

Zwitserland ligt dan nog steeds in de line of fire. Koude en warme lucht komen samen boven Monte Rosa/Haute Valais, de Gotthard/Sustenpassregio en het zuiden en midden van Graubunden. De sneeuwgrens daalt en het komt nog eens tot intense neerslag.

Wat beelden uit de regio:

Airolo
Airolo

Alagna
Alagna

Monte Rosa
Monte Rosa

Simplon
Simplon

Entree Gotthard tunnel
Entree Gotthard tunnel

Dat er al veel sneeuw is gevallen laten de meetstationnen zien. Op een hoogte van 2100 meter is in het dal van Airolo al meer dan 130 centimeter sneeuw gevallen de afgelopen 48 uur.

130 cm vers in 48 uur
130 cm vers in 48 uur

Hetzelfde geldt voor de Noordelijke Piemonte, waar het sneeuwdek al met meer dan 110 cm gegroeid is. In werkelijkheid zal er dan meer sneeuw gevallen zijjn, want sneeuw zet zich (onder andere door zijn eigen massa) in de loop van de tijd. Lees ook zeker even dit artikel over de centimeter discussie.

Sneeuwdek met 110 cm gegroeid
Sneeuwdek met 110 cm gegroeid

Maar getallen zijn leuk, beelden zijn beter. Ik heb even het beeld van gister en vandaag uit het heerlijke skigebiedje Alpe Devero in de Noordelijke Piemonte naast elkaar gezet. Links is vanochtend en rechts is va gister. Dat zijn maar liefst 6 of wie weet zelfs 7 traptreden die afgelopen nacht zijn ingesneeuwd.

GROOT lawinegevaar

Zoals gister begin van de middag al gemeld en einde dag nog eens gecommuniceerd via Facebook is het lawinegevaar flink gestegen. In centraal Zwitserland, het noorden van Italië en het zuiden van Tirol is het lawinegevaar gestegen naar GROOT, 4 op een schaal van 5.

WARNING: Thursday HIGH avalanche danger (4 on a scale of 5) for parts of Switzerland, Italy and Tirol. Huge accumulations of snow are forecasted. Keep in mind that (high mountain) roads might be closed during the day and be aware that ski resorts may close (parts of) their areas. Check your local avalanche bulletin and adapt your plans to it. Please care, share and make aware! Forecast is that the snowpack will settle on Friday and that we may expect more favorable conditions during the weekend.

Inmiddels zien we ook dat de eerste wegen gesloten worden en dat (delen van) skigebieden gesloten blijven. Ben je op weg naar de skigebieden in Noord Italië en centraal Zwitserland check dan allereerst of de wegen wel open zijn (bijvoorbeeld via deze site) en ten tweede of er wel liften draaien.

De verwachting is dat de situatie zich komende nacht en vooral vrijdag duidelijk verbeterd als het stopt met sneeuwen en de zon erdoor komt.

Front verplaatst zich naar het oosten

Ik heb even nog even de tekst van eerder deze week erbij gepakt hoe het de komende 24 uur verder gaat:

Donderdag stroomt de koude lucht verder de Alpen in. In de Franse Alpen betekent dit met een noordwestelijke stroming nog steeds sneeuw voor de Franse Noordalpen, tegelijkertijd ontstaat er een koude noordföhn voor de Franse Zuidalpen. Het klaart daar dan op en de zon komt er door.

Zwitserland ligt dan nog steeds in de line of fire. Koude en warme lucht komen samen boven Monte Rosa/Haute Valais, de Gotthard/Sustenpassregio en het zuiden en midden van Graubunden. De sneeuwgrens daalt en het komt nog eens tot intense neerslag. Ook ten noorden van de Alpenhoofdkam sneeuwt het dan lekker door, maar niets vergeleken met de hierboven genoemde regio's. De sneeuwgrens daalt rap richting de 1000 meter en vanuit het westen volgen tegen de avond opklaringen.

Italië ziet het sneeuwfront gedurende de dag zeer langzaam naar het oosten verplaatsen. In het uiterste westen klaart het in de loop van de ochtend al op en in de westelijke en zuidelijke Piemonte komt de zon er steeds vaker door. Het sneeuwt dan nog intens vanaf de Aosta via de Noordelijke Piemonte en Lombardia tot voorbij de Ortler. Het zwaartepunt verplaatst zich van het noordwesten van Italië in de ochtend naar het noordoosten van Italië in de middag en avond. De Dolomieten en Alpe di Giulia zien de meeste sneeuw pas tegen het einde van de donderdag. De sneeuwgrens ligt rond de 1400-1600 meter, maar daalt in de loop van de dag vanuit het westen richting de 1000 meter.

Oostenrijk. Tot en met donderdagochtend hebben voornamelijk de zuidelijke delen van Oostenrijk sneeuw gezien. Vooral in Ost Tirol, de zuidwestelijke gebieden van Karinthië en de meest zuidelijke gebieden van Tirol is het sneeuwdek dan boven de 2000 meter flink aangegroeid. Donderdagochtend (heel) vroeg arriveert dan langzaam de kou en sneeuw vanuit het westen. In het uiterste westen van Vorarlberg sneeuwt het al in de vroege ochtend pas na de lunch trekt de sneeuwval Tirol in en verplaatst zich dan rap richting de oostelijkere gebieden zoals het Salzburgerland en Steiermark. Met name in de Alpenhoofdkam tussen Oostenrijk en Italië sneeuwt het donderdag einde dag zeer intens.

En exact zo ziet het er vandaag uit. Voor de komende 36 uur ziet de sneeuwval er als volgt uit:

Vrijdag: snel droog en zonnig, nog sneeuw in het oosten

Vrijdag keert onder (tijdelijke) hogedruk de rust weer terug. Vanuit het westen komt de zon erdoor hoewel de dalen nog regelmatig gevuld zullen zijn met wolken. Maar zeker in het westen van de Alpen (tot het westen van Tirol) komt de zon er steeds vaker door.

Ook zaterdag overheerst de zon in grote delen van de Alpen maar vanuit het zuidwesten komt er een nieuw front binnen met sneeuw voor de Franse zuidalpen en de westelijke Piemonte. Ook zondag in deze hoek nog wat bewolking.

Het scenario

Donderdag: intense sneeuwval die naar het oosten wegtrekt Vrijdag: ruimte voor de zon en droog maar in het oosten nog sneeuw Zaterdag: zonnig met later op de dag sneeuw in het zuidweste Zondag: grotendeels zonnig maar in Po-vlakte en grensgebied Franse Alpen en Zwitserland ook bewolking en wat sneeuw

Waarheen te gaan?

Tips waarheen te gaan, maar houd zeker de komende 36 uur de sites van de skigebieden en verkeersdiensten in de gaten. Check ook zeker donderdagmiddag en vrijdagochtend de meest recente lawineberichten.

Donderdag:

 • de zon komt er door en verse sneeuw: Franse zuidalpen, met name noorden Hautes Alpes en niet te vergeten westelijke Piemonte
 • verse sneeuw, einde dag meer zon: Franse noordalpen

Te veel verse sneeuw in

Vrijdag:

 • Poeder!!! De zon komt er door, meeste sneeuw in de Alpenhoofdkam op de grens tussen Italië enerzijds en Oostenrijk en Zwisterland anderzijds. Houd er rekening mee dat het sneeuwdek ten zuiden van de Alpenhoofdkam 1. dunner is en 2. er nog een zwakke suikerlaag in het sneeuwdek zit. De allerdiepste condities verwacht ik op dit moment in:
 • Andermatt
 • Airolo
 • Alagna
 • Corvatsch
 • Diavolezza
 • Disentis
 • Obergurgl

Zaterdag en zondag

 • Poeder galore en zon. Boven de 1800 meter en in gebieden met veel noordhellingen is het fantastisch rijden. Waarheen te gaan? Waarheen niet te gaan! Bijna overal is het goed. Zolang je maar kiest voor gebieden met genoeg terrein en noordhellingen boven de 2000 meter.

Tot zover mijn tips. Vragen? Drop ze hieronder.

Stay stoked Morris


Comments


 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 4 April 2019 · 09:23
  Nog föhn en mild in grote delen van Oostenrijk en zuiden van Duitsland

  Zugspitze:


  Bayern


  Innsbruck


  En eerste bewolking in Vorarlberg, maar nog geen sneeuw


  Het front trekt na de lunch het westen van Oostenrijk in.

  Daarentegen sneeuwt het al wel in de Alpenhoofdkam. Zoals verwacht sneeuwt het al in Obergurgl


  May the powder be with you.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 4 April 2019 · 09:30
  Maar zoals verwacht sneeuwt het naast het noorden van Italië en centraal Zwitserland ook lekker door in de overige delen van de westalpen.

  Arolla, Wallis


  Megeve, Haute Savoie


  Meribel, Haute Savoie


  Les Deux Alpes, Isère


  Montgenevre


  Bardonecchia


  Livigno
  May the powder be with you.
 • ieism
  Tourist
  ieism op 4 April 2019 · 09:30
  Fijn zoveel updates, thanks boss.
  splitfest.nl
 • 49
  Advanced
  49 op 4 April 2019 · 09:34
  Valsesia: sneeuwgrens vannacht onder 400m. Op 1111m ligt nu circa halve meter zwaar. Bomen vallen om. Liften dicht.
  montagna bianca, ti amo
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 4 April 2019 · 09:43
  Valsesia: sneeuwgrens vannacht onder 400m. Op 1111m ligt nu circa halve meter zwaar. Bomen vallen om. Liften dicht.
  49 op 4 apr 2019 09:34


  Zelfs foto's vallen om.. heftige situatie. Nog nooit bij jou zo gezien 😉
  May the powder be with you.
 • 49
  Advanced
  49 op 4 April 2019 · 09:47
  Ja, sorry. Ik ben er ook helemaal ondersteboven van.
  montagna bianca, ti amo
 • LaurensH88
  Advanced
  LaurensH88 op 4 April 2019 · 09:53
  In airolo zijn de liften gesloten tem vrijdag, zaterdag normaal terug open.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 4 April 2019 · 10:16
  In airolo zijn de liften gesloten tem vrijdag, zaterdag normaal terug open. LaurensH88 op 4 apr 2019 09:53

  @LaurensH88 dank voor het melden.
  May the powder be with you.
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 4 April 2019 · 10:22
  Thx Morris, sterk bezig!
  knowledge is powder
 • Body
  Advanced
  Body op 4 April 2019 · 10:38
  Super deze verse update’s!!!👌
 • misteriks
  Beginner
  misteriks op 4 April 2019 · 11:42
  Thx for alle updates! Wij zijn onderweg naar Andermatt
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 4 April 2019 · 12:09

  Passo Tonale sneeuwt lekker door
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 4 April 2019 · 13:22
  En het gaat maar door, het gaat maar door.
  Inmiddels al 207 (tweehonderdenzeven!!!!!) cm verse sneeuw in de vallei bij Airolo in 48 uur tijd  Wat beelden uit de buurt

  Alpe Devero


  Airolo


  Andermatt


  May the powder be with you.
 • LaurensH88
  Advanced
  LaurensH88 op 4 April 2019 · 14:53
  @meteomorris wat zou beste optie zijn voor morgen: andermatt of engelberg ?
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 4 April 2019 · 14:59
  @LaurensH88 ik zou even bellen met ze met de vraag of en wat er open gaat
  May the powder be with you.
 • thijzer
  Beginner
  thijzer op 4 April 2019 · 17:09
  In Gargellen deze voormiddag eerst sneeuw dan regen en sedert 15 uur weer sneeuw in het dal.
 • hendrik
  Beginner
  hendrik op 4 April 2019 · 18:23
  Net 1 meter vers in Andermatt Dorp en het sneeuwt nog steeds.
  Vandaag tot 14u op de piste veel verse sneeuw, vrij nat en zwaar. Maar nadien lichte grote vlokken.

  Morgen enkel Gemsstock sectie 1 open wegens lawinegevaar, misschien snamiddags ook sectie 2 volgens de liftbediende

  *message edited by hendrik op 4 Apr 2019 18:41 (4% bewerkt)
 • misteriks
  Beginner
  misteriks op 4 April 2019 · 19:19
  Voor ons was het niet meer mogelijk om in Andermatt te komen. Zijn nu gestrand in een hotel vlak voor de Gothard tunnel.
 • El-Andres
  Beginner
  El-Andres op 4 April 2019 · 20:01
  STOKED!
 • ieism
  Tourist
  ieism op 4 April 2019 · 20:27
  Voor ons was het niet meer mogelijk om in Andermatt te komen. Zijn nu gestrand in een hotel vlak voor de Gothard tunnel.misteriks op 4 apr 2019 19:19

  @misteriks Dan zit je in Göschenen? Mocht je er morgen niet met de auto komen dan kan je het treintje nemen!
  splitfest.nl
 • misteriks
  Beginner
  misteriks op 4 April 2019 · 20:45
  Nee, nog niet zo ver. Hadden hotel in Wassen, maar werden op de snelweg 2 er vanaf gestuurd ter hoogte van Buochs. Zitten nu daar in een hotel. Fingers crossed dat morgen de weg en beetje open tijd open gaat. Onze gids heeft overigens hetzelfde probleem. Komt van een andere kant en kan ook niet in Andermatt geraken.
 • EmileHendrix
  Advanced
  EmileHendrix op 4 April 2019 · 22:03
  ...oeps foutje... :/
  *message edited by EmileHendrix op 4 Apr 2019 22:20 (94% bewerkt)
  Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
 • nzwarts
  Advanced
  nzwarts op 4 April 2019 · 22:32
  Op dit moment rijden @roberta en ik in de buurt van Luxemburg en moeten een beslissing maken. Andermatt dus niet. Maar waar is nu precies de balans te vinden tussen niet te veel sneeuw en geen dikke föhn pap? @meteomorris help!
 • ieism
  Tourist
  ieism op 4 April 2019 · 23:18
  Op dit moment rijden @roberta en ik in de buurt van Luxemburg en moeten een beslissing maken. Andermatt dus niet. Maar waar is nu precies de balans te vinden tussen niet te veel sneeuw en geen dikke föhn pap? @meteomorris help!nzwarts op 4 apr 2019 22:32

  Ik zie overal dalende temp vanaf begin van vanmiddag. Glarner Alpen? Braunwald gaat altijd vlot open en de weg erheen is 100procent vlak.... 50cm is ook prima momenteel.

  Waarom niet gewoon engelberg? Het is echt vrijwel heel Zwitserland goed morgen, wat is het probleem? Ben je bang voor teveel sneeuw dan zoek je het randje van de dump.
  *message edited by ieism op 4 Apr 2019 23:19 (5% bewerkt)
  splitfest.nl
 • skiester
  Advanced
  skiester op 4 April 2019 · 23:21
  In Sölden sneeuwt het lekker door. Vandaag op de berg en sinds vanavond ook in het dorp. Electric Mountain Powder!


  Morgen met gids Patrik op pad. Stoked!
  Als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg!
 • ieism
  Tourist
  ieism op 4 April 2019 · 23:23
  En niet druk ofzo zie ik 😃 😃 veel plezier aimee!
  splitfest.nl
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 5 April 2019 · 00:20
  Het sneeuwt nog steeds in Passo Tonale. Deze avond regelmatig de stroom uitgevallen in het hele dorp.

  Presena was vandaag de hele dag dicht en ik verwacht ook niet dat het morgen open gaat. Net met vier man een uur staan scheppen om een auto vrij te maken. 48 uur geleden was het nog zomer op de parkeerplaats. Blijft een mooi fenomeen, zo’n Zuidstau.
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • misteriks
  Beginner
  misteriks op 5 April 2019 · 07:57
  Weg naar Andermatt vanuit Wassen-Göschenen gaat zo open als het goed is.

  KANTON URI
  Wichtige Mitteilung:

  Die Strasse Wassen-Göschenen ist am 05.04.2019 ab 08.00 Uhr wieder offen.
 • misteriks
  Beginner
  misteriks op 5 April 2019 · 09:46
  Die Strecke zwischen Göschenen und Hospental bleibt gesperrt. Neubeurteilung heute um 12:00 Uhr.

  Trein is nu wel een optie


Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro