Analyse dodelijke lawine Sölden


By meteomorris on 11 November 2019 · 55

Zaterdag 9 november was een gitzwarte dag. Twee Nederlanders die velen van ons kennen lieten het leven bij een tragisch lawine ongeval in Sölden Oostenrijk. Zoals gebruikelijk is bij een dodelijk ongeval wordt er na afloop een analyse gemaakt door de lokale lawinedienst in samenwerking met de Alpinpolizei. Dit zijn hun bevindingen:

Op 10 november heeft de lawinedienst van Tirol samen met de lokale waarnemer van de dienst en de Alpinpolizei onderzoek gedaan naar het ongeval. Het onderzoek heeft het volgende geleerd. Het ging bij het ongeluk om een middelgrote plaatlawine (grote 2) van ongeveer 100 meter breed en 300 meter lang. De initiële breuk was tussen de 50 en 70 cm hoog waarbij de hellingshoek op dit deel van de helling tussen de 35 en 40 graden steil is. Het deel van de helling waar de lawine naar beneden raasde was de hellingshoek voornamelijk 40 graden steil. De initiële breuk lag op 2850 meter boven NAP waarbij de helling pal op het noorden is gericht.

(C)LWD Tirol
(C)LWD Tirol

Bovenstaand een foto van plaatlawine op de Rettenbachferner in de Ötztaler Alpen. De pijl symboliseert het startspoor van de drie wintersporters. Het donkere paarse deel laat zien waar de lawine zijn start kende wat als basis gletsjerijs heeft. Doorslaggevend voor de lawine was een zwakke laag die zich begin november onder een harde windkorst gevormd heeft.

(C)LWD Tirol.Onderzoek ter plekke
(C)LWD Tirol.Onderzoek ter plekke

(C)LWD Tirol
(C)LWD Tirol

Bovenstaande foto van de intiële breuk laat zien: de linkerpijl toont de harde korst die door de wind is gecreëerd, de rechterpijl toont de zachtere zwakke laag eronder.

De sneeuwval van begin november en de continue zeer sterke hoogtewinden hebben ervoor gezorgd dat er een gebonden laag van verwaaide sneeuw boven op deze zwakke laag kon ontstaan.

(C)LWD Tirol
(C)LWD Tirol

Bovenstaand een foto van de noodlottige locatie. In de ijsresten van de gletsjer kon de sneeuw zich ophopen tot een hoogte van zo'n 2 tot 3 meter.

De combinatie van een zwakke laag, een gebonden sneeuwlaag daarboven en een hellingshoek steiler dan 30 graden maakt dat de drie factoren voor een lawine voorhanden waren. Dat de boel ook ging schuiven had te maken met de zwakke binding tussen de zwakke laag en de door de wind daarop gedeponeerde verwaaide sneeuw. Deze had nog geen tijd gehad om zich te binden. Daarbij heeft de locatie waar de lawine naar beneden kwam de kansen op een succesvolle reddingspoging drastisch verlaagd. De sneeuw kon zich ophopen en opstapelen vanwege de terrain trap onder aan de helling in plaats van uit te spreiden over de helling.

De gehele analyse kun je hier lezen.

Bovenstaande is een droge analyse van het gebeurde, tegelijkertijd lopen de rillingen over mijn rug. Het is een poging de bevindingen van de experts met je te delen zodat je ervan kunt leren. Drie kundige freeriders. Ik ben er stil van. Het leven blijft mensenwerk.


Comments


 • henwildie
  Advanced
  henwildie op 11 November 2019 · 21:09
  Dank voor het snelle delen en uitleg. Kennis en kunde verlagen de kans, maar met restrisico. Heftig voor alle betrokkenen. En een impact voor iedereen met een hart voor bergen en sneeuw.
  Pistes, zijn dat niet die platgereden stukken tussen de poeder?
 • Raymond
  Beginner
  Raymond op 11 November 2019 · 22:26
  Helder en het blijft verschrikkelijk
  Raymond Witvoet
 • HansM.
  HansM. op 11 November 2019 · 23:47
  Verschrikkelijk ongeluk, R.I.P. deze jonge mensen. Verdrietig.

  Om te leren: Gezien de analyse die gesteld is. De zeer ervaren snowboarders die hier naar beneden gegaan zijn. Ik ken deze afdaling, zelf gedaan bij betere omstandigheden. Ik weet dat er op vrijdag gewaarschuwd is voor lawinegevaar in het gebied. De gletscherstraat is ook even afgesloten geweest. Hoe zou je dit als freerider kunnen analyseren voordat je besluit om hier naar beneden te gaan wetende dat er waarschuwingen in dit gebied zijn afgegeven en dat dit gebied in mindere mate van de piste afgesloten is door gespannen touwen vanaf 1 kant. Ik weet dat er op de bovenste helft vaak hard ijs/sneeuw kan liggen door de wind die daar over de rand heen blaast (blue ice). Eerst locals raadplegen? Wat kun je zelf ter plekke doen als je het (relatief kleine gletscher) gebied niet kent?
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 12 November 2019 · 00:19
  @HansM. hartje winter is het lokale lawinebericht je vriend. Die vind je op wepowder als link bij ieder skigebied, maar ook via de website van alle lawinediensten: https://www.avalanches.org

  Het lawinebericht vormt je basis voor besluitvorming. In het bericht delen de lokale lawinediensten alle kennis over de lokale sneeuwcondities.
  Lees ook even dit: https://wepowder.com/nl/forum/topic/229903 dit: https://wepowder.com/nl/forum/topic/218942 en dit: https://wepowder.com/nl/forum/topic/239569

  Maar aan het begin van het seizoen zijn deze berichten er slechts sporadisch. Het SLF zendt al regelmatig nieuwe berichten de lucht in. Voor Tirol doen ze dat in de aanloop van de winter met een blog: https://lawinen.report/blog?year=&month=&searchLang=&regio...= meestal zijn ze vanaf december vol operationeel met een dagelijks lawinebericht. Vanaf dan geldt: lees je lokale lawinebericht en stem er je plannen op af.

  Geen lokaal lawinebericht? Dan weet je ook niet hoe groot het risico is. Da's best lastig.
  Wel een bericht? Perfect. Met deze basis ga je bepalen wat de risico's zijn die dag en tegelijk bepaal je wat je wel en niet acceptabel vindt als risico.

  Daarna ga je net als een arts die in een diagnose probeert zaken uit te sluiten doe jij dat feitelijk ook. Je bestempelt bepaalde delen van de berg dan als een NO GO. Je sluit ze uit kortom. Feitelijk doe je aan risicomanagement. Dan kan het dus zijn dat je een dergelijke helling voor jezelf al als te risicovol hebt bestempeld en hoef je geen local meer te raadplegen. De beste locale vriend is in de Alpen in beginsel altijd het lawinebericht. De kwaliteit hiervan is vaak erg goed, hoewel ook dit mensenwerk blijft.

  Wil je alle details er over weten lees dan eens dit: https://wepowder.com/nl/academy
  May the powder be with you.
 • Raymond
  Beginner
  Raymond op 12 November 2019 · 08:07
  Als voormalig wedstrijdsnowboarder wordt vaak mijn mening hierover gevraagd. Ik ben verre van een freeride en lawine specialist maar ik loop wel al bijna 30 jaar mee en heb genoeg live gezien en redelijk wat gelezen. Genoeg zeer ervaren gidsen die er niet meer zijn. Wat ik altijd zeg is dat hoe goed je je best ook doet er altijd een restrisico blijft en dat het dan soms ook verkeerd kan gaan. Dat hoort bij het leven en hebben we te accepteren.
  Raymond Witvoet
 • Boarderbuis
  Advanced
  Boarderbuis op 12 November 2019 · 09:10
  Dank voor het helder delen van de analyse Morris. Heel tragisch 😞

  Is er ook nog iets bekend over het functioneren van de airbag? Ik begreep dat 1 persoon hem heeft kunnen trekken, maar dat dat niet heeft mogen baten. Komt dat ms. ook door de terrain trap?

  Sterkte nogmaals voor de betrokkenen
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 12 November 2019 · 09:11
  Dankjewel voor de duiding!
  knowledge is powder
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 12 November 2019 · 09:18
  Dank voor het helder delen van de analyse Morris. Heel tragisch 😞

  Is er ook nog iets bekend over het functioneren van de airbag? Ik begreep dat 1 persoon hem heeft kunnen trekken, maar dat dat niet heeft mogen baten. Komt dat ms. ook door de terrain trap?

  Sterkte nogmaals voor de betrokkenenBoarderbuis op 12 nov 2019 09:10


  Ja. Als je in een terrain trap zit, zit je vast. Het principe achter de airbag: grote stukken komen naar boven 'gedreven' werkt dan niet. De sneeuw hoopt zich dan op.
  May the powder be with you.
 • Snowhunter
  Tourist
  Snowhunter op 12 November 2019 · 10:28
  Lieve mensen,

  Uit piëteit met de nabestaanden, heb ik me tot nu toe onthouden van commentaar in deze kwestie. Uit veel van jullie bijdrages komt naar voren dat jullie het een “bizar” en “onwerkelijk” ongeval vinden. Over de werkelijk oorzaak van het ongeval wordt echter in alle toonaarden gezwegen.

  Door met zijn allen te zwijgen over de olifant in de kamer, verdwijnt de olifant niet en daarom gooi ik, bij deze, de knuppel in het hoenderhok. Dat ik daarmee, een aantal van jullie voor het hoofd stoot, neem ik voor lief.

  Hoe kun je terwijl alle alarmbellen op vol volume aan het loeien zijn en je verstand van zaken hebt, in Godsnaam besluiten om buiten te piste te gaan skiën? Het was niet de vraag of de sneeuw zou gaan schuiven, maar waar en wanneer.

  Wat is er in het besluitvormingsproces mis gegaan, waardoor deze tragedie plaats heeft kunnen vinden? Dat is mijns inziens de vraag waarover wij met zijn allen zouden na moeten denken. Dit ongeval heeft met restrisico niets te maken. Maar louter met objectieve gevaren, die voor een ieder waarneembaar waren.

  Rust zacht mannen.
 • 49
  Advanced
  49 op 12 November 2019 · 10:45
  @Snowhunter het is zo verdrietig dat twee jonge mannen zijn gestorven. Het is goed om eerst te rouwen en emotioneel te verwerken. De tijd van reflecteren, die zal nog komen, bij eerdere fatale ongelukken is dat ook niet vergeten. "Het leven blijft mensenwerk", in veel verschillende vormen.
  *message edited by 49 op 12 Nov 2019 10:46 (1% bewerkt)
  montagna bianca, ti amo
 • Berber Ski & Smile
  Expert
  Berber Ski & Smile op 12 November 2019 · 10:47
  @snowhunter Er is ALTIJD restrisico !!
  Vals gevoel van veiligheid is het enige wat als fout in de besluitvorming evt. zou kunnen worden genoemd. De Bombhole een halve meter boven de Abrisskante..

  Voor iedereen waarneembare objectieve gevaren ??
  Welke dan ?!
  Welke alarmbellen die stonden te loeien?? Ik was ter plaatse en heb geen ‘alarmbel’ gehoord ?! Door verschillende foute uitspraken stoot je idd mensen voor hun hoofd! Maak er geen ander verhaal van, vanachter je computer aub
  ‘It’s about the memories we create’ www.skiandsmile.com
 • michelr
  Tourist
  michelr op 12 November 2019 · 10:58
  @snowhunter Er is ALTIJD restrisico !!
  Vals gevoel van veiligheid is het enige wat als fout in de besluitvorming evt. zou kunnen worden genoemd. De Bombhole een halve meter boven de Abrisskante..

  Voor iedereen waarneembare objectieve gevaren ??
  Welke dan ?!
  Welke alarmbellen die stonden te loeien?? Ik was ter plaatse en heb geen ‘alarmbel’ gehoord ?! Door verschillende foute uitspraken stoot je idd mensen voor hun hoofd! Maak er geen ander verhaal van, vanachter je computer aub
  Berber Ski & Smile op 12 nov 2019 10:47


  Er was door de hevige sneeuwval een dag eerder al een hoop lawines opgewekt, het wrange is dat op de plek waar Stephan en Roy over gingen op vrijdag ook gepoogd is om een lawine op te wekken en dat is niet gelukt.

  Kans op een lawine was vrijdag groot vandaar dat de gletsjer weer sloot zo rond het middaguur, en dat wij pas rond 2 uur weer richting het dal (Sölden) konden. Dit gevaar was er zaterdag ook nog, hoe dan ook is en blijft het zeer tragisch en de impact is nog steeds groot althans bij mij.
  *message edited by michelr op 12 Nov 2019 10:58
 • HansM.
  HansM. op 12 November 2019 · 11:05
  @HansM. hartje winter is het lokale lawinebericht je vriend. Die vind je op wepowder als link bij ieder skigebied, maar ook via de website van alle lawinediensten: https://www.avalanches.org

  Het lawinebericht vormt je basis voor besluitvorming. In het bericht delen de lokale lawinediensten alle kennis over de lokale sneeuwcondities.
  Lees ook even dit: https://wepowder.com/nl/forum/topic/229903 dit: https://wepowder.com/nl/forum/topic/218942 en dit: https://wepowder.com/nl/forum/topic/239569

  Maar aan het begin van het seizoen zijn deze berichten er slechts sporadisch. Het SLF zendt al regelmatig nieuwe berichten de lucht in. Voor Tirol doen ze dat in de aanloop van de winter met een blog: https://lawinen.report/blog?year=&month=&searchLang=&regio...= meestal zijn ze vanaf december vol operationeel met een dagelijks lawinebericht. Vanaf dan geldt: lees je lokale lawinebericht en stem er je plannen op af.

  Geen lokaal lawinebericht? Dan weet je ook niet hoe groot het risico is. Da's best lastig.
  Wel een bericht? Perfect. Met deze basis ga je bepalen wat de risico's zijn die dag en tegelijk bepaal je wat je wel en niet acceptabel vindt als risico.

  Daarna ga je net als een arts die in een diagnose probeert zaken uit te sluiten doe jij dat feitelijk ook. Je bestempelt bepaalde delen van de berg dan als een NO GO. Je sluit ze uit kortom. Feitelijk doe je aan risicomanagement. Dan kan het dus zijn dat je een dergelijke helling voor jezelf al als te risicovol hebt bestempeld en hoef je geen local meer te raadplegen. De beste locale vriend is in de Alpen in beginsel altijd het lawinebericht. De kwaliteit hiervan is vaak erg goed, hoewel ook dit mensenwerk blijft.

  Wil je alle details er over weten lees dan eens dit: https://wepowder.com/nl/academymeteomorris op 12 nov 2019 00:19


  Bedankt Morris. Wat ik graag wil weten. Natuurlijk het lokale weerbericht en lawinebericht, die zijn echter generaal en niet specifiek voor een helling. Naast die berichtgeving, kun je dan voordat je die helling afgaat, nog zelf iets doen? Op zo'n grote diepte die sneeuwlagen analyseren is m.i. geen doen. Dus dan is het bekijken: hellingshoek groter dan samen met het lawinebericht: dan zou het een NO GO voor jou kunnen zijn. Zit ik dan goed of kun je ter plaatse bovenaan de helling nog meer doen?
  *message edited by HansM. op 12 Nov 2019 11:06
 • Berber Ski & Smile
  Expert
  Berber Ski & Smile op 12 November 2019 · 11:06
  Ik was ook op de gletsjer op vrijdag en zaterdag .. vrijdag hebben ze tijdelijk de gletsjerstraat gesloten omdat ze hebben geprobeerd om een eventueel gevaarlijk paketje NIEUWE sneeuw, af te schieten .. poging mislukt .. maar logisch dat de straat even dicht moest . zo ook op zaterdag op de gletsjer. Ook mislukt!
  Dit ongeval heeft met een onderliggende zwakke laag te maken gehad en een niet te geloven pech met de terrein trap !! ( deze is zowel van boven als ook van beneden NIET zichtbaar)
  ‘It’s about the memories we create’ www.skiandsmile.com
 • svenk
  Advanced
  svenk op 12 November 2019 · 11:08
  @snowhunter Zeker zijn er vragen te stellen maar zoals @49 schrijft De tijd van reflecteren, die zal nog komen, bij eerdere fatale ongelukken is dat ook niet vergeten. Dit tragische ongeluk raakt zo vele mensen die hier actief zijn. Naast de technische analyse volgt zeker de reflectie op het handelen maar geef het wat tijd.
  *message edited by svenk op 12 Nov 2019 11:08
  If in doubt, don't go out!
 • Raymond
  Beginner
  Raymond op 12 November 2019 · 11:09
  @snowhunter Achteraf heb je altijd makkelijk kletsen, het was wat mij betreft inderdaad fijner als je je had onthouden van commentaar. Er is geen olifant in de kamer die niet besproken wordt, er is en blijft altijd risico en dat is deze keer misgegaan, daar draait niemand om heen.
  Raymond Witvoet
 • ffKnallen
  Advanced
  ffKnallen op 12 November 2019 · 11:10

  Door met zijn allen te zwijgen over de olifant in de kamer, verdwijnt de olifant niet en daarom gooi ik, bij deze, de knuppel in het hoenderhok. Dat ik daarmee, een aantal van jullie voor het hoofd stoot, neem ik voor lief.

  Hoe kun je terwijl alle alarmbellen op vol volume aan het loeien zijn en je verstand van zaken hebt, in Godsnaam besluiten om buiten te piste te gaan skiën? Het was niet de vraag of de sneeuw zou gaan schuiven, maar waar en wanneer.

  Snowhunter op 12 nov 2019 10:28


  Volgens mij heeft dit niks te maken met de knuppel in het hoenderhok te gooien maar meer reageren uit domheid en dus onwetendheid. Hetzelfde dat je aan reacties en nieuwsartikelen ziet op de rest van het Internet…

  Wat je nog weleens voorbij ziet komen is de uitdrukking “er is een lawinegevaar, dan ga je toch niet buiten de pistes” is hetzelfde als “er staat wind dan ga je toch niet zeilen”…beide uitdrukkingen zijn nietszeggend en worden alleen door onwetende gebruikt.

  Iedereen met ook maar een beetje kennis weet dat je altijd wel ergens buiten de pistes kunt boarden. Alleen het niveau van je kennis bepaalt hoeveel opties je nog kunt vinden om te rijden. Hoe meer kennis hoe meer opties.

  Allereerst waren de meeste niet ter plaatse, hebben dus niet de huidige lawine berichtgeving kunnen vergelijken met de waar te nemen situatie in het gebied. Verder weten wij niet welke gevolg conclusie zij uit deze bevindingen hebben getrokken en dus hebben bepaalt waar de grens voor de Go / No Go hoort te liggen. Dus kun je ook geen conclusie trekken vanachter je computer in Nederland.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 12 November 2019 · 11:27
  @Snowhunter @Berber Ski & Smile en alle anderen.

  Ik heb begrip voor jullie reacties en het zijn legitieme vragen, maar ik zou jullie met klem willen vragen uit zoals Snowhunter zegt 'piëteit met de nabestaanden' nog even te wachten het gesprek over 'mensenwerk' op te starten. Nog geen 5 minuten geleden sprak ik iemand die een aantal jaar met een van de slachtoffers gewerkt heeft en waar het nieuws nu pas binnen kwam. Zo zullen er nog wel meer zijn. Laten we even wachten. Alsjeblieft!

  Wacht daarom ook graag even met het oordelen over het oordeel van een ander.

  PS, niet bedoeld om een belangrijke discussie te smoren, vooral even een moment van rust, bezinning en ruimte voor betrokkenen. Dank je!

  May the powder be with you.
 • Berber Ski & Smile
  Expert
  Berber Ski & Smile op 12 November 2019 · 12:18
  @meteomorris Je hebt 100% gelijk.. wel moeten de feiten bovenaan blijven staan en mag de discussie niet door keyboard warriors in de verkeerde richting gaan! Dat doet namelijk echt pijn en daar voel ik mij tegenover de jongens en alle betroffenen (mezelf geincludeerd) verplicht om op te reageren ! Vooral hier op wepowder!
  Ik heb op vrijdagavond kort over de actuele (lawine) situatie gesproken met Stephan.. heb dit event de laatste twee jaar als deel van het team gedraaid, had deze run voor zondag zelf in de planning met mijn klanten, de situatie leek ons safe .. ook een alpinpolizist heeft hem als safe ingeschat !
  Het is pure pech en meer als tragisch!

  Mijn leven staat op het moment nog stil en de bewustwording, het begrijpen en accepteren ervan wordt door het op een foute manier aanwakkeren van een onnodige discussie, onmogelijk gemaakt!
  Het zoeken naar de menselijke fout is gewoon overbodig in dit geval! Deze kanjers en meer als voorzichtige experts hebben dat niet verdient!
  ‘It’s about the memories we create’ www.skiandsmile.com
 • Nemmie
  Advanced
  Nemmie op 12 November 2019 · 13:14
  Voor de analyse, een hellingkaartje helpt altijd bij de discussie dus bij dezen. Verbeter mij als ik het fout heb maar ik vermoed dat ze er bij pt2850 ingetraverseerd zijn?  Ik lees hierboven dat Stefan, Berber en de Alpinpolizist de run allemaal als safe ingeschat zouden hebben. Ik ben niet zo goed op de hoogte van de omstandigheden zaterdag, maar om die lijn te bereiken moet je dus een aardig stuk onder een 40-42 graden helling door traverseren, boven terrein met terraintraps. En bij de start sta je nog steeds in 35-39 graden terrein. Dat klinkt allemaal als iets waar een stabiel sneeuwdek voor nodig is.

  Kunnen jullie zeggen waarom jullie zouden beslissen dit wel te doen?
 • luximax
  Tourist
  luximax op 12 November 2019 · 13:20
 • CVZ
  CVZ op 12 November 2019 · 14:00
  Even een account aangemaakt om te reageren...
  Enorm droevig allemaal wat deze enorm gewaardeerde experts, RIP....

  @meteomorris
  Het is pure pech en meer als tragisch!

  Het zoeken naar de menselijke fout is gewoon overbodig in dit geval! Deze kanjers en meer als voorzichtige experts hebben dat niet verdient!
  Berber Ski & Smile op 12 nov 2019 12:18


  Ergens begrijp ik deze felle reactie in de emotie, maar het analyseren is juist wat Wepowder elke winter tot het beste platform maakt. De objectiviteit waarmee dat gebeurt, de discussie die plaatsvind en het niet nemen van korte bochten is wat het maakt. Ik ben het eens dat het te vroeg is voor discussie, de pijn is te vers, maar ik denk dat dergelijke conclusies ook niet gesteld kunnen worden. Ik zou het open laten, objectief en net als elk ander vreselijk ongeluk. Ook kanjers maken soms fouten, helaas, we zijn hier om ervan te leren. Misschien niet nu, maar uiteindelijk wel.
 • ieism
  Tourist
  ieism op 12 November 2019 · 14:38
  Ik ben momenteel niet per se geinteresseerd in een discussie tussen mensen die er de ballen verstand van hebben, maar die vinden dat ze er nu deze week nog iets van moeten leren of er anderzijds een mening over hebben.

  Er staan talloze lawineongevallen met analyse online waar je lekker mee aan de slag kunt zonder dat je nabestaanden en vrienden pijn doet of kwaad maakt. Nu even niet graag, want er zijn ook mensen die gewoon jankend achter de computer zitten en die eigenlijk op wepowder klikken in de hoop medeleven en troost te vinden.

  Thanks.
  splitfest.nl
 • EmileHendrix
  Advanced
  EmileHendrix op 12 November 2019 · 15:16

  Juist ook vandaag denk ik terug aan mensen met wie we samen mooie dingen hebben gedaan, maar helaas niet meer kunnen doen.
  Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
 • JurgenB1
  Advanced
  JurgenB1 op 12 November 2019 · 17:57
  Mooi gesproken, daar sluit ik me bij aan. Laat komende dagen nog in teken van het verdriet en het herdenken staan.
 • CorD
  Beginner
  CorD op 12 November 2019 · 18:25
  Laten we met z`n allen tijdens veilige beslissingen en afdalingen denken aan hun die het betrof. Heel veel sterkte, ik ben maar een onbekende maar ook hier slaat dit bericht in als een bom.
  Think with powder
 • RoelHendriks
  Advanced
  RoelHendriks op 12 November 2019 · 18:30
  Wellicht is het een idee topic even in de ijskast te zetten? Een onderwerp met als onderwerp 'analyse van dodelijk lawine ongeval' zal per definitie leiden tot een analytische discussie over dit ongeval. Echter zie je overal dat hier juist niet de behoefte aan is. Misschien goed om, juist op dit moment, niet de confrontatie in de hand te werken.
 • HansM.
  HansM. op 12 November 2019 · 18:51
  Volgens mij was dit topic juist wel bedoeld om op de techniek en vragen in te gaan en er van te leren. Er is een ander topic waar het over de persoonlijke tragedie gaat van dit ongeluk. Dat heeft Morris in het andere topic aangegeven.
 • 49
  Advanced
  49 op 12 November 2019 · 20:46
  @HansM. In dit topic wordt de technische analyse van de locale autoriteiten uiteengezet. Voor een analyse van de besluitvorming is het nu nog veel te vroeg. Dat is ook waartegen grote weerstand en afschuw is geuit.
  montagna bianca, ti amo


Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro