In grofweg 20% van de lawines waarbij mensen met een airbag betrokken zijn, blaast de airbag niet op. Ongeveer 12% is te wijten aan ‘niet trekken’ door de skiër/snowboarder. De overige gevallen betreft mechanische problemen. Daarom is het goed je airbag voor gebruik te controleren. Hier aandacht voor de ABS rugzakken.
Eén keer per jaar blaas je de airbag natuurlijk sowieso op. Dat kan bijvoorbeeld op het Pieperfest van het Snow Safety Center op de laatste zondag van september of op de jaarlijkse safety-avond half december bij OutdoorXL. Controleer aan het begin van ieder seizoen de houdbaarheid van de trigger: de springstof in het handvat heeft een houdbaarheidsdatum. Deze vind je aan de zijkant van de trigger op een oranje plaatje.
Als je heel erg goed kijkt, zie je dat er een pijltje op staat dat naar een getal wijst. Dat getal staat voor een jaartal en de houdbaarheidsdatum valt in mei van dat jaar. Maar voor iedere trip kun je nog een paar zaken doen die voorkomen dat de ballonen zich niet (volledig) opblazen. Wees er zeker van dat de airbag volgens de instructies is opgevouwen; twijfel je, vouw hem dan opnieuw op.
Heb je een model met klittenband sluiting, trek dan bij aankomst in de bergen het klittenband van de ballonnen een paar keer los. Naarmate het langer dicht heeft gezeten, of als er bagage op heeft gelegen, gaat klittenband namelijk steeds zwaarder los: de tandjes worden steeds krommer na verloop van tijd. Let hierbij speciaal op de uiteinden van het klittenband (dus boven- en onderaan). Check of je patroon echt vol is (na gebruik zit er een duidelijk zichtbaar gaatje bovenop waar de schroef zit) en controleer of je patroon goed is ingeschroefd: in de houder waar je hem indraait zit een ‘raampje’ (uitsparing) waar je kan zien of de patroon helemaal tot het einde is aangedraaid.
Perfectionisten kunnen het patroon eerst nog wegen: er zit een sticker op iedere patroon met het gewicht (zonder het dopje erop!) na het vullen. De afwijking mag maximaal 5 gram zijn. Afwijkingen zijn gelukkig extreem zeldzaam. Controleer vervolgens de werking van de bajonetsluiting van de trigger (eerst zonder de trigger erin!): deze moet soepel terugspringen in zijn uitgangspositie als je hem omhoog trekt en de bajonet moet met een klikje dicht gaan als je de trigger installeert.
ABS verstrekt bij aanschaf een flesje olie en smeer de bajonet hier regelmatig mee in: de bajonetten corroderen echt na verloop van tijd! Check voor de zekerheid meteen of je handel goed vastzit aan de schouderband. Als alles in orde is, je een pieper om hebt en de schep en sonde in de rugzak zitten kun je poederen tot je een ons weegt! Be safe.
Kijk op de site van OutdoorXL voor informatie over de verschillende airbagsystemen.