Heel veel neerslag en hoog lawinegevaar!


By Henri on 29 January 2021 · 1

Val Thorens (Facebook Val Thorens)
Val Thorens (Facebook Val Thorens)

Woensdag kregen de Noordwest Alpen al veel sneeuw, maar bij een snel stijgende sneeuwgrens viel er gisteren nog eens 20 tot 50 centimeter. Het sneeuwniveau lag tijdelijk rond de 2000 meter, dus alleen de hoogalpiene gebieden kregen een enorme hoeveelheid sneeuw. Boven de 2500 meter kregen de Savoie en het oosten van Wallis in totaal tot 1 meter sneeuw, de Haute-Savoie en Isère tot 70 à 80 centimeter. Het zorgt voor een zeer lastige lawinesituatie en er wordt de komende dagen nog aardig wat sneeuw verwacht.

Hoog lawinegevaar

[(

, source: White Risk SLF & O. Roch. Creux de Champ)]

Met deze hoeveelheden nam het lawinegevaar snel toe. De situatie is buitengewoon kritiek! Voor delen van Wallis en Centraal-Zwitserland werd gisteren zelfs lawinegevaar 5 afgegeven. Grote spontane lawines zijn mogelijk en kunnen zelfs valleien bereiken, zoals in Les Diablerets.

Hoog lawinegevaar (slf.ch)
Hoog lawinegevaar (slf.ch)

Ook vandaag hebben grote delen van Zwitserland te maken met niveau 4. Ook in Frankrijk is het gevaar van grote spontane lawines zeer groot. Voor de Haute Tarentaise, Vanoise en Haute Maurienne in de Savoie geldt voor vandaag een lawinegevaar van niveau 5. De rest van de Franse Alpen heeft te maken met niveau 4. Meteofrance verklaarde dat een dergelijke gebeurtenis zoals we die momenteel meemaken slechts eens in de 10 jaar plaatsvindt in de Savoie en Haute-Savoie.

De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Wegen worden afgesloten, waardoor verschillende dorpen zijn afgesneden van de buitenwereld. Bewoners in de risicovolle gebieden wordt verzocht binnen te blijven, dus het is duidelijk dat skiën en snowboarden in deze situatie een duidelijke no-go is. Doe het niet! Er is een zeer hoog risico op grote lawines in de hoogalpiene gebieden die veel sneeuw hebben gekregen en tegelijkertijd een hoog risico op natte sneeuwlawines in lager gelegen gebieden als gevolg van de regenval. In lager gelegen gebieden staat het peil van rivieren zo hoog dat er lokaal overstromingen kunnen ontstaan. Door de aanhoudende regenval zijn modderstromen een ander risico waar de lokale bevolking tegenwoordig mee te maken heeft. Dat kan nog wel bovenop de economische misère waar veel bergdorpen deze winter mee te maken hebben.

Schröcken gisteren (foto-webcam.eu)
Schröcken gisteren (foto-webcam.eu)

Schröcken vandaag (foto-webcam.eu)
Schröcken vandaag (foto-webcam.eu)

Ook in Oostenrijk viel regen tot 2000 meter hoogte. Vooral in Vorarlberg viel de afgelopen 24 uur meer dan 50 mm. Het effect van deze regen is zichtbaar in bovenstaande webcambeelden. Op het eerste beeld zie je een mooi besneeuwd Schröcken (gisteren), maar vandaag is dit winterwonderland door de grote hoeveelheden regen veranderd. Op de steile met gras begroeide hellingen achterin zijn wat Gleitschnee lawines zichtbaar.

Meer sneeuw en regen vandaag

Sneeuwval voor de vrijdag
Sneeuwval voor de vrijdag

Vooral vanmorgen bleef het hard sneeuwen in het noordwesten van de Alpen. In de komende uren neemt de intensiteit iets af, maar 's avonds wordt het weer sterker. In de westelijke Alpen blijft het tot middernacht sneeuwen en in Oostenrijk tot vroeg in de ochtend. Overdag stroomt er wat koelere lucht richting de Alpen waardoor de sneeuwgrens daalt, met waarden van 1000 tot 1200 meter in de avond. Zoals te zien is op onze sneeuwaccumulatiekaart, zullen grote delen van de Noord-Franse Alpen en Zwitserland vandaag nog eens 30 tot 50 centimeter sneeuw krijgen. Ook vandaag hebben deze regio's te maken met een kritiek lawinegevaar.

Morgen

Sneeuwval voor zaterdag
Sneeuwval voor zaterdag

Ook morgen zullen de lawinecondities nog tricky zijn met weer wat verse sneeuw, maar de hoeveelheden die gaan vallen zullen niet zo hoog zijn als de afgelopen dagen. Ik verwacht 20, misschien 30 centimeter in de noordelijke Franse Alpen en grote delen van Zwitserland en tussen de 10 en 20 centimeter verder naar het oosten tot zondagochtend. Met wat milde luchttoevoer zal de sneeuwgrens weer veel hoger liggen. Voor de Westalpen zou het tijdelijk weer zo'n 2000 meter kunnen worden, maar 's avonds zakt het weer naar 1200 meter. In het oostelijke deel van Oostenrijk blijft de sneeuwgrens onder de 1500 meter en verder naar het oosten zelfs lager dan dat. Ook de Zuidelijke Alpen profiteren van deze sneeuwval, met tot 10 of misschien wel 20 centimeter sneeuw 's nachts en een sneeuwgrens tussen de 1200 en 1700 meter.

Wat ademruimte op zondag

Approaching low (wxcharts.com)
Approaching low (wxcharts.com)

Terwijl het zondagochtend nog sneeuwt in Oostenrijk, klaart het in de westelijke Alpen op. Na dagen van sneeuw en regen wordt het een vrij rustige dag met wat zon. De oostelijke Alpen hebben te maken met wat overgebleven wolken, dus daar niet zoveel zon. Na deze korte droge periode op zondag nadert een nieuw lagedruksysteem vanuit het westen de Alpen. Het zal relatief mild blijven met een sneeuwhoogte van ongeveer 1500 meter in het westen en 1200 meter verder naar het oosten. Er wordt nog 20 tot 30 centimeter sneeuw verwacht voor de Noord-Franse Alpen en Zwitserland. Op de lange termijn hebben we nog steeds te maken met een vergelijkbaar weerpatroon met relatief milde omstandigheden en kans op neerslag.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is het meest bizarre seizoen ooit waarin we eigenlijk niet weg kunnen. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina's is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Comments


 • Arnie777
  Advanced
  Arnie777 op 29 January 2021 · 16:33
  Les Brevieres vandmiddag. Geen wonder dat ze het gebied hebben gesloten

  Freeride = Life

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro