Nog twee dagen mild, daarna kouder en weer wat sneeuw


By Henri on 3 March 2021 · 1

Dichte bewolking in het Rhonedal, mede dankzij de hoge concentraties Saharazand (roundshot.com)
Dichte bewolking in het Rhonedal, mede dankzij de hoge concentraties Saharazand (roundshot.com)

We naderen het einde van de langdurige warme en droge fase voor de Alpen. Vandaag en morgenochtend blijft het nog mild en droog, maar in de loop van morgenmiddag nadert er neerslag voor de Noordalpen en koelt het sterk af. De broodnodige sneeuwval gaat aan de noordkant ongeveer 10 tot 20 centimeter opleveren.

Satellietbeeld van deze ochtend (sat24.com)
Satellietbeeld van deze ochtend (sat24.com)

Bewolkter dan verwacht

Tegen de verwachting in hebben vooral de Westalpen vandaag te maken met wat dichtere bewolking. De boosdoener is wederom de verhoogde concentratie Saharazand in de lucht, waardoor er zich veel makkelijker een wolkendek kan ontwikkelen. Het dichte wolkendek is mooi te zien op het satellietbeeld van vanochtend hierboven. Voor de weermodellen blijft dit proces bijzonder lastig om van tevoren te berekenen, waardoor er grote verschillen kunnen ontstaan tussen de observaties en de output van de modellen.

Saharazand in de lucht (uoa.gr)
Saharazand in de lucht (uoa.gr)
Verder naar het oosten zoals hier bij de Rudolfshütte (Salzburgerland) schijnt de zon iets langer (foto-webcam.eu)
Verder naar het oosten zoals hier bij de Rudolfshütte (Salzburgerland) schijnt de zon iets langer (foto-webcam.eu)

Alleen de gebieden ten oosten van Tirol kunnen vandaag meer zonuren verwachten. Ook hier trekt er in de loop van de dag hoge bewolking binnen, maar wordt het wederom erg mild met maximum temperaturen van zo’n 15 graden. Verder naar het westen waar de bewolking en het Saharazand domineert kan het door de missende zonne-instraling een stuk minder mild worden dan de afgelopen dagen. Hier zullen de temperaturen eerder rond de 10 graden blijven steken.

Naderend koufront (wetter3.de, DWD)
Naderend koufront (wetter3.de, DWD)

Laatste milde dag

De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Ook morgen moeten we rekening houden met het Saharazand in de lucht. Ik verwacht dat het wederom in grote delen van de Alpen bewolkt blijft en het niet zo warm wordt zoals van tevoren verwacht, maar wel nog steeds mild. In de loop morgenmiddag draait de wind naar het noordwesten en nadert een koufront de Noordalpen. Een deel van het Saharazand in de lucht kan met deze sneeuwval (wet deposition) de bodem bereiken, maar het zal dit keer waarschijnlijk geen spectaculaire beelden opleveren zoals we die een aantal weken geleden zagen.

Sneeuwvalkaart tot en met zondagavond
Sneeuwvalkaart tot en met zondagavond

Afkoeling en sneeuw

Het koufront gaat met name in de Noordalpen voor een mooie opfrisser zorgen. Aanzienlijk koelere lucht (-5 tot -10 graden op 1500 meter in de Noord- Oostalpen) en een krachtige wind zorgen voor een terugkeer van de winter. Aan de noordkant kan er zo'n 10 tot 20 centimeter verse sneeuw vallen. Ons weermodel hint zelfs op hoeveelheden van 40 centimeter voor het Dachsteinmassief, wat misschien aan de hoge kant is, maar niet onrealistisch. Aanvankelijk ligt de sneeuwgrens tussen de 1200 en 1500 meter, maar met het binnentrekken van koudere lucht kan er op vrijdag tot ver onder de 1000 meter al sneeuw vallen. Tijdens de laatste stuiptrekkingen van het front kan het tot in de meeste dalen gaan sneeuwen, maar veel levert dit niet meer op. De inneralpiene regio's aan de noordkant moeten uitgaan van geringere sneeuwhoeveelheden. Het zijn met name de Nordstauregio's die het meeste zullen vangen.

Later ook wat sneeuw voor de Zuidalpen (wetter3.de, DWD)
Later ook wat sneeuw voor de Zuidalpen (wetter3.de, DWD)

Een licht toenemende drukgradiënt en een bijbehorende Nordföhn zorgt ervoor dat de Zuidalpen tot vrijdagmiddag vrijwel geheel droog blijven. Pas tegen de avond bereikt de neerslag vanuit het noordoosten Slovenië. Deze stroming krult om de Alpen heen en kan uiteindelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag ook in de westelijke Zuidalpen voor sneeuw zorgen. Met name de zuidelijke gebieden kunnen daar wat sneeuw verwachten. Inneralpiene regio's zoals Südtirol zullen het mogelijk zelfs helemaal droog houden.

Droog en iets kouder

In het weekend stijgt de luchtdruk weer en klaart het in grote delen van de Alpen weer op. De Westalpen kunnen nog wel te maken krijgen met bewolking en sneeuwval, maar de timing en hoeveelheid is nog onzeker. Met temperaturen van maximaal 10 graden in de laagste dalen is het een stuk kouder dan afgelopen week, maar zeker niet diepwinters. De temperaturen volgen voor enkele dagen het langjarig gemiddelde. Vanaf volgende week lijkt het erop dat de Alpen in een wisselvallige fase terecht komen met meerdere sneeuwmomenten.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is het meest bizarre seizoen ooit waarin we eigenlijk niet weg kunnen. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina's is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Comments


 • Arnie777
  Advanced
  Arnie777 op 4 March 2021 · 09:17
  Gooi alsjeblieft wat sneeuw naar Tignes😅 het is te lang geleden dat ik sneeuw heb zien vallen.
  Freeride = Life

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro