Serac staat op instorten Aiguille du Midi


By Rogier on 16 June 2021 · 10

Momenteel is het af te raden om jezelf onder de noordwand van de Midi te begeven
Momenteel is het af te raden om jezelf onder de noordwand van de Midi te begeven

Op de Aiguille du Midi staat een serac (blok ijs) op instorten. Geplaatste bewegingsmelders geven een hogere activiteit aan. De kans op een enorme ijslawine is mogelijk want een blok ijs tussen de 10.000 en 20.000 kubieke meter lijkt los te komen. Het gaat om de grootste ‘hanggletsjer’ van de noordwand van de Aiguille du Midi. De Mallory-Porter route (eveneens beroemde extreme ski-afdaling) ligt recht in de vuurlinie. Ook is de aanloop naar de Frendo pijler gevaarlijk. Verder wordt aangeraden voor iedereen die naar de Grands Mulets hut wilt (voor de skiroute naar de Mont Blanc) om het pad onderlangs, via de Pélerins gletsjer, te nemen.

Alhoewel seracval wordt versneld door de opwarming van de aarde is het gevaar van een seracval niet groter overdag, of op warmere dagen, dan bijvoorbeeld 's nachts. Hiermee is seracval een zogenaamd objectief gevaar. Het is dus van het grootste belang om niet onder deze ijsmassa te klimmen of te skiën.

Onderstaande foto's komen via La Chamoniarde.

Comments


 • Polhovsky
  Expert
  Polhovsky op 16 June 2021 · 15:50
  Alhoewel seracval wordt versneld door de opwarming van de aarde is het gevaar van een seracval niet groter overdag, of op warmere dagen, dan bijvoorbeeld 's nachts.

  Hier denken veel klimmers en gidsen anders over. Kun je dit onderbouwen?
  'Skiing is the best way in the world to waste time' - Glen Plake
 • Rogier
  Expert
  Rogier op 16 June 2021 · 21:10
  Ik ken geen specialisten die hier anders over denken. Serac val komt evengoed in de winter als zomer voor, en evengoed 's nachts als overdag. En is daarmee duidelijk anders als bijvoorbeeld het gevaar van natte lawines die duidelijk door de directe opwarming komen. Waarbij je dus 's ochtends veilig onderweg kunt zijn en 's middags in groot gevaar kunt verkeren. Dat ritme van afnemend gevaar bij een koude nacht en meer gevaar tijdens een warme dag bestaat niet op die manier met seracs.
  De totale opwarming van de aarde zorgt ervoor dat bepaalde 'koude' gletsjers warmer worden,waardoor deze instabieler worden. Maar dat staat los van het dag en nacht ritme met koelere nachten en warme dagen. Dat aan het einde van een hele warmer zomer er meer serac val is heeft met bovenstaande te maken, maar ook dan is er geen reden om jezelf 's nachts veiliger te achten dan overdag.

  Natuurlijk zorgen warmere dag temperaturen wel voor een boel ander gevaar en kunnen kleinere stukken (denk aan een traverse door de bosson gletsjer, waar kleine torens staan) sneller afbreken als het lang warm is (ook rotsen trouwens die hun permafrost verliezen) maar een gletsjer als deze komt bijvoorbeeld niet eerder los om 12:00 's middags dan om 3:00 's nachts.

  Er zijn trouwens ook veel (steeds meer) duidelijk permefrost gerelateerde landslides die hartje winter los komen (afgelopen jaar boven Serre Chevalier).
 • ieism
  Tourist
  ieism op 16 June 2021 · 21:16
  Ik heb eens een kanotocht gedaan onder een hele grote gletsjer, toen heb ik ook opgezocht en aan locale gidsen gevraagd wanneer het risico op afbreken het kleinst was. Voor zover ik kon vinden en hoorde was het volkomen random, maar als het begon te bewegen of er kleine stukjes in het meer plonsten kon je maar beter heel hard gaan peddelen 😃
  splitfest.nl
 • Rogier
  Expert
  Rogier op 21 June 2021 · 10:13
  Ik kom deze foto op het internet tegen deze geeft duidelijk aan hoe het blok ijs op klappen staat:

  foto: Frédéric Gette


 • Tim3
  Beginner
  Tim3 op 21 June 2021 · 17:23
  Meine gute dat gaat een geweld zijn. Heb afgelopen zomer uren zitten kijken vanaf mn tentje in de vallei hoe een klein blokkie van een gletsjer (des bossons uit mn hoofd) een bergrugje verderop afbrak en een rivier veroorzaakte. Dat was al indrukwekkend.
  'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
 • Polhovsky
  Expert
  Polhovsky op 24 June 2021 · 11:52
  @Rogier: goed om te weten. Meerdere gidsen (in Chamonix) hebben mij in het verleden anders verteld. We hebben destijds routes vermeden omdat het gevaar op seracval vanwege te hoge temperaturen te hoog zou zijn. Ik zal hier in de toekomst anders naar luisteren.
  'Skiing is the best way in the world to waste time' - Glen Plake
 • jaapvr323
  jaapvr323 op 30 June 2021 · 13:49
  Heeft iemand een linkje naar een artikeltje? Dit moet statistisch redelijk makkelijk te bewijzen zijn? (dwz voor een grote populatie; het voorspellen van een individuele seracval blijft wsch random).

  Kwalitatief en op basis van hear-say van experts ga ik mee in het verhaal van Rogier. Een serac is waarschijnlijk te groot om beinvloedt te worden door een flinke middag zon; als ie gaat dan stond ie al heel lang op (of over) het randje, en zijn er talloze potentiele druppels die de emmer kunnen omtippen, zowel overdag als 's nachts.
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 3 August 2021 · 11:44
  @rogier is de Serac al neergestort?
  knowledge is powder
 • Medicine
  Beginner
  Medicine op 2 September 2021 · 09:39
  @rogier is de Serac al neergestort?3zel op 3 aug 2021 11:44

  Vroeg ik me ook af. Ik zag op instagram van tof henry dat je weer bij de noordkant mag, dus ging er vanuit dat er wel iets veranderd zou zijn.
 • Rogier
  Expert
  Rogier op 2 September 2021 · 09:47
  @rogier is de Serac al neergestort?3zel op 3 aug 2021 11:44

  Vroeg ik me ook af. Ik zag op instagram van tof henry dat je weer bij de noordkant mag, dus ging er vanuit dat er wel iets veranderd zou zijn. Medicine op 2 sep 2021 09:39


  Dat Tof Henry daar skiet geeft geen enkele zekerheid dat het weer mag 😉 . Volgens is hij niet afgebroken maar wel stabieler geworden.

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro