PA#9 voor de Noordwest-Alpen


By Henri on 8 March 2023 · 8

De neerslaghoeveelheden tot en met zaterdagmiddag volgens het ICON model (wxcharts.com)
De neerslaghoeveelheden tot en met zaterdagmiddag volgens het ICON model (wxcharts.com)

Wat een verrassing vandaag! Na heel wat vervelende weerkaarten van de afgelopen dagen werden we deze ochtend plotseling wakker met nieuwe winterkansen. Sneeuw in plaats van regen! Ik wil er wel meteen bij vermelden dat het niet betekent dat het ineens overal feeststemming is, kleine veranderingen zijn nog mogelijk, maar de ontwikkelingen zijn in ieder geval een stuk positiever. Het is de hoogste tijd om te kijken wat de modellen vandaag hebben laten zien én het is tijd voor PA#9, want met deze lagere sneeuwgrens is er meer mogelijk!

In dit weerbericht

 • Eerste sneeuwfase aan de gang
 • Tijdelijk wat rustiger
 • Morgenavond meer sneeuw – wat doet de sneeuwgrens?
 • Wind blijft een probleem!

Radarbeeld van de neerslag deze avond (Meteoschweiz)
Radarbeeld van de neerslag deze avond (Meteoschweiz)

Eerste sneeuwfase aan de gang

Op dit moment is de eerste sneeuwfase aan de gang. Zoals verwacht valt het meeste in de Franse Noord-Alpen en het westen van Zwitserland, zo’n 30 tot 50 centimeter. Daarbij steeg de sneeuwgrens al tot zo’n 1600-1800 meter, lokaal tot rond of zelfs boven de 2000 meter. Ook waaide het al flink, vooral in de geëxponeerde Westlage-gebieden. Op grote schaal met windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur. Op de Pilatus, Säntis, Diavolezza, Jungfraujoch en de Hoher Kasten werden windstoten van 120 tot maar liefst 140 kilometer per uur gemeten. Het is dan natuurlijk geen verrassing dat het lawinegevaar ook weer omhoog is geschoten. Door de grootste hoeveelheden in het westen van Wallis en de Franse Noord-Alpen het hoogst. De sneeuw valt op ongunstige oude sneeuw en met de wind erbij zijn wind slabs natuurlijk ook een probleem. Morgen valt er in deze regio dus wel wat poeder te scoren, maar de keuzes zijn door de omstandigheden erg beperkt. Te laag en het heeft geregend, te hoog en het is te tricky met het lawinegevaar.

Tijdelijk wat rustiger

Morgenochtend (donderdag) neemt de intensiteit van de neerslag weer even af en krijgt de zon overdag wat meer ruimte. Aan de noordkant van de Alpen blijft het wat langer sneeuwen. Sneeuwgrens blijft ook hier nog op zo’n 1600 tot 1900 meter hangen, maar de neerslag beperkt zich vooral tot de noordelijke alpenrand. Ook in Oostenrijk kan het verder zuidelijk gedurende de dag breed gaan opklaren.

Vanaf morgenavond meer sneeuw

So far weinig veranderingen, maar de sneeuwepisode vanaf morgenavond (donderdag op vrijdag) tot en met zaterdag is dus rigoureus veranderd in de weermodellen. Gisteren vermeldde ik al de mogelijkheid dat de noordkant een wat lagere sneeuwgrens zou kunnen krijgen zaterdag overdag, maar de modelruns schotelden ons deze ochtend ineens een aanzienlijk positiever beeld voor. Zulke verschillen van run tot run (de avond vs de ochtend) zie je echt maar zelden. De reden voor de lagere sneeuwgrens is een meer noordwestelijke aanvoer in de loop van vrijdag, waardoor er beduidend koelere lucht kan binnenstromen. Een ding blijft wel vrij constant in de modellen: de westenwind zal erg krachtig zijn.

Ochtend- en avondrun van het Europese model vandaag (wxcharts.com)
Ochtend- en avondrun van het Europese model vandaag (wxcharts.com)

Wat doet de sneeuwgrens? Krabbelen de modellen terug?

Nu is het de vraag wat dit voor impact heeft op de sneeuwgrens en of de modellen toch nog wat terug gaan krabbelen? We zien dit laatste deze avond al weer iets gebeuren, zoals je hierboven kunt zien. De kou kan de West- en Noord-Alpen niet in dezelfde mate bereiken als dit in de ochtendruns werd berekend, maar alsnog ziet het er aanzienlijk beter uit dan de afgelopen dagen. Kleine verschuivingen kunnen echt nog gebeuren, maar hier volgt een indicatie aan de hand van de huidige modelruns:

De antwoord op de eerste vraag is dat de sneeuwgrens waarschijnlijk echt lager komt te liggen dan ik gisteren schreef. Voor de Franse Noord-Alpen en het westen van Zwitserland in de nacht van donderdag op vrijdag afhankelijk van windimpact zo’n 1500 tot 1800 meter, maar vrijdag overdag kan de sneeuwgrens juist weer onder de 1500 meter zakken. Daar waar het stevig doorsneeuwt en de wind niet zo erg aanwezig is zelfs richting de 1200 meter. Ook verder naar het oosten ligt de sneeuwgrens lager.

Koudere lucht kan de Noord-Alpen bereiken (wetter3.de, DWD)
Koudere lucht kan de Noord-Alpen bereiken (wetter3.de, DWD)

In de nacht van vrijdag op zaterdag nadert vanuit het noorden nog koudere luchtmassa’s, waardoor de sneeuwgrens in het oosten van Zwitserland en Vorarlberg tot onder de 1000 meter komt. Ten westen daarvan is het nog een beetje de vraag. Ik sluit niet uit dat ook hier de sneeuwgrens verrassend laag kan komen te liggen, maar vooralsnog ga ik uit van zo’n 1200 tot 1600 meter.

Wat betreft de hoeveelheden kan er nog steeds genoeg sneeuw vallen, met als zwaartepunt de Franse Noord-Alpen en het westen van Wallis tot zo’n 80-120 centimeter. Enkel ten oosten van Arlberg zijn de hoeveelheden inmiddels beduidend minder. Maximaal 10 tot 20 centimeter, met in het Salzburgerland waarschijnlijk nog minder. Voor het NK Freeride in Kappl ziet het er op dit moment niet verkeerd uit. Hier kan volgens de huidige berekeningen nog steeds zo’n 30 tot 50 centimeter vallen. Ook tussen Wallis en Vorarlberg kan er zo’n 40 - 60 centimeter sneeuw vallen.

Onstuimig!

Tot slot wil ik benadrukken: wind blijft een probleem! Het is niet alleen de bouwsteen voor lawines, maar het zorgt er ook voor dat neerslagafkoeling minder goed kan plaatsvinden. Aan de westelijke alpenrand, waar de wind het hardste waait, zal de sneeuwgrens dan ook het hoogste liggen. Zit je in de West-Alpen, dan moet je op zoek naar de meer inneralpiene, smalle, tegen wind beschutte dalen. Ook geldt vanaf vrijdag: hoe noordelijker, des te meer kans op een lage sneeuwgrens.

Morgen in een update bespreek ik de nieuwe modelruns en where to go!

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Comments


 • ThijsAG
  Advanced
  ThijsAG op 9 March 2023 · 00:31
  Toch de gok genomen op Vorarlberg. Nu net aan een biertje tussen Stuttgart en Ulm, morgenochtend nog even finetunen. Waarschijnlijk zurs, gargellen wel minder wind, maar ook lager en vorstgrens twijfelachtiger...
 • ieism
  Expert
  ieism op 9 March 2023 · 08:00
  Hou ons even op de hoogte wat de bulgarengrens daar doet na vrijdag..
  Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
 • SimonDS
  Tourist
  SimonDS op 9 March 2023 · 10:09
  Wij trekken ook richting Gargellen/Partenen om te gaan touren van zaterdag tot dinsdag. Indien bereik probeer ik een status te geven van de condities ter plaatse. We zitten nooit < 2000 meter, dus hopelijk niet te veel last van de warmte/regen.
 • Robert1968
  Advanced
  Robert1968 op 9 March 2023 · 12:45
  Davos en klosters van zaterdag tot een met dinsdag.
  Ben heel benieuwd
  Snowboarder 🤙
 • jasperj
  Advanced
  jasperj op 9 March 2023 · 15:12
  Toch de gok genomen op Vorarlberg. Nu net aan een biertje tussen Stuttgart en Ulm, morgenochtend nog even finetunen. Waarschijnlijk zurs, gargellen wel minder wind, maar ook lager en vorstgrens twijfelachtiger...ThijsAG op 9 mrt 2023 00:31
  Laa maar weten hoe het is, wij vertrekken volgend weekend richting de skiarlberg.
 • MichelA
  Beginner
  MichelA op 9 March 2023 · 15:18
  Zurs was vandaag al goed, wel relatief zware trage sneeuw. Maar we moeten content zijn met wat we krijgen deze winer.
 • KRovers
  Advanced
  KRovers op 9 March 2023 · 16:47
  @Robert1968 De base bij Davos en Klosters is vooral op zuidhellingen afwezig of dun. Daarnaast was er door de mooie koude nachten een laag oppervlakterijp ontstaan waarop je kon Tiefschneeskieën. Mijn vriendin vond het net schitterende diamanten met de zon erop, maar het schreeuwt aan alles "Zwakke Laag!".
  Vorige week kon er geweldig worden getoerd, op iedere berg zag je groepen, maar als er nu nieuwe sneeuw op valt is het oppassen...
  Avalensemble!
 • Lenaerts Jan
  Advanced
  Lenaerts Jan op 9 March 2023 · 17:49
  Zurs was vandaag voor de middag top, na de middag inderdaad alles behalve noord flanken al wat zwaarder.

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro