Gisteravond schreef ik al veel over PA#9 voor de Noordwest-Alpen, maar in deze update ga ik nog wat meer in op de details voor de sneeuwval vanaf morgen en het vervolg.
De eerste neerslagfase is achter de rug. Het was vrij warm en de sneeuwgrens lag dan ook behoorlijk hoog. Op deze kaart van de 24-uurse sneeuwhoogteverandering zien we dat met name Wallis en de Franse Noord-Alpen rondom het Mont Blancmassief behoorlijk wat, maar ook Aosta en Arlberg. Verder is ook goed te zien dat vooral de lager gelegen gebieden aan de alpenrand juist meer regen hebben gezien. De sneeuwgrens lag rond de 2000 meter op veel plekken. Daarnaast was de sterke wind in de Noord- en West-Alpen goed te merken. Waar veel sneeuw is gevallen is Triebschnee dan ook een probleem. Voor poeder was het vandaag overdag al snel te warm. In de dalen, met name aan de rand en het alpenvoorland, met westföhn zelfs temperaturen van 15 tot 18 graden. Ook hogerop was het zacht.
Vanaf vanavond volgt de tweede fase waar ik gisteren ook over schreef. De sneeuwval houdt aan tot zondagochtend, met enkele adempauzes tussendoor. Zo sneeuwt het vrijdagmiddag in de Franse Alpen en Wallis tijdelijk wat minder intensief. Op zondag trekt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen open. Een samenvatting van wat we kunnen verwachten:
Wind Rond middernacht neemt de wind weer flink toe met voor de Franse Noord-Alpen en de Zwitserse westkant morgenochtend en middag het hoogtepunt. Gedurende de middag breidt dit windveld zich ook steeds verder naar het oosten uit. Op grote schaal windstoten van wederom 100 tot 120 kilometer per uur en misschien nog wel meer. Erg stormachtig dus, waardoor ook veel hogere liften dicht blijven of zullen moeten sluiten. Zaterdag neemt de wind vanuit het westen weer af. De noordwestelijke stroming blijft fors, maar niet meer zo erg als vrijdag.
Sneeuwgrens De grens tussen koude en warmere luchtmassa’s ligt tijdens de sneeuwval nog steeds boven de Alpen. Niet overal wordt het even koud, met name in de Franse Alpen. Omdat de gradiënt zo groot is over een kleine afstand kan ik verrassingen niet uitsluiten. De sneeuwgrenzen zijn dus vooral indicaties. Kleinschalige afwijkingen zijn zeker mogelijk, maar het zal er ongeveer zo uit gaan zien:
Aan de noordkant morgen (vrijdag) zakkend van 1300 - 1600 meter tot 1000 - 1200 meter. In de avond zelfs ruim onder de 1000 meter in Zwitserland en Oostenrijk. Zaterdag overdag wordt het weer wat warmer in de Franse Alpen en Wallis. Hier stijgt de sneeuwgrens weer ruim boven de 1000 meter. In de rest van Zwitserland kan het nog langere tijd met een lage sneeuwgrens sneeuwen, ook in Oostenrijk is het kouder, maar hier neemt de intensiteit van de sneeuwval af op zaterdag. Voor Frankrijk geldt: hoe verder zuidelijk, des te warmer het is. Ter hoogte van Grenoble kan de sneeuwgrens zelfs weer naar zo'n 2000 meter stijgen.
Hoeveelheden Hierboven een overzicht van de verwachte hoeveelheden. Het zwaartepunt ligt rondom de Franse Noord-Alpen en Wallis. Hier kan 50 - 80 centimeter vallen, lokaal richting een meter! Tot en met de Arlberg kan er een degelijke laag vallen. Voor de Arlberg zelf zal het zo'n 20 tot 40 centimeter zijn, maar wat extra stuwing kan mogelijk net voor wat meer zorgen. Een deel daarvan valt wel pas van zaterdag op zondag met het warmtefront. Daarachter nemen de hoeveelheden met de westelijke stroming logischerwijs weer flink af.
In de hotspots van de sneeuwval moet je rekening houden met een hogere sneeuwgrens en dus ook zwaardere sneeuw tot vrij hoog. Hier moet je de sweet spots vinden met enkele hoge treeruns, maar check de lawineberichten goed wat mogelijk is en wat niet. Morgen (vrijdag) zorgt de wind vrij zeker voor flink wat gesloten liften hogerop. Te laag kan je zaterdag mogelijk wat regen krijgen en te hoog heeft de wind dus een grote rol gespeeld. Wallis lijkt wat dat betreft gunstiger dan de Franse Alpen. Verder naar het oosten ligt de sneeuwgrens dus wel flink lager. In de staugebieden van Centraal-Zwitserland tot aan Engelberg kan ook ongeveer een halve meter sneeuw vallen en blijft het vrij koud. Ga je te ver naar het oosten zit je nog steeds in de koudere lucht, maar moet je ook genoegen nemen met wat minder. Zondag moet je het echt al hogerop zoeken (maar hou rekening met het lawinegevaar!), want het wordt beduidend warmer.
Zondag volgt namelijk een warmtefront met vooral aan de noordelijke rand van de Alpen nog wat neerslag. De temperaturen stijgen weer, dus ook de sneeuwgrens klimt weer richting de 1300 tot 1500 meter. Daarna lopen de temperaturen tijdelijk nog verder op. Door föhn in de Noord-Alpen kan de nulgradengrens maandag tot boven de 2500 meter uitkomen, met temperaturen op 1500 meter van zo'n 10 graden. Behoorlijk warm dus! Daarna volgt weer een tijdelijke afkoeling met ook sneeuw.
Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!