Rock around the Glockner


 • Teon2
  Tourist
  Teon2 op 15 May 2012 · 21:50
  Rock around the Glockner
  De lente is begonnen! En daarmee ook het tourseizoen.

  http://www.flickr.com/photos/smsteon/5803526960/
  http://www.flickr.com/photos/smsteon/5803526960/#

  Vorig jaar besloten Richard en Teon om een kijkje te nemen in de berghut van 1 van de instructeurs van het SnowSafetyCenter; Wolfgang Hackl.
  Wolfgang is de pachter van de Oberwalderhütte. Deze berghut ligt op 3000 meter en is te bereiken via een wandeling/hike van 2,5 uur.

  Op 1 juni parkeren wij rond 12:00 uur de auto in de gratis parkeergarage op de Franz-Jozef-Platz. Na het inpakken en omhangen van onze rugzakjes beginnen wij aan de wandeling. Het eerste uur gaat over een mooi pad en met bijna 20 kg op je rug is dat helemaal niet erg. Onderweg genieten we van de spectaculaire uitzichten, Edelweiß en de wegschietende marmotten.
  Het pad gaat over in een grindpad. We steken wat beekjes over, ouwehoeren wat en genieten van de imposante aanwezigheid van de gletsjer. Langzamerhand wordt het weer slechter en slechter. Wolken, wind en jahoor … regen.
  Drijfnat komen we, keurig op tijd voor het avondeten, aan bij de hut. We worden direct met open armen ontvangen door Wolfgang. Hij is ontzettend gastvrij en met een paar minuten genieten we van een bak koffie, een warme douche en een heerlijk avondmaal. Tijdens het eten maak ik een geintje tegen Wolfgang dat ik zo’n trek had in schnitzel en HOP daar ligt een schnitzel te dampen op m’n bord. Geniaal!

  http://www.flickr.com/photos/smsteon/5803498798/
  http://www.flickr.com/photos/smsteon/5803498798/#

  Dag 2 begint vroeg. Ontbijt om 06:30 uur en daarna snel buitenspelen. Wolfgang tipt ons op de ‘huisberg’, de Johannesberg, die op 3 uur lopen van de hut ligt. Een mooie noordwand met nog heerlijke firn-sneeuw. We wisselen van schoenen naar sneeuwschoenen en stoempen richting gletsjer. Vlak ervoor zekeren we elkaar en steken we de gletsjer over. Juist in dit seizoen kunnen de sneeuwbruggen dunner zijn en is het gevaar van gletsjerspleten groter. Met een heerlijk zonnetje beginnen we aan een klim omhoog. Een groep alpinisten is ons al voorgegaan en wij volgen in hun sporen. Halverwege halen we ze in en wordt de klim steiler, zeker 40 graden.
  De zon is inmiddels weggedoken achter de bewolking en natuurlijk steekt plots de wind op, dikkere wolken komen aandrijven en in een half uurtje is het weer van zonnig omgeslagen naar; … jawel .. regen. Na het tijdje wordt de regen sneeuw en op de top is het droog.
  Wij knippen wat fotootjes, doen een hapje/drankje en halen de boards van de rugzak. Die moeten maar eens lekker onder de voetjes!
  Het zicht is 30 meter, daarom besluiten we ons klimspoor als orientatie te houden. Voorzichtig dalen we af en door onze goede planning komen we niet voor verrassingen te staan. De sneeuw is al behoorlijk nat en we duwen flink wat weg. Een kleine nattesneeuw-lawine roetscht onder ons weg, maar daarna steken we de gletsjer al glijdend over.
  Onderweg krijgen we nog een paar regenbuien op ons kop, maar tevreden en met een lach op ons gezicht komen we aan bij de hut. Wolfie staat alweer klaar met koffie en warme apfelstrüdel.

  http://www.flickr.com/photos/smsteon/5802984193/
  http://www.flickr.com/photos/smsteon/5802984193/#

  Voor dag 3 hadden we de Mittlere Bärenkopf in gedachten. Dit bleek een vrij gemakkelijke beklimming, het enige gevaar is de steile rotswand waar je af en toe vlak langs loopt.
  Het uitzicht op de ‘dode’gletsjer voor de Oberwalderhütte is fantastisch. Onderweg merkten we al dat de sneeuw nog best goed was en na een hapje en drankje op de top, snoerden we snel de snowboards onder. Bovenin hadden we nog lekkere firn en onderin werd het toch echt wel beetje papperig. Het zicht was niet zo best, maar omdat we het stijgspoor volgden tijdens de afdaling kon er vrij weinig misgaan.
  In de hut stond Wolfie al weer klaar met een bordje vers gemaakte tomatensoep. We bespreken in alle rust het fantastische weekend en de mooie hut met zijn indrukwekkende omgeving nog even na
  met Wolfgang. We knippen nog een foto, gooien onze rugzakken op en dalen af op snowboard richting het wandelpad. Bij vertrek hadden we nog slecht zicht en mist, tijdens de afdaling klaart het op en krijgen we uiteindelijk zelfs nog het zonnetje te zien. Meesterlijk.

  Wil je zelf ook een rondje skieën of boarden rondom de Oberwalderhütte?
  De openingstijden zijn:
  16 mei - 20 mei 2012
  25 mei - 28 mei 2012
  01 juni – 03 juni 2012
  06 juni 2012 tot en met 23 september 2012

  Voor meer info bezoek je http://www.oberwalderhuette.at

  http://www.flickr.com/photos/smsteon/5803049949/
 • Dio
  Advanced
  Dio op 15 May 2012 · 22:51
  Lekker verhaal Teon, krijg er meteen weer zin in!
  Life is what happens the moment you put your phone away.
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 16 May 2012 · 07:44
  Lekker, ja 😃
 • poling
  Beginner
  poling op 16 May 2012 · 12:50
  cool man. en wat een immense hut eigenlijk...
 • coen
  Advanced
  coen op 16 May 2012 · 12:53

  cool man. en wat een immense hut eigenlijk...


  Vond vooral dit opmerkelijk:

  Hij is ontzettend gastvrij en met een paar minuten genieten we van een bak koffie, een warme douche en een heerlijk avondmaal.

  Dat kan je toch geen berghut meer noemen... Dat noem ik een berghotel 😋
  Earn your turns...
 • Erwin
  Elite
  Erwin op 17 May 2012 · 08:35
  Winterbanden : check
  Sneeuwkettingen : check
  Glocknerstrasse: gesperrt... 😞
  Sneeuwgrens lag op 1000 m, ze zijn nu hard bezig om de weg te kunnen openen.

  Wolfgang is al boven, hoop dat de koffie klaar staat. 😉
 • costijn
  Expert
  costijn op 19 May 2012 · 01:10
  leuk gasten dat jullie het touren opgepikt hebben! mooi bezig
 • Teon2
  Tourist
  Teon2 op 22 May 2012 · 22:35

  leuk gasten dat jullie het touren opgepikt hebben! mooi bezig

  😀
  Bevalt erg goed. Afgelopen weekend zat ik weer bij Wolfie. Was wéér top.
 • Nicky
  Advanced
  Nicky op 23 May 2012 · 10:39
  Nice Teon!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro