Greppon Blanc - l'Eteygeon


 • hendrik
  Beginner
  hendrik op 20 September 2014 · 13:57
  Een belangrijke skiroute die hier volgens mij ontbreekt is die van l'Eteygeon. Niveau: Gevorderd

  Neem de (lange) Greppon Blanc sleeplift, eenmaal boven volgt een korte hike over de kam. Eenmaal boven heb je de keuze tussen 2 grote open bowls. Een ervan staat gemarkeerd als skiroute (gele paaltjes). Als je iets hoger wil hiken zijn enkele mooie couloirs uw deel.
  Na deze bowls volgt een glooiende alpenweide waar het gezellig cruisen is met hier en daar een rotsblok als natuurlijke kicker.
  Vervolgens heb je de keuze tussen:
  - het (steile) bos induiken, enkel voor experts
  - het pad volgen, aan te raden bij mindere condities
  - het pad afsnijden via stukken buckelpiste

  Hoe dan ook kom je in de vallei bij de weg terecht waar je de bus neemt naar Les Masses. Van daar is het een lange weg terug naar Siviez via enkele trage stoeltjes en sleepliften maar het is zeker de moeite waard!
  Kijk wel altijd op voorhand of de bus naar Les Masses rijdt!
  Tip: Doe deze route s'ochtends in het zonnetje (Oostwand).

  Is de poeder op de Mont-Fort en in Verbier verspoord, en heb je geen zin om de lange weg terug van l'Eteygeon erbij te nemen, blijf dan gewoon op de Greppon Blanc. Steek de zwarte piste naast de sleeplift over en treed binnen in een toegankelijk poederveld met gevarieerd terrein. Traverseer je verder, dan kom je via glooiende stroken terecht op Combatzeline. Blijf je wat dichter bij de sleeplift heb je eerst een iets steiler open stuk, gevolgd door een mooi labyrint van rotsen. Hiertussen blijft de sneeuw lekker lang vers en overspoord. Ideaal terrein voor de beginnende en gevorderde freerider, lekker cruisen en hindernisjes nemen. Surf verder tot de voet van de sleeplift en neem 'em lekker weer.

  Enige nadeel: een heel lange sleeplift, zeker voor snowboarders. Anderzijds is dit een voordeel wat het houdt de massa weg!
 • Erwin
  Elite
  Erwin op 20 September 2014 · 15:10
  Een fantastastische run inderdaad, maar volgens mij is je info niet helemaal volledig. Die afdaling is bij velen beter bekend onder de naam "Greppon Buis" (ˈbuːɪ). Volgens de overleveringen was het schier onmogelijk om er first tracks te zetten, aangezien de legendarische monsieur Buis voor dag en dauw al op pad was en iedereen altijd voor bleef.
 • 49
  Advanced
  49 op 20 September 2014 · 18:19
  Zeker een mooie run. Staat of stond op youtube ook een mooi filmpje over een skierslawinetje in het bovenste stuk, vlakbij de markering. Staat de snack-caravan nog altijd onder het bos bij de bus?
  montagna bianca, ti amo
 • kanski
  Elite
  kanski op 20 September 2014 · 19:01
  l'Eteygeon was afgelopen jaar geen skiroute meer en de vraag is of ze 'm dit jaar wel weer op het piste plan zetten. Op zich geen probleem en eigenlijk alleen maar beter voor ons als skigidsen, aangezien de route veel minder geskied gaat worden al ie niet aangegeven is op de kaart of in het gebied zelf.

  De Bus werd afgelopen jaar betaald door Verbier en val de Herens aangezien Tele Veysonnaz en tele Nendaz geen geld wilde stoppen in de beveiliging van de route en dus ook niet in de bus. Het zou op zich ook niet slecht zijn als de busverbinding zou stoppen. Dat levert Serge Dayer met z'n taxibus veel meer klanten op en de helling zou nog minder geskied worden! Ook de vergunning voor caravan van Serge Dayer verliep.

  Maar misschien nu alle commotie van de afgelopen weken geluwd is en Les 4 Vallées voor de komende 18 jaar één geheel blijft... hebben ze misschien zijn vergunning weer verlengd en blijft de bus rijden... Als ze de route maar van het piste plan afhalen, dat zou al heel positief zijn!

  [mention="/profile/27208"]@hendrik[/mention]; de Bus rijdt overigens altijd tijdens het seizoen.
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • kanski
  Elite
  kanski op 20 September 2014 · 19:03
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • ieism
  Tourist
  ieism op 21 September 2014 · 13:58
  Mooie info heren, komen seizoen toch maar eens die kant op denk ik.
  splitfest.nl
 • hendrik
  Beginner
  hendrik op 21 September 2014 · 14:54
  Yes, bedankt voor de aanvulling!
 • hendrik
  Beginner
  hendrik op 21 September 2014 · 15:30
  Zeker een mooie run. Staat of stond op youtube ook een mooi filmpje over een skierslawinetje in het bovenste stuk, vlakbij de markering. Staat de snack-caravan nog altijd onder het bos bij de bus? 49 op 20 sep. 2014 18:19

  is het deze die je bedoelt?
 • kanski
  Elite
  kanski op 21 September 2014 · 15:45
  Normaal gesproken wel. En in de wandelgangen heb ik al vernomen dat de bus blijft rijden.
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • kanski
  Elite
  kanski op 21 September 2014 · 15:55


  Overigens staat er markierte Skiroute, maar daar waar zij skiën is niks gemarkeerd! Een skiroute is alleen beveiligd 20m links en rechts van de geel/zwarte of oranje/zwarte markers! Alles daarbuiten is gewoon off-piste en dus lawine gevaarlijk bij tijden...

  Als een route aangegeven staat als gesloten is hij dus nog niet geschoond van mogelijke lawines en zou dan niet door de gewone toerist zonder knowhow en safety equipment geskied moeten worden!

  Als ie open is... dan heb je grofweg een corridor van 60m waarlangs je de route veilig zou moeten kunnen afdalen. Over de beveiliging van l'Eteygeon of dat ie weer op het pisteplan verschijnt is nog niks bekend!

  En het is ook geen Verbier! 😉
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • Erwin
  Elite
  Erwin op 21 September 2014 · 18:15
  Zeg Sander, hoeveel had het nou gescheeld of ze hadden dat ding "Greppon Kan" genoemd?

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro