De "veiligheid" van de RECCO®


Par Arjen sur 11 février 2009 · 5

[flickr-photo:id=2787200221, size=s] De RECCO®: het reflectieplaatje dat je op je schoenen kunt plakken, maar tegenwoordig in een groot aantal technische jassen is meegenaaid. RECCO® ‘Avalanche Rescue System’ staat er op het de reflector te lezen. Hoeveel zin heeft een RECCO® nou eigenlijk? Want je zou zeggen, als het door zoveel merken wordt opgepakt, dan zal er wel een reddende werking van uitgaan. Toch?

[b]Wat is het precies?[/b]
[flickr-photo:id=3269804517, size=m] Een RECCO® is dus een reflectieplaatje. Dit plaatje werkt niet op batterijen en zit dus in je kleding, op je schoenen of misschien zelfs wel in je helm. Het systeem werkt twee kanten op en reflecteert de signalen die worden uitgezonden door een RECCO® detector. Wanneer de detector het signaal oppikt, wordt men volgens RECCO® rechtstreeks naar het slachtoffer geleid, zonder ingewikkelde veldlijnen. Niets aan de hand toch, zou je zeggen?

Toch wel. Het punt is namelijk dat je vrienden met wie je die vette afdaling aan het rijden was, de RECCO® detector niet bij zich hebben. Deze detector wordt namelijk gebruikt door de reddingsdiensten van het skigebied waar je je op dat moment bevindt. Dat de detector tegenwoordig nog maar 1.6 kilo weegt en dat wereldwijd al meer dan 600 gebieden beschikken over een RECCO® detector doet even niet ter zake. De reden hiervoor is dat het risico dat de bergredding te laat komt wanneer jij onder de sneeuw ligt te laat komt nou eenmaal erg groot is.

[flickr-photo:id=3270626066, size=s] Logisch, want na een kwartier tijd nemen je kansen om levend onder de sneeuw vandaan te komen drastisch af. Tenzij je het geluk hebt dat de bergredding de lawine spot en direct actie onderneemt is de kans dat ze er binnen een kwartier zijn erg klein. Je moet dus altijd vertrouwen op je vrienden die met pieper, schep en sonde al bezig zijn om je te zoeken en uit te graven. RECCO® geeft op hun website ook aan dat het reflecterende plaatje dan ook absoluut geen alternatief is voor een lawinepieper:

[quote]Although similar in search procedure to transceivers, the RECCO system is not intended for self-rescue nor is it an alternative to transceiver use in the backcountry. Complementary in function, the system is an additional tool that does not interfere with other rescue methods such as avalanche dogs, transceiver searches or probe lines. The RECCO system facilitates a faster organized search for rescuers and provides skiers and snowboarders with one more chance to be found in time.[/quote]

[b]Voorkomen is beter dan genezen[/b]
Je zult dus altijd je pieper, schep, sonde en EHBBO kit bij je moeten hebben (incl. uiteraard de kennis om het te gebruiken). Vergeet ook niet dat gear je niet helpt om je niet in een lawine te laten komen. Het helpt je hoogstens om er weer levend uit te komen. Volg dus de cursussen bij het [url=http://www.snowsafety.nl]Snow Safety Center[/url], lees de lawineberichten via [url=http://www.lawinedienst.nl]lawinedienst.nl[/url] en blijf informeren bij de pistedienst.

Stay safe!

Commentaires


 • BertJan
  Tourist
  BertJan op 11 février 2009 · 21:46
  ipv rescue kunnen ze het beter recovery noemen...
 • Dio
  Advanced
  Dio op 12 février 2009 · 00:07
  RECCO. RE-flects C-old C-orpes O-verall.

  En 15 minuten? Nog niet 'misschien'! Verzuipen in de sneeuw heeft veel weg van verzuipen in het water. Als je mazzel hebt is er geen sneeuw binnengedrongen in je mond- en keelholte. Dan is wellicht de 12 of 15 minuten grens haalbaar àls er zich wel wat lucht rond je hoofd bevindt. Is het erg koud (dùh, wat denk jij dan, onder de sneeuw) dan slaat de waterdamp in je adem neer op de sneeuwkoepel rond je hoofd dan vormt zich een ijslaag(je) op de sneeuwwand die heel effectief het de zuurstof uit de omringende sneeuw belet om in jouw longblaasjes te komen. Tegelijkertijd houdt het ook net zo effectief jouw uitgeblazen koolzuurgas gevangen in dezelfde ijskoepel. Is er wel sneeuw in je mond- en keelholte gekomen dan is er behoorlijke kans dat door het smelten van de sneeuw (door je eigen lichaamswarmte) en de beperkte expansiemogelijkheden van je thorax het smeltwater in je longen stroomt. Je krijgt dan last van verdrinkingsverschijnselen wat in het algemeen en in lawinedébris in het bijzonder een overwegend ongewenste situatie is.

  Meer weten over verdrinking/ademnood?

  http://www.onderkoeling.nl/verdrinking/4-VERDRINKING-oorzaak-proces-ge...
  Life is what happens the moment you put your phone away.
 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 12 février 2009 · 10:19
  Safety Wednesday rules! Laat niemand zeggen dat jullie ons zonder waarschuwingen to the max off-piste sturen!!! Goed hoor!
  @Bert Jan: hi hi ja inderdaad Avalanche Recovery System. Nu alleen zorgen dat het NOOIT nodig is.
 • sanno
  Tourist
  sanno op 13 février 2009 · 16:42
  Voorlopig heeft recco als voornaamste voordeel dat je nabestaanden niet hoeven te wachten tot het late voorjaar voordat je onder sneeuw uitkomt.
  Toerisski
 • op 22 février 2009 · 15:58
  we kunnen zo'n detector dus niet als consument aanschaffen? Misschien wordt het dan tijd om iets in een grijs circuit op te starten? Of zijn ze nog duurder als piepers?

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro