Freerider en berggids... Martijn Schell


Par meteomorris sur 16 février 2009 · 12

[flickr-photo:id=3279867940,size=s] Wil je mooie freeride afdalingen maken, maar beschik je niet over de juiste kennis, dan doe je er goed aan een gediplomeerde berg- en/of skigids in te huren. Nederland en Belgie kent een handjevol van dergelijke gidsen. Na jarenlange training hebben ze een zware opleiding afgerond waarin alle vaardigheden tot in de puntjes zijn aangeleerd.

Maar let op, er is een aantal mensen (ook in Nederland en Belgie) dat zich illegaal voor berggids uitgeeft. Zorg dat je op pad gaat met een échte ski en/of berggids, alleen hij biedt kwaliteit. De komende weken gaan we de Nederlandse en Belgische gidsen voorstellen. Natuurlijk kun je ook even door je [url=http://www.wepowder.nl/gids]wePowder gids[/url] bladeren. Daar tref je per regio de namen van Nederlandse en Belgische gidsen aan. Wil meer weten, lees dan ook even [url=http://www.bergredding.nl/?p=546]dit artikel[/url] van Menno Boermans. We trappen vandaag af met Martijn Schell.

[b]Quasi skigoden[/b]
[flickr-photo:id=3279834058,size=m]Martijn leert het fenomeen freeriden fysiek kennen in de winter van 1996 in het Mont Blanc gebied. Samen met zijn klim-icoon [url=http://www.linkedin.com/in/vroffice]Frans Heusdens[/url] van wie hij het off-piste skiën moest gaan leren, belandt hij in een chalet bij een groep Amerikaanse [i]freeride cracks[/i] in Le Lavancher. Deze quasi skigoden spreken dan al niet in termen van skiën maar van freeride! Het braaf skiën op de piste of het ploeteren op toerski's was snel passé. Het gaat om speed, big & adventure!

[b]Van alpinist naar freerider[/b]
Twee jaar later volgt Martijn bij de [url=http://www.nkbv.nl/opleidingen/skitoeren]NKBV de toerski-kaderopleiding[/url]. Tot op dat moment voelt hij zich veel meer een alpinist dan een skiër maar de aspirant berggids Thierry Schmitter zorgt ervoor dat zijn ogen nu echt geopend worden voor deze prachtige discipline. Op de nieuwe generatie ski's wordt het pas echt vrijrijden, vooral het rijden in uitdagend, steil terrein trekt hem.

[b]De keuze voor berggids[/b]
Martijn wordt in 2002 toegelaten tot de berggidsen opleiding. Onder het toeziend oog van [url=http://www.edwardbekker.com/]Edward Bekker[/url] en [url=http://www.alpinsport.at/]Wolfgang Hackel[/url] leidt hij zijn eerste professionele freeride- en toerskiweken als aspirant berggids. Hij perfectioneert dan al zijn skitechniek op een dusdanig niveau dat hij zijn huidige klanten (Martijn zelf spreekt liever van gasten) van vele tips en tricks kan voorzien. In 2005 rondt hij zijn opleiding en direct leidt hij als gediplomeerd berg- en skigids diverse programma's. Als kaderopleider voor de NKBV, als lawinekunde deskundige voor de Nederlandse Skivereniging en als gids voor zijn eigen bedrijf [url=http://www.martijnschell.nl/]Martijn Schell Ski- & Bergsport.[/url]

[b]Meer dan werk[/b]
Martijn geniet in zijn vrije tijd bijna elke dag van het klimmen, toeren en freeriden door de mooiste bergstreken van de Alpen. Met boordenvol ski- expeditieplannen naar Kashmir, Mount Elbrus en Mustagh Ata ligt er nog een lange droomtoekomst voor hem en zijn gasten in het verschiet. Wat Martijn van wePowder vindt; [i]'Een fantastisch initiatief. Zo wordt de kennis op alle fronten voor de Nederlandse freerider naar een professioneler plan getild. Ik ben dan ook blij dat wePowder en ik samenwerken om het freeriden naar dat hogere plan te krijgen.'[/i] Dit winterseizoen zul je via een aantal artikelen van de hand van Martijn in de keuken van een berggids mee kunnen kijken.

[b]Op stap met Martijn[/b]
[flickr-photo:id=3280889972,size=s]Volg je dit jaar een van de praktijkcursussen van het Snowsafety Center dan heb je een grote kans Martijn tegen het lijf te poederen. Verder kun je deze winter met Martijn freeriden in [url=http://www.martijnschell.nl/mssb-walliser%20skisafari.html]Wallis in maart[/url], of in April in [url=http://www.martijnschell.nl/mssb-skiprestige.html]de Hautes Alpes[/url] (waaronder een bezoek aan 3 sterren resort [url=http://www.wepowder.nl/oord?rid=68]La Grave[/url]) in April. Ben je niet bang om wat te vellen dan kun je in April een tour rond [url=http://www.martijnschell.nl/mssb-hr%20ecrins.html]de Ecrins[/url], de wereldberoemde [url=http://www.martijnschell.nl/mssb-hr.html] Haute Route[/url] of le tour de [url=http://www.martijnschell.nl/mssb-tourdelameije.html]la Meije[/url] waaronder als de condities goed zijn de fameuze [i]couloir Trifide[/i] zodat je deze ook van je lijstje kunt afstrepen.

[quote]Martijn Schell, 34 jaar (1974, Haarlem), is gediplomeerd berg- & skigids en daarnaast een gepassioneerd freerider & telemarker. Hij woont fulltime in het dorpje Saint Crépin gelegen in het departement [i]Hautes Alpes[/i] in de Franse Zuidalpen. Meer over Martijn en de avonturen die hij aanbiedt vind je op zijn site [url=http://www.martijnschell.nl]www.martijschell.nl[/url][/quote]

[flickr-photo:id=3279012745,size=s][flickr-photo:id=3280890084,size=s][flickr-photo:id=3279012859,size=s][flickr-photo:id=3280068409,size=s][flickr-photo:id=3279833954,size=s][flickr-photo:id=3280068547,size=s]

Commentaires


 • xerate2
  Tourist
  xerate2 op 16 février 2009 · 12:59
  Bij Martijn een week in le belvedere gezeten om een week te ijsklimmen. Super naar mijn zin gehad en een prachtige omgeving!! Misschien volgend jaar weer. (ligt aan mijn en een vriends portomonnee)

  Keep up the good work!!
 • sjonnie
  Advanced
  sjonnie op 16 février 2009 · 15:44
  [/advertorial]
  Komt een beetje reclamerig over, ben ik niet van je gewend moris 😉 Maar goed, wel prima initiatief al die gasten in de spotlights te ztten😃.
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 16 février 2009 · 15:56
  @Sjonnie... Serieuze gasten verdienen het om in de sneeuw gezet te worden. Veel mensen zoeken naar goede gidsen en vergeten daarbij vaak het vaderlandse talent dat al jaren rondrijdt. Niet alleen bieden ze kwaliteit, maar spreken ook nog eens Nederlands. Duidelijk een beter alternatief dan de vele (illegale) pseudo-gidsen die hun en jouw leven in de weegschaal dumpen.
  May the powder be with you.
 • op 16 février 2009 · 17:41
  Ik hoor regelmatig verhalen over de pseudo-gidsen, maar hoe denken jullie over de Oostenrijkse ski-gidsen? Dit zijn staatliche ski/snowboardleraren, die vervolgens alleen het ski gedeelte van de berggidsen opleiding mee doen en zichzelf dan skigids mogen noemen (in Oostenrijk). Vallen deze bij jullie ook onder de '(illegale) pseudo-gidsen'?
 • laropo
  Tourist
  laropo op 16 février 2009 · 19:20
  Ik snap de reactie van sjonnie wel een beetje. Prima stukje.. maar voelt toch meer als reclamen maken.

  Had het liever wat meer in een interview lay-out gezien.

  Nogmaals... prima stukje, deze jongens horen zeker in het goeie daglicht (sneeuw!) gezet worden.
  When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story!
 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 16 février 2009 · 19:40
  Het is reclame als Martijn Schell betaalt om hier een stukje over zichzelf terug te zien. En zelfs als hij dat doet (want WETEN doe ik het niet!), dan nog is het goed om door onze WePowder Founders gewezen te worden op goede en bovendien Nederlandse gebrevetteerde berggidsen. Zodat we niet zomaar de bergen inrennen en hals overkop off piste gaan. Daarnaast blijken er dus goedwillende, maar feitelijk pseudo-gidsen te bestaan. Oftewel, dank voor het stukje. En verder prima dat WePowder mede mogelijk gemaakt wordt door ACG (van de Sunday Sweetspots mensen en één van de tripjes van onze WePowderaars) en K2. Horen jullie Morris met de pet rond gaan??? Doen we massaal donaties via Paypall??? Geniet van We Powder, grtzzz Bohdie
 • Dirk
  Tourist
  Dirk op 16 février 2009 · 22:05
  Ik ben het voledig eens met Bohdie, de stap word ook weer iets kleiner gemaakt om daad werkelijk een skigids in te huren. Maar ik vind wel dat alle goede gidsen in aanmerking moeten komen en niet alleen de Nederlandse/Vlaamse.
  Ride the big one!
 • op 17 février 2009 · 16:45
  Is het niet een idee om de pseudogidsen eens met naam en toenaam te noemen hier? Het blijft een beetje vaag op deze manier en ik kan me van het oude SZ forum nog wel eens herinneren dat er echt en verschrikkelijke geep tussen zat die doodleuk op zijn website had staan dat ie in te huren was als berggids...
 • Dirk
  Tourist
  Dirk op 17 février 2009 · 17:06
  Is er trouwens iets waarnaar je een berggids kunt vragen, zoiets als een diploma, certificaat etc...?
  Ride the big one!
 • op 17 février 2009 · 19:49
  Mmmh, ik betwijfel of ieder gid z'n diploma op zak heeft. Maar bijna elke UIAGM gecertificeerde berggids (de enige échte certificatie van berggidsen) heeft het ronde logootje dat helemaal bovenaan dit artikel staat op zijn site en als het goed is hebben de meeste (eigenlijk bijna alle) gidsen een speldje met datzelfde logootje op hun jas zitten of een badge met dat logo op bv. hun rugzak.

  als je geen UIAGM gids bent, kom je ook niet aan die kenmerken.
 • michaelploeg
  Tourist
  michaelploeg op 17 février 2009 · 21:33
  In feb. een week bij Martijn te gast geweest. Een fantastische week met elke dag super condities. Wist telkens weer gave plekken te vinden. En tevens, op verzoek, gewerkt aan de techniek.

  Martijn rocks!
  Think snow!
 • jboesmans
  Tourist
  jboesmans op 18 février 2009 · 12:54
  Ben twee jaar geleden met Martijn de bergen in geweest; zowel in de zomer als in de winter kan Martijn je de mooiste plekken laten zien. Een gids waarop je 200% kan vertrouwen en waar je ook nog veel lol mee kan hebben! Een absolute aanrader om met Martijn als gids de bergen in te gaan!!

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro