Legendary Powder in Fernie


Par Arjen sur 2 mars 2009 · 12

[quote]How many days I've skied last season? Well...Four days of work, then three days off...so, I guess around 60, but only 30-40 powder days.[/quote]

[flickr-photo:id=3320386918,size=s] De lat ligt hoog in [url=http://www.skifernie.com]Fernie, British Columbia[/url]. Aan het woord is Dan, de eigenaar van het ‘appartement’ waarin ik verblijf. Dan is vier dagen per week werkzaam in de open kolenmijnen in de omgeving van Fernie en een gepassioneerde skiër van midden vijftig. Met 'only 30-40 powder days' doelt hij op z’n twee zonen, die in zijn beleving meer pow geskied hebben. Want tja, de beste sneeuw lag er toch echt wanneer hij in de mijn aan de slag was. Fernie is een voor Canadese begrippen oud stadje van ongeveer 100 jaar oud en was dus in eerste instantie een stadje dat leefde van de steenkool. Eigenlijk is Dan een perfect voorbeeld voor de verandering die er in Fernie heeft plaatsgevonden. Namelijk die van het zwarte goud naar het witte goud. In de serie van het freeriden in Canada op Resort Monday trappen we af met [url=http://www.skifernie.com]Fernie, British Columbia[/url].

[b]Friendly people, fresh snow[/b]

[flickr-photo:id=3319577153,size=m] Wanneer je voor het eerst in Canada komt zal het je niet ontgaan dat de mensen net even wat vriendelijker, hartelijker en meer oprecht geïnteresseerd zijn dan wat je thuis gewend bent. In Fernie is het niet anders. Fernie is een vriendelijk stadje en ligt in de Elk Valley, op ongeveer 300 kilometer van Calgary en in de uiterste zuidoost hoek van British Columbia. Het stadje met 5000 inwoners bestaat uit twee delen. Het oude Fernie, met de fraaie ‘Main Street’ en het Fernie Alpine Resort, dat een paar kilometer buiten de stad ligt. Ooit waren er plannen om van Fernie het tweede Whistler te maken, maar na de bouw van de Timber Chair en de White Pass Chair (waardoor het terrein bijna in hoeveelheid verdubbelde) is er gelukkig niet zo veel meer gebeurd. Prima, want het terrein is al groot genoeg. Fernie staat dus bekend (en adverteert zelf ook met) 'Legendary Powder'. Zoals ik in mijn inleiding over Canada ook al schreef moet je poedertechnisch gezien ook in Canada of geluk hebben als je van te voren boekt, of je moet daar ook achter de stormen aan rijden. Fernie ligt namelijk vrij laag. De Lizard Range in de Southern Kootenays (die weer deel uitmaken van de Rocky Mountains) komt niet hoger dan ongeveer 2100 meter. Nou is dit in Canada niet ongebruikelijk (Whistler's hoogste top ligt ook ergens rond de 2100 meter en ook in Lake Louise halen ze de 2700 meter niet), maar het probleem van Fernie is dat de temperaturen meer fluctueren dan in de noordelijkere gebieden. Mid-winter speelt dit niet zo heel erg, maar er kunnen periodes zijn dat de 'Pineapple Express' er behoorlijk inkickt en de sneeuw sloopt. Maar…..ben je na een goede dump in Fernie, dan zijn er weinig plekken waar je liever wilt zijn. Door de inlandse ligging is de sneeuw van een exceptionele kwaliteit en het is er nooit echt druk.

[b]Fernie Alpine Resort[/b]

[flickr-photo:id=3320404228,size=m] Het gebied van Fernie kent vijf bowls. Cedar Bowl is een hele interessante plek om te zijn na een goede dump. Deze bowl is lekker stijl, kent een paar uitdagende chutes en is er genoeg tree-skiing. Met de haul-back T wordt je teruggebracht het gebied in, naar de Boomerang Chair. Dit is het rustigste gedeelte van het gebied, waar ook weer mooie stukken tussen de bomen te rijden zijn. De Cedar Bowl is na een dump wel vaak de laatste bowl die geopend wordt. Het loont dus de moeite om eerste de vlakkere Lizard Bowl te strepen. Eén van de kenmerken dat het rijden in Fernie zo charmant maakt is de stoke van de locals. Kijk niet gek op wanneer je winkels met de deur op slot ziet na zware sneeuwval. De '30 cm rule' treedt dan in werking. Gone skiing dus. Eigenlijk is dit een gouden idee. Waarom zou je in vredesnaam je winkeltje open houden wanneer iedereen toch aan het rijden is? Er zijn dus veel locals op de berg. Iedereen is aanspreekbaar en je kunt vaak wel even aanhaken. Op deze manier zijn wij achter de mooiste plekjes in Fernie gekomen. Spots die vaak nog dagen na een dump onverspoord zijn. Een voorbeeldje is het terrein in Siberia Bowl dat je kunt rijden vanaf Timber Chair. Serieus terrein, formely known as Hell's Kitchen, waarbij je alles tegenkomt: steile chutes, pillows en leuke cliffjes. Na een dag freeriden komt iedereen samen in de Griz Inn, waar de Kokanee’s prima smaken.

[flickr-photo:id=3319577675,size=m] Wanneer na een paar dagen alles getracked is heb je een paar opties. Je kunt omhoog lopen in het bootpack naar Polar Peak, waar je zeker nog wat vers gaat scoren. Het terrein boven de Lizard Bowl is altijd gesloten, maar boven de Curry Bowl kun je een paar mooie cliffs droppen. Maar...heb je wat meer te besteden geef dan een belletje naar de [url=http://www.islandlakeresorts.com/winter/ski\_board.html]Island Lake Lodge[/url], [url=http://www.powdercatskiing.ca/]Fernie Wilderness Adventures[/url], of de mannen van [url=http://www.powdercowboy.com/]Powder Cowboy[/url]. Met een beetje geluk zit je last-minute voor weinig in een cat en heb je de beste dag van je leven. Eén van de eigenaren van de Island Lake Lodge was wijlen Craig Kelly, in de ogen van velen één van de beste freeriders op één plank ooit. Kelly kwam op 20 januari 2003 in de buurt van Revelstoke in een lawine terecht. Anyway, de plaatsen in de cats zijn gewild, zowel bij locals als bij toeristen en worden (zeker in het geval van de Island Lake Lodge) vaak al meer dan een jaar van te voren geboekt.

[b]Kokanees, BC/DC en kayakken[/b]

[flickr-photo:id=3320386828,size=m] Het mooie van gebieden als Fernie is dat het geld de macht nog niet helemaal heeft overgenomen. Uiteraard is Fernie geen hardcore gebied meer, daarvoor is het al te ontwikkeld, maar het is nog zeker niet overdeveloped zoals dat bij bijvoorbeeld Whistler gebeurd is. Je vindt dit terug in een actieve en grote community aan wie Fernie een groot deel van z’n charme heeft te danken. Een paar must-do’s? Ga naar een concert van BC/DC tijdens de Kokanee Freeride, vraag aan een local of hij/zij je het verhaal van de [url=http://www.skifernie.com/news-and-info/the-griz-legend.aspx]Griz[/url] wil vertellen (aan wie Fernie volgens de legende al z’n verse poedersneeuw aan te danken heeft) of stel een team samen en doe mee met de Powder Pedal Paddle Relay (PPP), die bestaat uit een Chinese Downhill op ski’s of op een board, op de fiets van Fernie Alpine Resort naar het oude Fernie, met de kayak weer terug over de Elk River naar de voet van de berg, om dan vervolgens het laatste stuk weer omhoog te lopen. Het resultaat: een goede vibe, veel bier en de winnaar gaat catskiën bij de Island Lake om eens goede 'Legendary Powder' te scoren. En was het daar niet allemaal om te doen?

Commentaires


 • op 2 mars 2009 · 14:29
  Gnagnagnagnagna...
 • ollie
  Expert
  ollie op 2 mars 2009 · 14:53
  @PS: Ah! Ik kan dus met jou meerijden? 😉
  ...more friends on a powder day: http://www.mountainmadness.org
 • Mic2
  Tourist
  Mic2 op 2 mars 2009 · 15:32
  mooie beschrijving,
  is het misschien een idee om een aparte tab te maken met deze beschrijvingen zodat ze makkelijk terug te vinden zijn?
 • Pollux2
  Advanced
  Pollux2 op 2 mars 2009 · 15:42
  Ik was er zelf in een een kut periode qua sneeuw maar ik vond het niet al te spannend terrein, vrij vlak allemaal. Nogmaals, mogelijk door de slechte sneeuw en de korte verblijfsduur maar ik was niet echt onder de indruk.

  Voor tree-skiing zit je er idd wel gebakken.
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 2 mars 2009 · 16:14
  @Pollux, ben het gedeeltelijk met je eens. Voor het echt serieuze werk moet je wat meer zoeken. Wat dat betreft verschilt Fernie met bijvoorbeeld Kicking Horse, waar de steile lijnen voor het oprapen liggen.
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • Snowzone
  Advanced
  Snowzone op 3 mars 2009 · 01:24
  Hee, nog een nederlander in Fernie? Ik heb wel een groepje Nederlanders gehoord, dus heb je misschien wel gezien.
  Helaas hadden we in Fernie vandaag europeese sneeuw, een mix van regen en sneeuw dus.
  Ik zit er sinds donderdag avond. Vrijdag was er zeker nog genoeg poeder tussen de bomen te vinden:

  Morgen door naar Red Mountain.

  Nadeel van Kicking Horse vind ik wel dat 99% daar op zoek was naar poeder. Ik was daar donderdag na een dump van een cm of 40 en het was enorm druk! Beneden bijna een uur staan wachten voordat we in de gondel zaten. Met tientallen mensen tegelijk traverseren over de CPR Ridge. Maar ik moet zeggen dat ik een geweldige dag heb gehad op geweldig terrein.
 • Frisco
  Advanced
  Frisco op 3 mars 2009 · 11:43
  Kan niet wachten... Stap vrijdag het vliegtuig in naar BC. In Fernie komen we niet, maar toch mooi om te lezen. Laat de poeder maar vallen!
  Never eat yellow snow!
 • op 3 mars 2009 · 14:17
  @Ollie: ik ben er al! Mijn meisje en ik moesten onze KLM punten opmaken en we vonden nog een last-minute. Dank zij een tip van Arjan hebben we ook nog een last-minute deal gekregen op drie dagen in een van de mooiste lodges van hiero: www.baldface.net
 • Niels
  Advanced
  Niels op 3 mars 2009 · 14:54
  Jij hebt het ook veel te goed slet! Wijzig ff je locatie...we zouden eens gaan denken dat je lekker thuis op de bank zit 😉! Enjoy!
 • ollie
  Expert
  ollie op 3 mars 2009 · 14:54
  @PS: aaah! En mij niet eens meesmokkelen in je koffer.. (veel plezier)
  ...more friends on a powder day: http://www.mountainmadness.org
 • ollie
  Expert
  ollie op 3 mars 2009 · 15:03
  @PS: euh.. jouw oud collega van Red Bull, zit hier naast me.. nu zijn zowel ik als Elvira jaloers.. 😉
  ...more friends on a powder day: http://www.mountainmadness.org
 • op 4 mars 2009 · 03:54
  Ritselen en regelen in optima forma. Op de KLM punten hierheen en op het moment dat ik bij Baldface vroeg naar availability kreeg ik zowaar 60% korting op een drieedaags arrangement! Vetterdevetvetvet... Nogmaals, mijn dank aan is vooral aan Arjen gericht. Ik kende Baldface wel, maar was er nog niet op gekomen om hun site te checken, hij bracht me op 't idee.

  Ken jij Elf?! Wat grappig! Superleuk mens.

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro