VerseSneeuw... wederom freshies aan de zuidkant!!


Par meteomorris sur 12 mai 2009 · 3

22 april schreef ik; [i]dit is m'n laatste VerseSneeuw bericht van dit seizoen.[/i]. Ik voegde daar aan toe..[i]De hele week lijkt het onbestendig te blijven aan de zuidkant. Goed voor de gletsjers daar dus.... [/i]. En dat bleek. Na 10 dagen Marocco (heerlijk zonnig en warm weer, wat golven, erg veel wind en... zelfs de laatste sneeuw in de Atlas gezien) mocht ik even terugkijken op de sneeuw die er tussen 24 en 30 april viel. Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam kwam er 1 en lokaal zelfs 2 meter sneeuw naar beneden zodat er begin mei nog recordhoogtes sneeuw te vinden zijn ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Op een hoogte van 2000 meter ligt er nog zo'n 2 tot 3 meter sneeuw. Let wel, het is vandaag 12 mei.

hsrel_de_c
hsrel_de_c

[b]Wederom sneeuw aan de zuidkant[/b]
Jazeker, vrijdag nadert er een actief lagedrukgebied vanuit het westen, wat voor sneeuw gaat zorgen. De aanvoerrichting is Westzuidwest. De meeste sneeuw dan ook ten zuidwesten en zuiden van de Alpenhoofdkam. Onderstaand een neerslagprognose voor de nacht van vrijdag op zaterdag.

90-574
90-574

De sneeuwgrens kan in de neerslagrijke gebieden tijdelijk tot onder de 1700, lokaal zelfs 1400 meter zakken. Boven de 2000 meter kortom weer ouderwets poederrijden.

[b]Poederrijden..?[/b]
Zondag klaart het vanuit het westen weer op. Waardoor je daar alweer poeder en bluebird kunt vinden. Helaas zijn de meeste gebieden daar als gesloten. Enkel Zermatt en Engelberg hebben de gletsjers nog open. Meer naar het oosten kun je richting de Diavolezza (st. Moritz) en de gletsjergebieden van Oostenrijk en Italie. Maar daar klaart het maandag pas op. Niet ideaal dus als je een weekendje weg wilt. De meeste kans op wat vers komend weekend kortom in Zermatt en Engelberg. Of je moet gaan toeren of nog beter ski mountaineering.

Er is een interessant topic gestart op het forum over
[url=http://www.wepowder.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=368&start=0]ski mountaineering en touren[/url]. Zo zoekt [url=http://www.wepowder.nl/user/727]Erwin[/url] wat poedermaatjes om wat laagdrempelige tochten mee te ondernemen. Hij moet nog een minimaal aantal touren en sneeuwprofielen gemaakt en gedocumenteerd hebben voordat hij aan z'n opleiding voor snowboardgids kan beginnen (Chapeau Erwin!!). (Overigens zoeken [url=http://www.wepowder.nl/user/466]Roelano[/url] en [url=http://www.wepowder.nl/user/50]Poedersletje[/url] ook nog wat maatjes om te gaan touren, wat samen met Erwin 3 maakt.. dat is bijna een volle auto ;-)). Ook interessant....[url=http://www.wepowder.nl/user/100]Lampie[/url] heeft een introductiedag klimmen voor freeriders in elkaar gedraaid (Nog eens Chapeau!!). 21 juni in de buurt van Zwolle. Maximaal 12 personen en wees snel, want vol is vol. Het derde nieuwtje dat kwam bovendrijven.. Opa lanceert met z'n Snowsafety volgend seizoen een heuse cursus ski/board mountaineering.... 2009/2010 gaat een interessante winter worden. Nu al. Maar eerst nog de zomer.

[b]Zinvolle zomer..[/b]
Vandaag publiceerde Opa een [url=http://www.wepowder.nl/node/1521]artikel met 3 suggesties[/url] om je zomer zinvoller te maken. Een cursus [url=http://www.ehbbo.nl/]EHBBO (eerste hulp bij bergongelukken)[/url], aan je klimtechnieken werken en flink oefenen met je lawinepieper zodat je eind deze zomer helemaal ready bent voor het [url=http://www.snowsafety.nl/Pieperfest.html]pieperfest[/url].

Verder gaat waarschijnlijk op 28 juni de [url=http://www.wepowder.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=356&start=0]weSurf en BBQ[/url] plaatsvinden en heeft [url=http://www.wepowder.nl/user/52]Dio[/url] weer het plan voor de weJump en BBQ uit de kast getrokken. Geen zomer om je te vervelen dus.

[b]Maar wil je toch echte poeder.....[/b]
Van Josh hoorde ik dat het nu al helemaal los gaat op het zuidelijk halfrond. Veel gebieden in Nieuw-Zeeland melden nu al enorme hoeveelheden sneeuw, terwijl de meeste skigebieden pas in juni openen. Dat biedt perspectieven voor de winter 09/10 op het noordelijk halfrond.

Een paar weken terug had ik nog contact met een lezer die deze zomer richting Chili gaan. Wat ga jij komende zomer doen? De zomer plukken of toch down under voor je endless winter?

Commentaires


 • Roelaano
  Advanced
  Roelaano op 12 mai 2009 · 18:27
  @ Morris, Wat denk jij over het weer in Arolla de na zondag? Volgens mij ziet het er t/m de 21 wel goed uit, dus misschien die kant maar op gaan dan. (zit alleen weer met het luxeprobleem van een stuk hoger lawinegevaar dan 😉)
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 12 mai 2009 · 22:37
  Maandag de laatste instabiliteit, daarna vestigt zich een hoog boven de Alpen. Het is nog onduidelijk hoe lang het blijft liggen, maar voorlopig liggen de kaarten goed. Bel me dit weekend anders nog even voor een update 😉
  May the powder be with you.
 • koen_djfistel
  Advanced
  koen_djfistel op 19 mai 2009 · 18:29
  is het wat geweest?
  sbs roelz

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro