Het 7e poederalert


Par meteomorris sur 22 décembre 2009 · 7

[b]Waarschuwing[/b]
DE KOMENDE WEEK VERHOOGD LAWINEGEVAAR!!! De combinatie van wind, veel verse sneeuw, oude triebschnee en temperatuurwisselingen gaat voor een gespannen situatie zorgen in de Alpen. Check voordat je de berg opgaat iedere dag het actuele lawinebericht. Doet dat via [url=http://www.wepowder.com/mepowder]mePowder[/url], [url=http://www.wepowder.com/lines]wePowder Lines[/url] of voor het geval je geen prorider bent via [url=http://www.wepowder.com/zoeken]zoeken[/url] op wePowder. Vink het vakje lawineberichten aan en vul je gebiedsnaam in. Indien de naam niet direct herkent wordt eventueel met AT, CH, FR of IT er achter en je krijgt het actuele lawinegevaar van die dag. Stem er je plannen op af! Ga NOOIT, maar dan ook NOOIT alleen EN zonder schep, pieper en sonde op stap. Durf nee te zeggen!

triebschnee
triebschnee

[b]Terugblik[/b]
Van zondag op maandag viel er 5-20, lokaal ook 30 cm vers. De meeste verse sneeuw in Unterwallis, het noordwestelijk deel van de Haute Savoie en Voralberg. Na de sneeuw volgde de opwarming. In de Franse Savoie steeg de temperatuur binnen 24 uur van min 20 naar nul graden en Adelboden? [url=http://www.meteosuisse.admin.ch/web/fr/meteo/temps\_actuel.par0004.reg8.stationABO.html]Adelboden[/url] ging vanmiddag door de nulgradengrens en inmiddels is het er 4 graden boven nul (op 1300 meter). In [url=http://www.meteosuisse.admin.ch/web/fr/meteo/temps\_actuel.par0004.reg1.stationULR.html]Ulrichen[/url] en [url=http://www.meteosuisse.admin.ch/web/fr/meteo/temps\_actuel.par0004.reg13.stationPIO.html]Airolo[/url] houdt men het lekker koel. Op 1300 en 1000 meter hoogte is het daar nog min 5,3 en min 5,7 graden. Ja, die [url=http://www.versesneeuw.nl/nieuws/noordalpen-zuidalpen-westalpen-oostalpen]Alpenhoofdkam[/url] is een niet te onderschatten barriere.

[b]Vooruitblik[/b]
Is er wat gewijzigd ten opzichte van het bericht van gister? Nee. De fohn deed zijn intrede, het is nu begonnen met sneeuwen in het zuiden. Het zijn nog immer de regio's [url=http://www.wepowder.com/regio/6]6[/url], [url=http://www.wepowder.com/regio/8]8[/url] en [url=http://www.wepowder.com/regio/9]9[/url] die de meeste sneeuw gaan noteren. De hele week daar kans op sneeuw, met sporadisch ruimte voor een opklaring. Reken op 100-180 cm vers en een sneeuwgrens die pendelt tussen de 800 en 1700 meter.Regio's [url=http://www.wepowder.com/regio/4]4[/url] en [url=http://www.wepowder.com/regio/5]5[/url] zeker wat vers op woensdag (15-35 cm) en veel vers op vrijdag (20-50 cm). Regio's [url=http://www.wepowder.com/regio/1]1[/url], [url=http://www.wepowder.com/regio/2]2[/url] en [url=http://www.wepowder.com/regio/3]3[/url] dikke fohn op dinsdag, daarover redelijk wat vers (20-40 cm) op woensdag met een sneeuwgrens rond de 600 meter. Donderdag weer een dikke fohn en vrijdag in de noordelijke nazwieper (10-40 cm).

Het complete 7e alert lees je [url=http://www.wepowder.com/nieuws/onstuimig-7e-poederalert]hier, klik-klik[/url] nog eens na. Het enige verschil is dat het koufront van woensdag iets intensiever lijkt (lees meer verse sneeuw) en dat het beeld voor vrijdag helderder is. Mijn advies? Zoek een gebied in de regio's 8 en 9. Lekker boomrijk, waar het 4e poederalert ook al een dot sneeuw heeft neergelegd. Skip het hooggebergte of zorg dat je voldoende kennis hebt. Door de triebschnee en de nieuwe verse layers erover gaat het tricky worden.

Commentaires


 • op 22 décembre 2009 · 00:07
  Ben in Zweisimmen CH.(10k van Lenk-Adelboden) Gisteren 15 cm nieuw. Omstandigheden op de berg top. Vandaag in het dal -2. Gaan het zien deze week!
  Keep up the good work
 • catchi
  Tourist
  catchi op 22 décembre 2009 · 16:38
  Snowreport uit Hofgastein. Sneeuw in het dal is binnen een dag z.g.a. verdwenen. Pistes zijn goed tot redelijk, dalafdalingen crap. Noordkant schlossalm en sportgastein (uit t boek) zijn nog voorzien van vers maar da moet je wel de weg weten. Tot 1500 mtr is het prima, wel opletten voor 'triebschnee' en het daarbij bijkomende gevaar.

  Bericht komt van locals, ik zit nog bij de fysio.........dat komt niet goed deze winter.
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 22 décembre 2009 · 17:00
  @catchi... geen sneeuw voor jou deze winter??
  May the powder be with you.
 • knights2
  Beginner
  knights2 op 22 décembre 2009 · 21:28
  Ben in Alpe D Huez (oz en oisans), binnen 24 uur was er geen spoor mee van besneeuwde bomen, momenteel VEEL regen hier uit de licht (1350 mtr / 4 graden c).

  Zondag in Alpe D Huez 15 - 20 cm vers.. dat was fijn 😃
 • Steven2
  Tourist
  Steven2 op 22 décembre 2009 · 21:57
  Valfrejus: veel oude triebschnee (heb plakjes van zo'n 10 cm dik losgetrapt) Daar komt nu bij veel wind een flinke laag overheen. Wordt oppassen.
  Het is gelukkig in ieder geval wel aan het dumpen, afgelopen twee uur zo'n 10 cm, en counting.
  Met Roelaano vandaag het eerste couloirtje gepakt, was heerlijk diep, allebei face-shots gescoord. (Toch met een lid van het wepowder-team op stap 😃 HA! Daar hoef ik PIEK niet voor te winnen 😉 )
  Do of vrijdag gaan we door te tunnel....lariksen scoren
  Ben stoked van de dump die nu plaatsvind, en van de eerste bochten op mijn mooie board met de mooie bindingen en schoenen. THX Morris!
 • catchi
  Tourist
  catchi op 23 décembre 2009 · 07:34
  @morris. Bloedvaten/spierweefsel in mijn enkel is beschadigd tijdens mijn laatste trip vorig seizoen, loop nu al 8 maanden te klooien bij de fysio.

  Maar........ er staat een roadtripje op de kalender in Maart, dat kan ik niet laten schieten, dan maar pijn.
 • op 23 décembre 2009 · 11:16
  @morris: heb je nog een update voor Montafon?

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro