Gear Monday: WePowder Plankenkoorts 2010/2011


Par Niels sur 3 janvier 2011 · 23

Nieuwe seizoen, nieuwe trips, nieuwe planken, nieuwe wishlist en vooral veel poeder!

Vorig seizoen [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/donderdag-geardag-plankenkoorts]heb ik een behoorlijk aantal snowboards getest[/url]. Dat was niet vervelend. Dus toen Morris belde of ik dit seizoen door wilde gaan, hoefde ik daar niet lang over te denken.

[url=http://www.flickr.com/photos/versesneeuw/5317775984/][img]http://farm6.static.flickr.com/5248/5317775984\_43780142ab.jpg[/img][/url]

Ik ben vorig seizoen begonnen met een duidelijk uitgangspunt: ‘Ik wil alle goede eigenschappen van m’n parkboards met de voordelen van een poederbak. Zonder gevoelsmatige setback wil ik toch comfortabel staan, zonder dat het een stijve bak wordt wil ik toch meer stabiliteit en dit mag niet ten kosten gaan van het bochtenwerk.’

Inmiddels besef ik dat ik die vraag beantwoord heb, dat board is gevonden: [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/wepowder-plankenkoorts-de-salomon-sick-stick-160]de Salomon SickStick[/url]. Echter is mijn wensenlijst ondertussen behoorlijk veranderd. Een goed snowboard hoeft (voor mij) niet meer kort, slap en ‘freestyle’ aan te voelen. Ik heb ontdekt dat andere eigenschappen veel belangrijker zijn voor mijn snowboarden van nu. Die ene perfecte plank bestaat niet. Er is het juiste board voor de juiste omstandigheid. En die kan van dag tot dag variëren; sneeuwval, terrein, vorm, zin, maatjes, om er maar een paar te noemen. Ik heb inmiddels geleerd dat een quiver de oplossing is voor de juiste plank op het juiste moment.

Eind vorig seizoen schreef ik [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/de-laatste-wepowder-plankenkoorts-round]een round-up[/url] waarin ik mijn ideale quiver beschreef qua eigenschappen, in 3 categorieën: de powderjibber, de snowsurfer en het bigmountain-board. Nog zonder voor iedere categorie de perfecte plank in te vullen. Die zoektocht is simpelweg nog niet beëindigd.
Wel heb ik nu een kader, ik weet globaal wat ik zoek binnen de diverse categorieën. Ik weet ook wat de basis specs van een board toevoegen aan de rijeigenschappen. Daardoor kan ik nu gericht boards aan de wishlist toevoegen, maar kan ik ook bewust boards schrappen. Per categorie heb ik de wishlist gemaakt. En die wensen zijn veelal exotisch. Veel basiseigenschappen heb ik immers afgelopen seizoen al getest.

[b]Powderjibber[/b]
Het aanbod in dit genre lijkt erg klein. Veel merken bieden in deze categorie veredelde piste-boards aan, zoals de [url=http://k2snowboarding.com/snowboards/turbo-dream]K2 Turbodream[/url] of [url=http://www.lib-tech.com/snow/snowboards/travis-rice-c2-power-banana/]de LibTech Travis Rice[/url]. Deze hebben qua shape en specs te weinig poederspecifieke eigenschappen. Ik verwacht niet dat ze de prima presterende sickstick gaan overtreffen. Hieronder een overzicht met boards waar ik hoge verwachtingen van heb in deze categorie.

[url=http://www.wepowder.nl/nieuws/wepowder-plankenkoorts-de-salomon-sick-stick-160]Salomon SickStick[/url] => de sickstick heb ik vorig jaar al goed getest en lijkt dit seizoen niet veranderd.
[url=http://www.lib-tech.com/snow/snowboards/t-rice-banana-hammock/]LibTech Banana Hammock[/url] => de reversed sidecut heeft veel nadelen, maar theoretisch een groot voordeel: meer drijfvermogen! Hierdoor is minder lengte nodig, kun je centraal staan en is de toe of heeldrag bij het hoogtelopen veel minder. Ik ben erg benieuwd naar deze zeldzame, vreemde eend in de bijt!
[url=http://www.wepowder.nl/forum/index.php/topic,2041.0.html]BMB-snowsurfer[/url] => BMB’s 2e model snowboard en ook weer van de hand van Meteo Morris, een swallow van maar 160 cm lang maar wel extreem breed in de neus. De eerste review is al verschenen.

[url=http://www.flickr.com/photos/versesneeuw/5317181095/][img]http://farm6.static.flickr.com/5122/5317181095\_67b1df4b0c.jpg[/img][/url]

[b]Snowsurfer[/b]
Bij dit type board zijn de variabelen het grootst. Hier zijn veel interessante, exotische shapes en specs te vinden. Hier begint de echte uitdaging! De wishlist zou hier eindeloos kunnen zijn! Swallowtails, brede korte shapes, lange boards, veel verschillende vormen rocker, korte tails om maar wat te noemen, de variëteit is enorm. Dit is de categorie waarin persoonlijke voorkeur en testen belangrijk is. Deze boards wil ik aan de tand voelen! Hieronder mijn uitgebreide, maar zonder twijfel incomplete wishlist:

[url=http://www.flickr.com/photos/versesneeuw/5317777684/][img]http://farm6.static.flickr.com/5245/5317777684\_69775784c1.jpg[/img][/url]

[url=http://nitrosnbrds.com/board/slash]Nitro Slash[/url] => vorig jaar getest. Prima plank met veel drijfvermogen. Dusdanig allround dat het een prima one-quiver-board is.
[url=http://www.swellpanik.com/uk/]Swell Panik[/url] => de klassieker onder de swallow-tails. Lang, slank en met veel historie.
[url=http://www.dupraz-events.com/Dupraz\_En/Dupraz\_Board\_chooser\_E.html]Dupraz[/url] => redelijk stijf, een lange spitse neus en een ronde tail. Dit board heeft een trouwe schare fans, zelfs voor gebruik op de piste of in het park.
[url=http://www.bmb-ski.nl/index.php?option=com\_content&view=article&id=97&Itemid=79&lang=nl]BMB swallow[/url] => De eerste swallowtail van BMB (ontworpen door Steven en Morris) is erg enthousiast ontvangen. Met name de bamboo kern zou fantastisch zijn.
[url=http://www.jonessnowboards.com/boards/hovercraft/specs]Jones Hoovercraft[/url] => Hij lijkt mij te kort voor voldoende drijfvermogen voor een true-snowsurfer, Desondanks ben ik erg benieuwd naar de vernieuwende shape.
[url=http://global.burton.com/mens-boards-fish-snowboard/231493,default,pd.html?start=21&cgid=mens-boards]Burton Fish[/url] => In het verleden [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/donderdag-geardag-plankenkoorts-de-burton-fish]testte ik het oude model[/url]. Voor 150 euro op ebay of markplaats een goede en betaalbare plank voor erbij. Desondanks was die fish geen partij voor de andere boards die ik daarna testte. Het nieuwste model zou echter veel meer inhoud moeten hebben, mede dankzij een vernieuwd flexpatroon en de rocker.
[url=http://easyloungin.com/forum/topic.php?id=3307]Burton Stellar[/url] => Na afgelopen ISPO heb ik er foto’s van gezien, maar daarna heb ik er niets meer van gehoord. Volgens de importeur een board voor de uitzonderlijk diepe dagen en daarom niet verkrijgbaar in NL. Zojuist lees ik dat er maar 500 gemaakt zijn, alleen voor Japan, de recensies zijn zeer positief..
[url=http://www.romesnowboards.com/product/boards/notch/]Rome Notch 164[/url] => wat maakt deze swallow anders als alle anderen? Op de website daarover iig geen info..ben benieuwd!
[url=http://www.rad-air.ch/site/index.php/boards/tanker-200-limited-edition-20102011/]Rad-Air Tanker[/url] => groot & stijf is wat ik me erbij voorstel. Maar de rocker schijnt de 200cm behoorlijk toegankelijk te maken en de 10/11 limited-edition-print is echt dik!

[url=http://www.flickr.com/photos/versesneeuw/5317778222/][img]http://farm6.static.flickr.com/5126/5317778222\_b106830ec4.jpg[/img][/url]

[b]Bigmountain[/b]
In deze groep lijkt weinig ontwikkeling te zitten. De gemiddelde plank is medium stijf tot stijf en tussen de 162 cm en 170 cm. Vorig jaar testte ik de Bateleon Undisputed . Deze voldeed prima. En lijkt me een prima maatstaf voor deze complete groep. Ik vond eigenlijk maar een board dat vernieuwing brengt in deze categorie:
[url=http://www.jonessnowboards.com/boards/flagship/designs]Jones Flagship[/url] => In dit board zit vernieuwing die al gebruikt is in andere boards, maar nog niet gecombineerd, magnetraction en de blunt-nose om maar wat te noemen. Daarnaast zijn de verhalen laaiend..

Ik ben ervan overtuigd dat bovenstaande overzicht verre van compleet is. wePowder zou wePowder niet zijn als we dit niet als community zouden doen! Welk board zou jij graag getest willen zien? Of zou je zelf willen testen? En dan vooral, waarom? Heb je contacten bij de juiste merken? Alle input is meer dan welkom om tot een zo volledig mogelijk overzicht te komen!

Commentaires


 • Snowzone
  Advanced
  Snowzone op 3 janvier 2011 · 10:11
  Burton Malolo.
  Reden? Die rijd ik zelf en vindt 'm erg lekker rijden in de poeder. Echter heb ik niet veel vergelijkings materiaal, dus ben wel benieuwd waar hij zou staan t.o.v. de boards in bovenstaand verhaal.
 • op 3 janvier 2011 · 10:47
  @Niels: ik heb vorige week met een Stellar in mijn handen gestaan bij de Old Man in A'dam. Kregen er eentje en die was al gereserveerd, Duijv in Z'meer had er ook eentje, maar die was al verkocht. Hij is in principe Japan only, amar komt mondjesmaat wel door...

  Zag er bloedmooi uit BTW. Lekker poederneusje.
 • op 3 janvier 2011 · 10:49
  Oh, en ik heb van de week nog op een K2 Gyrator en een Rossi Experience (heette vroeger de Jones) gestaan. Beide aanraders om mee te nemen in je overzicht, ik zet mijn mening wel even op het review-forum... 😉
 • op 3 janvier 2011 · 11:27
  Nidecker Megalight,

  Zelf heb ik deze niet gereden maar ik hoor er veel goede verhalen over.
 • op 3 janvier 2011 · 12:30
  als er ook exoten mee genomen worden: powderwequipement, ben er zelf wel beniewd naar.

  Vwb Dupraz schrijf je dat ie redelijk stijf is, echter hebben de de D1, D1+ en de D1++ waarvaan de ++ de stijfste is. Ik had het vermoeden dat de D1 (zonder plus) toch niet zo stijf zou zijn.....?!

  voor de rest: ik ben benieuwd, plankenkoorts was 1 van de absolute favorieten binnen wepowder!
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 3 janvier 2011 · 14:12
  In de Labs in ieder geval:
  * Rad Air tanker (bij MK)
  * Jones flagship en hoovercraft (binnenkort bij Van den Berg in Hoorn)

  @Slet, Rossi Experience is in hoofdlijnen de Jones Flagship. Vind ik beide zeker aanraders.
  K2 Gyrator vond ik log, waarbij ik moet aantekenen dat ik een lange versie had en zelf niet de zwaarste ben. Grootste probleem vond ik het gebrek aan pop bij de Gyrator (rocker, geen voorspanning tussen de bindingen), wat 'm mijn inziens geschikt maakt voor beginnende tot gevorderde rijder die vooral float zoekt in de poeder en af wil van de legburn en ook nog wil jibben op de piste.
  May the powder be with you.
 • op 3 janvier 2011 · 14:24
  @Morris: dat van de Flagship = Experience wist ik, maar ik heb nog niet op een Flagship gereden. Experience (en dus wss ook de Flagship) is IMHO wel hoe en echt technisch freeride/bigmountainboard anno 2011 hoort te snowboarden.

  Ik denk -maar ben er niet helemaal zeker van- dat de rockerlijn van de Gyrator tov van vorig jaar is veranderd (jij hebt die van vorig seizoen gereden, toch?). Volgens mij was ie toen helemaal reverse camber en heeft ie nu een sterk gerockerde neus en tail met en vlak stuk tussen van de ene binding naar de andere. Anyway, ik verwachtte een board waarvan ik als oude poep vond dat ie veel te veel rocker had, maar hij reed kneitergoed. Zelfs op harde pistes en in een 162. Ik merkte niet zoveel van dat gebrek aan pop dat jij zegt, maar dat zit mss inderdaad in ons gewichtsverschil. Ben nu heel erg benieuwd naar de 168. Vind trouwens dat ie ook tot vergevorderde rijders geschikt is. De 162 was ook in technisch terrein goed te hebben...
 • NLS
  Tourist
  NLS op 3 janvier 2011 · 15:03
  Mooi overzicht! Gelukkig heb ik een anti-spill toetsenbord...

  Mijn vragen; De kleinere, en bredere Tankers vind ik erg interessant. En dan vooral de Oversize modellen. Die zijn namelijk écht breed. Ik snap nog steeds niet hoe mensen kunnen leven met een centimeter bootout. Ik kan niet rechter dan een graad of 25-20 staan op m'n achterste voet om het binnen de perken te houden (DriverX maat 10). Problemen zijn er vooral bij traverseren en knetterhard carven (iets dat toch echt gebeurd als ik onverhoopt tussen de palen kom)

  En ik ben nieuwsgierig naar Prior (Khyber, Spearhead, Pow-Stick) en in mindere mate Donek (die kun je in 'sasquatch' bestellen, iets van 28cm waist) in het overzicht.
 • op 3 janvier 2011 · 15:13
  He Niels. Wat een opdrachten krijg je toch weer 😉.
  Zou je misschien in het overzicht op kunnen nemen wat je voor rij eigenschappen je verwacht van de snowsurfer en het bigmountain board.
 • op 3 janvier 2011 · 15:17
  Allereerst top dat dit door gaat, altijd erg interessant te lezen, ookal blijft het natuurlijk rijder en smaak gebonden.

  Wel mis ik een aantal plankjes welke volgens mij niet zouden mogen ontbreken: Jones Twin, K2 Gyrator, Nidecker Megalight, Nidecker Legend, Volkl Selecta, Volkl Soulsurfer, Salomon Burner(komt ook in de Labs) en de Burton Supermodel en idd Malolo om er maar een paar te noemen. De lijst wordt uiteraard erg lang, zeker als je alle poeder georiënteerde planken neerzet oftewel keus genoeg voor de poederrijder dus, wat alleen maar positief is. Echter sommige van de door jou/mij bovengenoemde planken zullen moeilijk verkrijgbaar zijn, waardoor het nog maar de vraag is of testen zal gaan lukken. Succes en ben benieuwd!

  Overigens ben ik niet een enorme Burton fan...maar dan maken ze een keer iets echt lekkers, De Stellar, en dan wordt hij gelimiteerd uitgebracht en is hij dus nauwelijks verkrijgbaar...rare jongens die mannen bij Burton... ze blijven blijkbaar liever 12 in een dozijn plankjes verkopen
 • karel
  Tourist
  karel op 3 janvier 2011 · 17:28
  Als je d'r ooit nog een fulltime job van gaat maken ben ik ook wel benieuwd naar reviews van (freeride) bindingen en boots. Ik ben wel heel benieuwd naar een Dupraz D1, dus als je de kans krijgt...
 • Erwin
  Elite
  Erwin op 3 janvier 2011 · 18:23
  Misschien is het leuk een overzicht van effectieve kantenlengte, totale lengte en sidecut radius naast elkaar te hebben, denk dat je daarmee al veel af kan leiden van het gedrag van het board. Nog meer opdrachten ja 😉
 • op 3 janvier 2011 · 20:18
  wat Erwin zegt, misschien een mooi tabelletje, ook met wat het aangegeven gewichtrange van de rider is enzo. mooie verbetering voor het nieuwe jaar 😃
 • Niels
  Advanced
  Niels op 3 janvier 2011 · 22:41
  Ok, tx voor al jullie reacties!

  @ All: Zoals enkele van jullie al aangeven wordt een compleet overzicht wel heel veel werk. Dat doe ik graag, maar zo veel poederdagen zullen er helaas niet inzitten. Daarom kies ik er bewust voor om vooraf al te schiften. Op basis van reviews van anderen, geruchten, eigen verwachtingen en specs meen ik e.e.a. vooraf al enigszins in te kunnen schatten. Daarbij ga ik constant uit van de best mogelijke of meest bijzondere boards in een categorie. De lijst is dus bewust onvolledig, waarmee ik niet wil zeggen dat ik niets over het hoofd gezien heb. Ik sta dus open voor suggesties, maar dan wel graag met argumentatie.
  Hieronder zal ik een voor een op de boards ingaan.
 • Niels
  Advanced
  Niels op 3 janvier 2011 · 23:35
  Malolo, Supermodel, Nidecker Megalight, Legend, Volkl Soulsurfer, Salomon Burner, ik heb niet het idee dat hier een board bij zit dat iets toevoegt aan de lijst hierboven. D.m.v. het combineren van 1 of 2 reviews kun je de eigenschappen van deze boards prima raden.
  Jones Twin: in mijn ogen een normale park-twin, ook met Jones-stempel erop nog geen poederboard.
  Donek: ik zie daar nu niet echt iets poederspecifieks tussen??
  Prior: de Khyber en de Spearhead vallen qua mij betreft af ivm bovengenoemde redenen. De Pow-Stick zou interessant kunnen zijn, maar laat ik voorlopig om praktische redenen achterwege.
  Powderequipment: qua shape net een Dupraz of Slash, welke beiden veel gunstiger geprijsd zijn. Ik kan de meerwaarde niet vinden, maar laat me graag overtuigen?

  In:

  K2 Gyrator: mwah, heb mijn twijfels over de toegevoegde waarde, maar de Slet heeft het voordeel van de twijfel dankzij eerdere goede aanraders, o.a. de Slash
  Rossignol Experience: 100% eens, in
  Volkl Selecta: eens
 • Niels
  Advanced
  Niels op 3 janvier 2011 · 23:46
  @ Slet: yep, die Stellar lijkt er id erg strak uit te zien. Tx voor je input!

  @NLS: wtf is een anti-spill toetsenbord?
  @NLS II: ik vrees dat ik je met info over de bredere modellen niet ga kunnen helpen. Denk dat ik daar met 72kg/1m85/schoenmaat 43, niet helemaal de juist specs voor heb

  @ Alex: ja, echt kut, moet ik nog naar die sneeuw ook..
  @ Alex II: mijn snowsurfer is id iets anders gedefinieerd als bv MM dat doet, daarover schreef ik eind vorig seizoen: http://www.wepowder.nl/nieuws/de-laatste-wepowder-plankenkoorts-round...

  @ Karel: die fulltime job gaat niet lukken. Zelf vraag ik me sterk af hoe belangrijk bindingen nu echt zijn..en boots zijn al helemaal persoonsgebonden. Ik laat het dus bij hout.

  @ Erwin: id erg nuttig, maar dan heb ik echt een blonde assistente nodig om dit soort tabellen te maken. Uiteraard wil ik zo'n tabel best toevoegen als iemand met te veel tijd voor het forum deze wil maken.....Poling 😉 ?
 • Steven2
  Tourist
  Steven2 op 4 janvier 2011 · 07:23
  @Niels: Ik heb Slet op de Gyrator zien boarden door de verspoorde meuk, door stukjes poeder en over een keiharde piste, en dat ging allemaal super moet ik zeggen. Dus als hij zegt dat de Gyrator een aanrader is zou ik dat geloven.
 • Niels
  Advanced
  Niels op 4 janvier 2011 · 08:30
  @ Steven: exact that's why! Btw: volgende keer komt de BMB snowsurfer om af te trappen!
 • NLS
  Tourist
  NLS op 4 janvier 2011 · 11:07
  @Niels

  -Mbt boards, ik snap je punt. Vond het juist leuk een paar complete outsiders te noemen. Ik zal niet schromen er een goede review van te schrijven als ik er onverhoopt 1 onder m'n voeten krijg. Maar ik ben 1,82 en heb ook schoenmaat 43; snap nogsteeds niet hoe iedereen z'n tenen en hielen binnenboord houd met de gemiddelde freeride stance die ik voorbij zie komen.
  -Een anti-spill toetsenbord is er voor gemaakt dat je laptop het overleeft als je er een bak koffie overheen knalt. Werkt ook tegen kwijl.
 • op 4 janvier 2011 · 11:14
  @Niels, vwb: @ Erwin: id erg nuttig, maar dan heb ik echt een blonde assistente nodig om dit soort tabellen te maken. Uiteraard wil ik zo'n tabel best toevoegen als iemand met te veel tijd voor het forum deze wil maken.....Poling 😉 ?

  ik ben blond zei het niet hoog blond en evt best gewillig 😉 maar ik zou best een poging kunnen wagen!

  vwb powderequipement, geen speciale overtuigings redenen. wel vraag ik me af of je eea zo over 1 kam kan scheren door te zeggen dat de shape hetzelfde is. Wel ben ik het eens dat de verschillen zeer waarschijnlijk niet drastisch zullen zijn.
 • Erwin
  Elite
  Erwin op 4 janvier 2011 · 11:45
  @NLS: met hele kleine schoenen rijden en een anders-dan-gemiddelde-stance met schoenmaat 46 hiero. 😉
 • op 4 janvier 2011 · 15:23
  @Erwin vergeet je wax scraper tweaked bindingen niet. Ik heb toevallig vandaag een collega met maat 49/50 de tip gegeven om dat ook eens te proberen.
 • adamjack679
  Tourist
  adamjack679 op 24 juillet 2014 · 09:40
  SnowsurferBij dit type board zijn de variabelen het grootst. Hier zijn veel interessante, exotische shapes en specs te vinden. Hier begint de echte uitdaging! De wishlist zou hier eindeloos kunnen zijn! Swallowtails, brede , lange boards, veel verschillende vormen rocker.

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro