Allereerst een mooi en poederrijk 2011 aan jullie allemaal. Hoewel we 2010 droog afsloten is er goed nieuws. Er gaan weer dikke vlokken vallen. Vanaf donderdag 6 januari is poederalert#12 van kracht. Vandaag sta ik stil bij 2010, ga ik in op de hoofdlijnen van poederalert#12 en ben ik benieuwd naar wat jullie van wat zaken vinden.
[b]Terugblik 2010[/b]
Bart schreef onder de kerstboom al [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/oud-nieuw]een mooie terugblik op 2010[/url]. Nog even een korte samenvatting. 2010 was een stormachtig jaar. Exploderende bezoekersaantallen, het 1e Nederlandse Freeride Film Festival en de lancering van [url=http://itunes.apple.com/nl/app/salomon-powfinder/id399386285?mt=8]de Powfinder app voor iPhone[/url] en [url=http://www.wepowder.com/]wePowder.com[/url]. Want wat we met z'n allen hier hebben neergezet is ook buiten 'les Pays flat' opgepikt. In alle opzichten zijn we dit jaar flink gegroeid (inclusief alle problemen die bij die onstuimige groei horen), waardoor we internationaal inmiddels behoorlijk serieus worden genomen.
Maar 2010 was niet alleen groei in bezoekersaantallen. 2010 was ook het jaar van de tripreports. Steeds meer en immer vaker gaan jullie zelf op trip. Je eigen avontuur, je eigen lijnen, je eigen ontdekkingen. Niets mooier dan dat en dat wordt steeds meer gedeeld. De stoke spatte er in de meeste gevallen vanaf en dat deed ons elke keer weer realiseren waarom we ooit zijn begonnen met wePowder. Die enorme stoke van het rijden met je vrienden! Daarbij was de ontwikkeling van sommige rijders echt waanzinnig om te zien... Blijf in het nieuwe jaar dus vooral posten!
Ook was 2010 het jaar van [url=http://www.wepowder.nl/lines]wePowder Lines[/url]. De meeste kinderziektes zijn nu verdwenen en dagelijks zien we steeds meer gebruikers online. Niet alleen vind je er al 221 freerideroutes in de Alpen die we met z'n allen met elkaar delen, ook is het steeds meer de plek aan het worden om snel je vraag te deponeren of voor je dagelijkse poederpraatje.
2010 is daarmee voor ons een bijzonder jaar geworden. Na [url=http://www.wepowder.nl/shop?show=1]het wePowder boek[/url] in 2008, de wepowder.nl site in 2009, Lines op de desktop in 2010 en Powfinder voor iPhone als eerste stap richting mobiel zijn we nu een heel eind waar we willen zijn. Altijd en overal de mogelijkheid om met anderen poeder te rijden.
[i]Freeriders zijn meestal maar eenzaam. Al was het alleen maar omdat skien en snowboarden van nature individuele sporten zijn. Toch houden we er niet van om alleen te rijden. Daarom rijden wij met elkaar. We zitten duizenden kilometers met elkaar in de auto, op weg naar de sneeuw. We rijden diepe poeder en delen faceshots, ervaringen en plezier. We pushen elkaar naar een hoger niveau, zowel fysiek als mentaal. We leren nieuwe mensen kennen en sluiten hechte vriendschappen. We doen nieuwe ontdekkingen en delen met zorg deze geheimen. We begrijpen uiteindelijk dat ons leven zich niet laat plannen, maar we leven het gewoon. Alsof elke poederbocht onze laatste kan zijn. [/i] p. 23 uit het wePowder boek
[b]Zorgpuntje[/b]
Toen wij tijdens de winter van 2007/2008 het wePowder boek schreven hebben we lang stilgestaan bij het begrip verantwoordelijkheid. We schreven toen dit:
[i]Over verantwoordelijkheid
In een samenleving waarin bijna alles (door Vadertje Staat) voor je geregeld, georganiseerd en verboden wordt is een begrip als verantwoordelijkheid aan erosie onderhevig. Goed om er even bij stil te staan. Bij verantwoordelijkheid hoort rekenschap afleggen. Rekenschap voor de keuzes die jij maakt. JIJ maakt die keuzes en niemand anders. Komt er iemand of jij zelf door je eigen handelen in een lawine of een andere levensgevaarlijke situatie terecht, dan is dat jou aan te rekenen en niet een verkeerd lawinebericht of andere externe factor. Freeriden is continue nadenken. Signalen en informatie uit je omgeving opnemen, filteren en beslissingen nemen. Paradoxaal genoeg is het nemen van verantwoordelijkheid de basis van het freeriden.[/i] p. 243 wePowder boek
Anno 2010 is dat nog steeds een aandachtspunt. Verwend als we zijn door alle instanties om ons heen en de daarnaast om zich heen grijpende claimcultuur lijkt het nemen van verantwoordelijkheid een hol begrip te worden. Bart [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/oud-nieuw]schreef daarover[/url]: [i]Want wePowder draait om vrijheid. Vrijheid om zelf te bepalen wat je doet en waar je heen gaat. Om poeder te rijden terwijl je collega's op hun werk zitten. Om weg van de gebaande paden te gaan. Om te doen waar je zin in hebt. Om dingen te doen waar anderen alleen maar van durven te dromen. Om progressie te maken. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid om jezelf te kunnen redden en jezelf niet afhankelijk te maken van anderen (of 'de regels'). En daar begint de schoen voor mijn gevoel enigszins te wringen. Want hoewel wePowder erop gericht is het zo makkelijk mogelijk te maken om poeder te rijden, valt het me op dat sommigen wel heel erg 'freeriders vanuit de luie stoel' aan het worden zijn.[/i]
Als freeriders staan we natuurlijk niet los van de samenleving. Dat we gedrag uit het alledaagse ook terugzien op wePowder is dan ook niet vreemd. Maar dat betekent niet dat we dit klakkeloos moeten accepteren. Kom uit je 'luie stoel!'. Ik citeer Bart maar weer even: [i]Hoe eenvoudiger en panklaar de kennis die je krijgt aangereikt, hoe eerder je ophoudt met nadenken en domweg begint met consumeren. En dan wordt het pas écht gevaarlijk. Want hoe minder we zelf nadenken, hoe afhankelijker we onszelf maken van anderen, hoe makkelijker we ons verschuilen. Maar wat als er niks is waarachter we onszelf kunnen verschuilen? Wat als die anderen er eens niet zijn, of deze hun kennis niet willen delen (omdat ze vinden dat je 'er nog niet klaar voor bent'), misschien wel een slecht advies geven of nog erger: wat als die anderen bepalen dat je niet meer mag freeriden in bepaalde gebieden? Wiens schuld en/of verantwoordelijkheid is dat dan?[/i]
Paradoxaal genoeg is het nemen van verantwoordelijkheid de basis van het freeriden. Vrijheid bestaat namelijk pas bij de gratie van het nemen van verantwoordelijkheid. Het een kan niet zonder het ander en begint dagelijks met de simpele volgende vraag. Wat als het (bij deze afdaling) mis gaat, kan ik mezelf dan (met hulp van mijn poedermaatjes) redden?
Ben ik te zorgelijk? Ja, want ik zie een groeiende groep mensen bewust deze verantwoordelijkheid nemen. De gevolgde cursussen, de eigen trips en avonturen, de kennis en lijnen die we hier delen, het wePowder boek en de dagelijkse info op wePowder stellen ons allemaal in staat steeds beter onze eigen trips te plannen. Ben ik te zorgelijk? Nee, want hoewel ongelukken in kleine hoekjes zitten wordt de kans dat je in dat kleine hoekje komt steeds groter naarmate je vaker op trip gaat. Of dat nu een georganiseerde of eigen trip is. Blijf kritisch en houd je zelf en anderen scherp. Kijk nog eens goed naar je eigen freeride paspoort. Vrij naar Werner Munter; [i]De boom, rots, lawine, andere rijder, ski waar je op staat, het lawinebericht, het weer, de lawine etc.. weet niet dat jij een 'expert' bent.[/i] En maar het even op scherp te zetten. Niemand zit op dat ene telefoontje te wachten. Want claimen helpt dan niets.
May the Powder be with you in 2011!
[b]Poederalert#12[/b]
Zover het verleden en de wensen voor 2011. Terug naar het heden. Vanaf donderdag 6 januari is poederalert#12 van kracht. Omdat we nu uit een situatie komen waarin het een week niet echt gesneeuwd heeft is dit het ideale moment om je een kijkje in de keuken te geven. Dat doe ik aan de hand van de eerste hoofdstukken uit het wepowder boek (p. 34-64), zodat je zelf ook steeds beter in staat bent om goede voorspellingen te maken. Ik begin vandaag met de lange termijn en gebruik daarbij maar 1 type kaart: de straalstroomkaart. Voor de interpretatie van die kaart gebruik ik de kennis zoals te vinden in je wePowder boek.
[b]Lange termijn: wat doet de straalstroom?[/b]
En de stroming wordt zuidwest. Zie onderstaande plaatje en lees even pagina 56 uit je wePowder boek. Nee, niet meteen doorlezen! Probeer aan de hand van het gegeven dat de stroming naar zuidwest draait eens de consequenties voor de Alpen te beredeneren. Wat betekent een zuidwestelijke stroming voor achtereenvolgens:
Op bovenstaande plaatje (straalstroom) kun je goed vaststellen hoe de gele rivier vanuit het zuidwesten richting de alpen stroomt. Daarmee kun je de eerste gevolgen voor de poeder in de Alpen vaststellen. Kom ik zo op terug. Dan volgt vraag 2. Hoe koud wordt het? Ook daar kunnen we op basis van bovenstaande kaartje al een redelijk antwoord opgeven. Toch? Nee?
[b]De straalstroom, een toelichting[/b]
De straalstroom vormt de scheiding tussen koude lucht in het noorden en warme lucht in het zuiden. Ligt de straalstroom ten noorden van de Alpen, dan liggen de Alpen in de warme(re) lucht. Kijken we naar bovenstaand kaartje, dan kunnen we vaststellen dat de Alpen vanaf 6 januari in de warmere lucht liggen. Conclusie 1; Het wordt warm.
[b]Neerslag[/b]
Maar het gaat wel sneeuwen? Daarvoor hoef ik ook alleen maar naar bovenstaand kaartje te kijken. Lees allereerst even P. 37 uit je wePowder boek..... Gelezen?
De straalstroom is de geleiderails waarover depressies richting Europa koersen. Des te dichter die geleiderails langs de Alpen koersen, des te groter de kans op neerslag. En aangezien de straalstroom heel dicht in de buurt van de Alpen liggen is er een hele grote kans op neerslag. Waarom? P. 38 uit je wePowder boek [i]Bij een lagedrukgebied stijgt de lucht juist, waardoor er wolken ontstaan en uiteindelijk regen of sneeuw.[/i] Conclusie 2: Het gaat regenen en/of sneeuwen.
[b]Neerslag en fohn[/b]
Waar gaat het regenen en/of sneeuwen? Daarvoor moet je weten waar de Alpenhoofdkam precies ligt. [i]De Alpenhoofdkam bestaat uit een aaneengesloten lijn van de hoogste toppen in de Alpen[/i]. P. 47 uit je wePowder boek. Deze Alpenhoofdkam is belangrijk en de veroorzaker [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Orography]van orografische neerslag[/url] aan de ene kant van de Alpenhoofdkam en fohn aan de andere kant van de Alpenhoofdkam. Voor een uitgebreide toelichting hierop lees nog eens pagina 52-54. In het kort komt het er op neer dat [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Loefzijde]de loefzijde van de Alpenhoofdkam[/url] sneeuw krijgt, terwijl [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijzijde]de lijzijde[/url] fohn krijgt.
Nogmaals terug naar het begin. De stroming wordt (zuid)west in de Alpen. Dat betekent dat grote delen van de west- en zuidalpen zich aan de loefzijde, terwijl de noordalpen zich aan de lijzijde van de Alpenhoofdkam bevinden. Lij= fohn, loef= neerslag. Conclusie 3: het gaat regenen en/of sneeuwen in de west- en zuidalpen. Het gaat fohnen in de noordalpen.
[b]Tussentijdse conclusies[/b]
Aan de hand van 1 straalstroom kaartje kan ik al 3 zaken vaststellen.
[b]Hoe gaat het verder?[/b]
Bij (zuid)weststroming zijn er 3 ontwikkelingen mogelijk:
Maar weer eens een blik op de straalstroom.
Een ding is duidelijk. De straalstroom gaat meanderen. De zogenaamde Rosby-golven (zie p.38). Dat betekent dat er een hoog ontstaat op de oceaan. De exacte ligging van dit hoog bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt. Maar voorlopig kun je het volgende vaststellen. Na weststroming met te warme lucht zakt de straalstroom verder naar het zuiden. Dit levert een aanvoer van koudere lucht op en het ontstaan van een genua-laag. Op de lange termijn de beste kansen voor west- en zuidalpen. Midden volgende week stijgende kansen op sneeuw in de noordalpen.
[b]Vooruitblik naar morgen[/b]
Voor komend weekend kijken we dus naar de west- en zuidalpen. In deze gebieden gaat de sneeuw vallen de komende dagen. We gaan dan voorzichtig finetunen. Daarbij gaan we morgen naar de volgende zaken kijken:
[b]Vooruitblik naar winter 2011-2012[/b]
November 2008 lanceerden we de eerste wePowder gids. Met daarin alles wat je als freerider zou moeten weten. Waar en wanneer valt er sneeuw, de 114 beste gebieden in de Alpen, onze favorieten, tips om veiliger te rijden en informatie over veiligheidsmateriaal als lawinepieper, schep, sonde, avalung en abs. Sinds het schrijven ervan zijn er al weer bijna 4 winters gepasseerd. Winters waarin de wereld is veranderd, er zich nieuwe favorieten hebben aangediend, maar ook alweer een goede 100 gebieden hebben kunnen beschrijven. Gebieden in de Alpen, Pyreneen en Scandinavie. 4 winters die ons ook de mogelijkheid hebben geboden om het weer in de Pyreneen en Scandinavie te bestuderen.
We zijn kortom deeper gegaan en het wordt tijd om die ontdekkingen te gaan delen. We zijn ons mentaal aan het voorbereiden op een nieuwe gids. The Black guide. Grote vraag voor onszelf: wordt het winter 2011-2012 of winter 2012-2013 dat we deze gaan lanceren? Natuurlijk borduren we voort op de eerste witte gids. Het wordt kortom geen vervanger, maar het vervolg op. Een mooi voornemen voor 2011 toch? In ieder geval heb ik de komende maand tijd. Ik mag als gevolg van mijn gebroken kuitbeen de komende weken nog niet de sneeuw in.. snif
Stay stoked
Uw weerzegger