Onstuimig weekje


Par meteomorris sur 24 janvier 2012 · 5

Warm en koud wisselen elkaar af
Huidige situatie


Het is op dit moment extreem koud in zuid-Duitsland en delen van de Alpen. Nachttemperaturen tussen de min 10 en min 30 zijn eerder regel dan uitzondering. Wetende dat er warmere lucht aan zit te komen kan er van woensdag op donderdag lokaal ijzel ontstaan. Houd daar rekening mee!
Korte termijn


Een actief warmtefront trekt in de nacht van woensdag op donderdag het vasteland op. Het krachtige hoog dat vandaag voor mooi weer zorgt in de Alpen geeft zich niet zomaar gewonnen waardoor de stroming west tot noordwest wordt in de Alpen. Omdat het hoog maar langzaam wegtrekt richting het westen is de eerste neerslag voor het oosten. Donderdagochtend daardoor de meeste neerslag aan de voet van de Alpen en ten noorden van de Dachstein waarbij de sneeuwgrens in de loop van de dag (als de koude lucht uit de dalen is verdwenen) richting de 1000-1500 meter klimt, lokaal zelfs 1700 meter. Pas tegen donderdagavond slaagt koude lucht erin om door te dringen tot de Alpen, dan gaat de sneeuwgrens rap onderuit. Reken in het oosten op 20-40 cm boven de 1800 meter. Daaronder natte sneeuw of regen. De rest 5-20 cm van de noordalpen 5-20 cm en eveneens regen en natte sneeuw tot 1800 meter.

Vrijdag zakt de sneeuwgrens rap richting de 700 meter in het westen en tot in de dalen in het oosten. Het sneeuwt de hele dag en van tijd tot tijd intensief. Omdat de aanvoerroute meer noordwest wordt dan van Chambery tot en met Voralberg de meeste sneeuw. Reken daa op 50-90 cm en in de rest van de noordalpen 30-60 cm.

Zaterdag passeert er wederom een warmtefront, maar deze beweegt maar zeer langzaam van west naar oost. Sneeuwgrens weer stijgend richting de 1200 meter in het westen en 800 meter in het oosten. Omdat het front maar langzaam beweegt valt de meeste sneeuw 's ochtends in het westen en in de middag in de Gotthard, Glanerland en Voralberg. Pas tegen de avond bereikt het het Dachsteinmassief, waar de sneeuwgrens ook stijgt richting de 1000-1200 meter. Reken tot zondagochtend nog eens op 20-40 cm boven de 1500 meter.

Op zondag in het oosten eerst nog zon, in het westen dan alweer regen en boven de 1200 meter sneeuw. Later zakt de sneeuwgrens richting de 700 meter.> Poederregio's: Salzburgerland & Steiermark, Ostlicher Alpennordhang, Voralberg & Tirol, Berner Oberland, Zentral Schweiz & Graubunden, Haute Savoie, Wallis & Berner Oberland & Isère & Savoie .Lange termijn


Vanaf maandag is de situatie nog onzeker. ECMWF voorziet nog een laatste nordstau, waarna de alpen onder invloed van hogedruk komen. GFS gaat uit van eenzelfde scenario, waarbij het nog even instabiel lijkt. Kortom profiteer van de freshies die nu zeker komen. Volgende week is nog erg ver.> Lange termijn poeder indicatie: Alps & Scandinavia.Poeder Advies


Vrijdag in het noordwesten (bomen), zaterdag in het oosten (bomen en wat hoger), zondag nog even afwachten.> Where to go: St. Anton am Arlberg, Flumserberg, Verbier, Ovronnaz, Chamonix, Haute-Nendaz, Champex-Lac, Vallorcine, Crans-Montana, Säntis, Andermatt & Lötschental.Stay Stoked!
Morris

Commentaires


 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 19 janvier 2012 · 10:59
  Where to go is refreshed.
  May the powder be with you.
 • Rutger
  Advanced
  Rutger op 20 janvier 2012 · 10:30
  mmhh.. ik ik snap the where to go niet zo goed.. het westen heeft een beduidelijk hoger sneeuw grens as weekend + stormachtige wind, dat betekend dat je onder de 1800m wilt gaan skien.. dus oosterlijke alpen?!
  The object in life is not to be on the side of the majority,
 • Bart1
  Tourist
  Bart1 op 20 janvier 2012 · 10:59
  @rutger, heb je het dan over de where to go's die in de tekst van dit bericht staan of die op de where-to-go pagina staan?
  You ski? wePowder!
 • SneeuwHaas
  Advanced
  SneeuwHaas op 20 janvier 2012 · 18:43
  Powder in Klosters is awesome as always!
  Rex Monte - Amor Nix
 • joepchinees
  Advanced
  joepchinees op 23 janvier 2012 · 16:43
  Ziet ernaar uit dat komend weekend weinig te halen valt, niet? Als ik GFS goed begrijp wordt het noorwegen?

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro