Sneeuw voor de zuidalpen


Par meteomorris sur 12 janvier 2013 · 5

Ovronnaz via de [Powfinder](http://www.salomonfreeski.com/fr/minisites/powfinder/?intcmp=freeski_MEAhomesmall_minisite-powfinder_fw11-12) app
Ovronnaz via de [Powfinder](http://www.salomonfreeski.com/fr/minisites/powfinder/?intcmp=freeski_MEAhomesmall_minisite-powfinder_fw11-12) app

Zaterdag stroomden de reports binnen op Powfinder en we zijn hard bezig deze een plek te geven op de wePowder site zodat je ze ook op je desktop kunt volgen. Wat je nu ziet is nog een beta (je kunt niet verder naar beneden scrollen), dus we zijn nog aan het sleutelen.

Te gek om die beelden binnen te zien stromen en ze geven me daarnaast een goed beeld wat er in de gebieden is gevallen. Ga je binnenkort richting de poeder, download dan vernieuwde powfinder app voor iPhone en Android(mocht je 'm niet al hebben) en deel actief je reports en beelden.

Montafon via de [Powfinder](http://www.salomonfreeski.com/fr/minisites/powfinder/?intcmp=freeski_MEAhomesmall_minisite-powfinder_fw11-12) app
Montafon via de [Powfinder](http://www.salomonfreeski.com/fr/minisites/powfinder/?intcmp=freeski_MEAhomesmall_minisite-powfinder_fw11-12) app

Cold Smoke Blower Pow

De lucht die binnenstroomde was goed koud, terwijl er vooraf nog een mooie dot vochtige lucht hing. Deze combinatie zorgde ervoor dat de sneeuwhoeveelheden hoger uitvielen dan normaal. Dat is te wijten aan de zogenaamde Sneeuw tot water verhouding. Waar je normaal voor 1 mm regen circa 1 cm sneeuw krijgt (1:10), ligt deze bij koude en droge sneeuw hoger. Uit 1 mm water wordt dan soms wel tot 3 cm sneeuw geperst omdat er meer lucht in deze sneeuw zien.

Van donderdagmiddag tot zaterdagochtend viel er daardoor meer sneeuw dan je in eerste instantie zou verwachten op basis van de neerslagkaarten. Om die reden gaf ik dan ook een cold smoke blower pow alert af. Nummer 13 werd daarmee voor velen een heel mooi alert. En de sneeuw had wel iets weg van Champaign powder.

Nadeel was wel dat de opklaringen op zaterdag zich voor deden en iedereen die poeder wilde rijden in de Alpen zat. Vandaag zondag is het daarom al zoeken naar poeder. Zelfs een secret freeride gebied als Haldigratwas binnen een dag afgekrast en Kurt had het deze winter nog niet zo druk gezien.

Het was druk in Haldigrat
Het was druk in Haldigrat

Korte termijn

Een nieuwe storm is op weg naar de Alpen om zich te nestelen in de golf van Genua. Gevolg is een zogenaamd ::genua laag::, welke zich later in de week verder doorontwikkeld tot een zogenaamd ::adria-laag::. Poederalert#14 wordt daarmee voor de zuidalpen.

Genua laag
Genua laag

Dit levert zondag wat vlokken op in de ::Franse zuidalpen::, maar daar niets bijzonders. Interessanter wordt het in de ::Po-vlakte:: en de aangrenzende zuidelijke Piemonte en de gebieden rond de ::Karntischer Alpen::.

Komende dagen

Zondag de eerste neerslag in de zuidelijke Piemonte (Limone Piemonte) en de zuidalpen oost. In de loop van de maandag breidt de neerslag zich uit naar de zuidelijke gebieden van Tirol, de Engadin en de zuidalpen centraal. Dinsdag hetzelfde beeld waarbij de neerslag intensiveert. Woensdag komen de Alpen onder invloed van een front uit het westen en zuiden en krijgen de ::zuidalpen:: en ::westalpen:: een flinke bak sneeuw erbij. Let wel. Exacte koersen van de lagedruk gebieden in de Middellandse zee zijn altijd aan schommelingen onderhevig en kunnen de komende uren/dagen nog schuiven. Lees daarom de komende dagen scherp iedere dag mijn updates.

Noordalpen?

Met uitzondering van de zuidelijke gebieden blijven de noordalpen volgens de laatste berekeningen zo goed als droog. Een onverwachte noordelijke nazwieper zou daar verandering in kunnen brengen, maar daar zijn (nog) geen aanwijzingen voor.

Go South!

Maar wacht nog een dag! Er is sinds december geen sneeuw meer gevallen in de zuidalpen en er zal eerst een mooi pakje poeder moeten vallen. Vanaf dinsdag is het aan. Kies voor gebieden met bomen, want de neerslag wordt intens en langdurig.

Verse sneeuw de komende dagen
Verse sneeuw de komende dagen

Poederadvies

Zondag: Powder to be found in de bossen van de noordalpen en Franse Noordalpen

Maandag: Hold your horses. Laat het nog even doorsneeuwen in de zuidalpen

Dinsdag: Karinthie, Sud-Tirol en de Dolomieten

Woensdag: Karinthie, Sud-Tirol, de Dolomieten en de Franse Alpen

Donderdag: onder voorbehoud... Piemonte?

Stay stoked

Morris

Commentaires


 • micheldommel
  Advanced
  micheldommel op 13 janvier 2013 · 11:18
  Thanks Morris. We vertrekken vanavond richting Zuid alpen!
 • Whistler
  Beginner
  Whistler op 13 janvier 2013 · 13:00
  Bedankt Morris; wij gaan woensdag 19.00 rijden; bestemming nader te bepalen. Zoals het er nu uitziet misschien een keer IT meepakken.
 • fastsiegie
  Beginner
  fastsiegie op 13 janvier 2013 · 14:38
  WIj gaan donderdagavond op weg. Hopelijk net niet te laat
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 13 janvier 2013 · 14:45
  @guest942.. misschien moeten we een pannenkoekenhuisje beginnen. 😉
  May the powder be with you.
 • outdoorjoy
  Advanced
  outdoorjoy op 13 janvier 2013 · 20:04
  Tnx Morris, wij vertrekken om dinsdagavond, bestemming te bepalen. We volgen de updates van kortbij!

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro