Waar poeder te vinden komend weekend?


Par meteomorris sur 1 février 2013 · 8

Powdergalore @CMH Gothics
Powdergalore @CMH Gothics

Vandaag sloten we zeven dagen heliskiën in British Columbia, Canada in stijl af. We genoten van de laatste technische lijnen, mooie pillows en diepe sneeuw voordat we weer mochten inpakken. Ik zit nu bij het vliegveld van Calgary om vrijdagmiddag weer richting Europa te vertrekken. Precies op tijd voor poederalert#18. De laatste zeven dagen hebben voor mij nogmaals onderstreept waarom je Canada gaat. Je gaat niet voor de skiresorts, want die zijn na een dump binnen vier uur afgekrast. Je gaat naar Canada voor heupdiepe poeder in de mooiste pillowbossen van het noordelijk halfrond. Dit jaar voor het eerst met andere wePowderaars… Begin maar te sparen, want volgend jaar gaan we weer!

Telemikey gaat diep
Telemikey gaat diep

De afgelopen dagen was het warm in de Alpen. Maar verandering zit in de lucht. Precies op het moment dat ik weer in Europa land komt de winter weer terug. En hoe! In de nacht van vrijdag de eerste winterprik. Waar we vanmiddag nog te maken hebben met een warmtefront, passeert in de nacht van vrijdag op zaterdag het koufront. De wind draait naar noordwest en voert dan koude lucht aan.

Poederalert#18

Vrijdagavond slaat het weer dan daadwerkelijk om. Tijd voor poederalert#18. Van vrijdag tot en met zondagochtend verwacht ik 50-80, lokaal 100 cm in de noordweststau. Ligt de sneeuwgrens vrijdagmiddag nog rond de 1800 meter in het westen en 1400 meter in het oosten, zaterdag zakt deze rap richting de 900 meter. De combinatie van veel sneeuw en veel wind zal het lawinegevaar op zaterdag rap doen stijgen, waarbij GROOT (4) zeker niet uitgesloten is.

De zondag biedt even rust in het westen met zelfs wat zon, terwijl het in de noordalpen dan nog steeds sneeuwt. Reken dan nogmaals op 10-30 cm vers in de noordstau van Oostenrijk en Zwitserland.

Noordstau zet door
Noordstau zet door

Poederadvies komend weekend

Skip de vrijdag, want de zaterdag en zondag worden veel beter. Zaterdagochtend al fantastische poeder te vinden in de bossen van de Isere, Aravis, Beaufortain, Chablais en westelijk Unterwallis. In de loop van de zaterdag intensiveert de neerslag aan de noordkant van de Alpen. Vanaf dan zijn de bosrijke gebieden in de noordalpen ook heel goed. Vermijd gebieden zonder bomen, want de combinatie van wind en veel sneeuw maakt het gevaarlijk. Zondag klaart het op in het westen (Franse Noordalpen) en zijn er meer mogelijkheden, terwijl je in de noordalpen nog steeds het beste af bent in bosrijke gebieden.

Na het weekend

Maandag houdt de noordstau, maar dinsdag volgt er weer tijdelijk wat warmere lucht met de komst van een warmtefront. In de nacht van dinsdag op woensdag weer dalende temperaturen en veel sneeuw.

Conclusie

De winter is weer terug! Veel sneeuw van vrijdag tot zondag. Vooral in de noordstau van de noordalpen aanhoudende neerslag. En zeer goede condities in de Franse noordalpen. Dinsdag tijdelijk wat warmer, maar daarna weer kouder en veel sneeuw. Dit wordt een mooi poederalert#18. En de zuidalpen? Als je van de zon houdt moet je daar zijn. Maar goed, wie wil er zon als er poeder valt?

Commentaires


 • Leonie
  Advanced
  Leonie op 1 février 2013 · 09:13
  Zelfs hier in het zuiden sneeuwt het! Dat moet wel een heeel actief front zijn!
  ... but if you try sometime, you just might find, you get what you need!
 • wesselvanderdonk
  Beginner
  wesselvanderdonk op 1 février 2013 · 10:37
  Wij gaan inhaken op dit powderalert! 3 dagen lang poederen, twijfel alleen nog over de beste plek ;kleinwachsertal op de grens Oostenrijk-Duitsland, Lauchernalp - Lötschental in west zwitserland of Les Gets in portes de soleil, Iemand advies?
 • PaulLeliveld
  Expert
  PaulLeliveld op 1 février 2013 · 10:52
  Hier in Tignes licht de eerste 30 cm al. En het dumpt nog steeds als een gek. Voor de gene die deze kant op willen komen: hotel le genepy in tignes les Brevieres heeft een speciale aanbiedings week. Voor 65 p.p per nacht op basis van half pension.
 • dimster2
  Beginner
  dimster2 op 1 février 2013 · 11:04
  vertrekken naar grand massif!
 • wesselvanderdonk
  Beginner
  wesselvanderdonk op 1 février 2013 · 12:09
  vooral omdat ik de indruk heb dat het in het noord- westen nu al op veel plekken sneeuwt en daar al eerder weer de zon doorkomt.....iemand?
 • dejongarno
  Advanced
  dejongarno op 1 février 2013 · 21:27
  Vandaar was het (denk ik 😃 mooi raften; zoveel water als er naar beneden kwam! Geen witte bomen zover het oog reikte, dus een sneeuwgrens boven de 1800m 😞
  Op dit moment aan het dalen en sneeuw rond de 1400m en vannacht en morgen daalt ie nog verder. Ben benieuwd wat het gaat brengen...?!
 • famvermeent
  Tourist
  famvermeent op 2 février 2013 · 14:10
  @Telemickey: mooie helm!
  feel like doin' it
 • Condratos
  Advanced
  Condratos op 2 février 2013 · 20:27
  Goede dump gisteren en vandaag in Warth en Mellau-Damuls. Wel harde wind en slecht zicht, veel plezier gehad tussen de bomen vandaag 😃
  ‘En quittant le domaine skiable vous gagnez votre responsabilité’

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro