Tien tips om verstandig off-piste te gaan


Par meteomorris sur 18 février 2013 · 2

Off-piste skien en snowboarden wordt steeds populairder. Het is echter niet zonder risico. Buiten de piste begeef je je immers in de vrije natuur en daar gelden andere gevaren dan op de piste. Toch duiken vele wintersporters niet gehinderd door enige kennis weer de verse sneeuw in. Daarom hebben we maar weer eens tien tips op een rijtje gezet zodat je verstandiger off-piste kan gaan!

1. Huur een berggids

Ben je niet in staat om de gevaren off-piste te beoordelen, maar wil je niets liever dan off-piste? Huur dan een UIAGM gecertificeerde berggids. Deze heeft namelijk een jarenlange opleiding achter de rug en weet precies waar hij op moet letten zodat jij onbezorgd kunt afdalen.

2. Zorg dat je de juiste materialen bezit en weet hoe ze werken

Draag altijd een lawinepieper, schep en sonde bij je. Het is de enige manier om bij een zoekactie snel een vermiste persoon onder de sneeuw te kunnen vinden en uit te graven. De bergredding komt namelijk altijd te laat, want na 18 minuten is de overlevingskans van het slachtoffer nihil. Vind je kopen te duur, huur dan een set.

3. Ga nooit alleen

Zelfs al is het nog geen 100 meter naast de piste, ga nooit alleen off-piste. Ieder jaar doet zich een freak-accident voor net naast de piste en met veel pech word je pas weer in het voorjaar uitgegraven.

4. Zorg dat je over voldoende kennis beschikt

Volg cursussen op het gebied van veiligheid en EHBBO, maar blijf ook zeker je eigen ski- en snowboardtechnieken bijspijkeren. Juist door veel te oefenen word je een betere freerider. Streetwise worden in de bergen als het ware, maar dan in een veilige setting.

5. Check het weerbericht en de lokale condities

Blijf bij (opkomend) slecht zicht op de pistes. In de bergen kan het weer snel omslaan en bij slecht zicht ben je opeens heel ver van huis en zo goed als onvindbaar voor de reddingsdiensten.

6. Check iedere dag je lokale lawinebericht

Dagelijks geven de lawinediensten het lawinerisico aan op een schaal van 1 (zeer gering) tot 5 (zeer groot). Via lawinedienst.nl kun je lokale dagelijks je lawinebericht opvragen zodat je altijd weet hoe groot het gevaar die dag is en je je plannen daarop kunt afstellen.

7. Begin op tijd

Stel die hele mooie off-piste afdaling niet uit tot het einde van de dag. Juist aan het einde van de dag zijn de marges om fouten te maken geringer met de invallende duisternis. Informeer bekenden over je plannen.

8. Plan je route

Zorg dat je vooraf weet wat je gaat doen. Soms is dat goed te zien vanuit een lift, maar een kaart, foto's of aanvullende informatie is vaak erg nuttig om niet zomaar voor een verassing te komen staan.

9. Houd afstand

Houd op steile hellingen altijd grote afstanden aan tussen elkaar en daal waar mogelijk één voor één af. Hiermee houd je de druk op de helling laag en voorkom je in het geval van een lawine dat je allemaal wordt meegesleurd.

10. Geniet

Vergeet vooral geen plezier te hebben op de berg. Want de beste rijder is de rijder met de grootste glimlach!

Commentaires


 • brts2
  Beginner
  brts2 op 18 février 2013 · 15:14
  Tja, bij punt 6 kan je wel toevoegen:
  Het interpreteren van een lawinebericht, incl de waardering van de schaal, vergt enige kennis. Zo vallen de meeste slachtoffers nog steeds bij stufe 3 terwijl een leek zal denken dat stufe 3 (van max. 5) een 'redelijk veilige' situatie meebrengt.
  Mijn andere hobby: www.allroadmaniacs.nl - www.noppenforum.nl
 • dejongarno
  Advanced
  dejongarno op 18 février 2013 · 22:01
  tijd om dat bordje op de 1e foto weer ns van dichtbij te komen bekijken @Morris 😃

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro