Goed, wat moest Dr. Gear lachen toen hij Arjen en Morris een setje snorkels op facebook zag plaatsen als opwarmer voor poederalert #24. En getuige de reacties is Dr. Gear niet de enige. Maar wat jullie misschien niet weten en Dr. Gear dus wel is het antwoord op de vraag waar je op moet letten als je een snorkel koopt.
Snorkelen all over the world
Dr. Gear heeft alle werelddelen van deze aardbol bezocht op zoek naar poeder. Natuurlijk was Dr. Gear in de gortdroge poeder van Japan, deed Dr. Gear uitvoerig onderzoek naar het Seeder Feeder mechanisme in Colorado, heeft La Nina geen geheimen meer voor Dr. Gear, was Dr. Gear een van de eerste poederrijders in de met landmijnen bezaaide toppen van Libanon en ga zo maar door. Dr. Gear heeft vele sneeuwsoorten gezien en ik zou Dr. Gear niet zijn als ik in al die soorten sneeuw verschillende snorkels heb getest. Ja, Dr. Gear was zijn tijd vooruit, waar nu hilarisch over een poeder snorkel gedaan wordt op het wereldwijde web had je de ogen moeten zien van de douane beambten als mijn tas weer eens werd leeggehaald. Het ietwat lange haar van Dr. Gear, het gebruinde hoofd met goggle-face en een Nederlands paspoort stond garant voor een kort oponthoud tijdens de Check in. Waar jullie klagen over ABS cartridges had Dr. Gear te maken met vooroordelen en een gebrek aan richtlijnen. Want waar iedere poederrijder het nut van een snorkel in zijn uitrusting ziet is het een lang verhaal om dergelijke lieden wijs te maken dat een snorkel mee gaat op wintersport.
Onder water is anders dan boven water
Maar goed, terug naar de snorkel. In al die jaren is Dr. Gear er achter gekomen dat een snorkel die het goed doet onder water niet perse een topper is boven water. De intense kou, de messcherpe sneeuwvlokken en de winterse samenstelling van het speeksel maken dat je anders naar een snorkel kijkt. Staar je daarom niet blind op een bepaald merk, maar ga met Dr. Gear zijn tips de waterspeciaalzaak in (vergeet je goggle face niet) en ga uitgebreid passen.
Dr. Gear zijn tips
Welk materiaal?
Hard plastic hardt uit op koude dagen. Dat zit 'm niet alleen in het woord overigens. Gevolg is dat je snorkel kan scheuren, of nog erger, op hoge snelheid door de druk en kou uit elkaar kan spatten. Kies kortom voor een vaak ietwat duurdere maar soepelder plasticsoort.
Comfort en fit.
Op diepe dagen ga je comfort waarderen. Het mondstuk moet comfortabel in je mond zitten en de snorkel moet je zeker niet het gevoel geven dat hij uit je mond wil trekken. Gevolg is dat je continue naar adem loopt te happen, of nog erger, een stelsel aan schrale plekken ontwikkeld waar zelfs Dr. Gear zijn vriendinnen... Je snapt het. Ander belangrijk punt is het bijten. Het vastbijten van de snorkel moet natuurlijk aanvoelen en zeker niet te veel kracht kosten. Waar iedereen na een dagje poeder relaxed en stoked beneden komt zul jij er uit zien als een gabberende speed nakauwende hardcore liefhebber.
Open tube, semi-dry of dry snorkel?
Dat vindt Dr. Gear een van de lastigste keuzes en is ook echt sneeuw afhankelijk. Want gortdroge poeder is zo los dat de kans dat je snorkel verstopt raak nihil is. Een open tube is dan voldoende en geeft je een frisser gevoel. Maar op dagen dat de sneeuw nat uit de lucht valt heeft Dr. Gear liever een dry snorkel om te voorkomen dat dikke plakken sneeuw in de snorkel belanden en zo de toevoer van frisse lucht belemmeren.
Deze tips gedeeld hebbende, wie rijdt er nog meer met een snorkel? Of is Dr.Gear de enige? En zo ja. welke snorkel rijd jij?