PA#25: ZEER GROOT lawinegevaar


Par meteomorris sur 17 mars 2013 · 11

Poeder in[Risoul](http://wepowder.nl/playgrounds/risoul-vars)
Poeder in[Risoul](http://wepowder.nl/playgrounds/risoul-vars)

Het is AAN, het is diep en het is overal in de Alpen gevaarlijk. Poederalert #25 zet de Alpen op zijn kop. Bracht poederalert #24 nog kou en sneeuw naar het noordoosten. Nu is het de beurt aan de ::zuidalpen:: en de ::westalpen::. In de slipstream volgt dan op maandagmiddag en dinsdagochtend de (noord)weststau van de noordalpen.

Lawinegevaar 5

Franse zuidalpen. Zondag viel er aan de voet van de Pelvoux al 30-40 cm en tot en met maandagavond wordt er de complete Franse zuidalpen nog eens 40-70 cm vers verwacht. Hiermee komt het totaal op zo'n 40-90 centimeter. Lokaal meer dan 1 meter. Gevolg is dat het lawinegevaar naar ZEER GROOT is gegaan in delen van de zuidalpen (iets wat gemiddeld 1 a 2 keer per winter voorkomt) en voor de zekerheid zijn cols volledig of deels gesloten voor het verkeer.

Lawinegevaar 4 tot 5
Lawinegevaar 4 tot 5

ZEER GROOT betekent lawinegevaar 5. Ofwel een uitzonderlijk hoog gevaar op lawines. Spontane lawines zijn mogelijk waarbij catastrofale schade het gevolg kan zijn.

Poederadvies

 • Franse zuidalpen. Informeer vooraf of de liften open zijn. Vermijd het hooggebergte. Kies voor niet te steile bossen die niet onder grote hoge wanden liggen. Blijf op de pistes. Vermijd couloirs, geulen en open velden. En heb je geen kennis, wacht dan tot dinsdag of woensdag totdat de sneeuw zich stabiliseert. Beste periode: tot en met donderdag

Sneeuwval breidt zich uit

De komende nacht breidt het gebied met sneeuw zich uit naar de rest van de Franse Alpen en de complete zuidalpen. Tot en met maandagavond komt het ook daar tot enorme hoeveelheden verse sneeuw, waarbij de sneeuwgrens steeds verder zakt.

Sneeuw in de west- en zuidalpen
Sneeuw in de west- en zuidalpen

Inmiddels gelden er waarschuwingen voor de Franse Isere, stijgt het lawinegevaar in de Franse noordalpen morgen, geldt er code rood voor het Zwitserse Tessin waar tot diep in de valleien 20-40 cm vers wordt verwacht, wordt er weer veel sneeuw verwacht in de Karntischer Alpen en krijgen de Italiaanse Piemonte, Lombardia en Dolomieten veel sneeuw te verwerken. In de meest oostelijke gebieden zal de sneeuwgrens aanvankelijk nog wat hoger liggen, maar deze zakt in de loop van de maandagmiddag rap. Met de verse sneeuw stijgt het lawinegevaar rap en de komende 48 zal op veel plaatsen aanzienlijk (3) tot groot (4) lawinegevaar van toepassing zijn. Check dagelijks je lokale lawinebericht op lawinedienst.nl en pas er je plannen op aan.

Poederadvies Franse noordalpen en westelijk Zwitserland

 • Westalpen centraal. Maandag-vrijdag. Tot en met donderdag verse sneeuw. Kies voor gebieden met bomen.

 • Westalpen noord._ _Maandag-vrijdag. Tot en met donderdag verse sneeuw. Kies voor gebieden met bomen.

 • Noordalpen west. Vooral de westelijk en zuidelijke gebieden van Wallis worden erg goed! Maandag-vrijdag. Tot en met donderdag verse sneeuw. Kies voor gebieden met bomen.

Poederadvies Zuidalpen

 • Zuidalpen west. Maandag-donderdag. Veel verse sneeuw op maandag. Het blijft koud.

 • _Zuidalpen centraal. Maandag-donderdag. Veel verse sneeuw op maandag en dinsdagochtend. Het wordt koud._

 • _Zuidalpen oost. Maandag-donderdag. Veel verse sneeuw op maandag. Het wordt koud._

Zuidföhn zakt in

Het waaide zondag stormachtig in de zuidföhndalen van Zwitserland en Oostenrijk.Zo hard dat veel topliften (tijdelijk) gesloten werden en de temperatuur in de dalen opliep tot 12 dragen. Een verschil van dag en nacht tussen poederalert #24 en #25. Bracht #24 kou en vooral veel sneeuw naar het oostelijk deel van de noordalpen. #25 is gestart met warmte en föhn. In het hooggebergte is op veel plaatsen verse triebschnee ontstaan. Naar verwachting houd de föhn aan tot maandagochtend en zakt volledig in met het binnenstromen van het koufront uit het westen.

Koufront vanuit het westen
Koufront vanuit het westen

Maar omdat een echte noordcomponent ontbreekt in dit front komt het nergens tot een echte stau. De sneeuwhoeveelheden komen dan tot en met dinsdagochtend niet boven de 10-15 cm, hier en daar 20 cm vers uit, waarbij de westenwind lokaal wat meer sneeuw bij elkaar kan waaien.

Uitzondering, de weststau van Oostenrijk en het Glanerland

Er zijn 2 gebieden die wel een soort van stau hebben, namelijk het Glanerland in Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Met name de barriere Silvretta-Arlberg-Klein Walsertal is een bekende. Onderstaand plaatje maakt dat duidelijk. De aaneengelijnde toppen zorgen voor een weststau zodat deze regio altijd wat meer op pikt. Tot en met dinsdagochtend kan hier 20-40 cm vers vallen.

De weststau van de Silvretta-Arlberg
De weststau van de Silvretta-Arlberg

Poederadvies noordalpen

Het wordt zoeken naar poeder, maar..

Noordalpen centraal. Dinsdagochtend Glanerland en nog beter de weststau van Silvretta-Arlberg, maar beter rijd je door naar het zuiden, als je er tijd voor hebt.

Lange termijn

De weststroming houd aan en zal op woensdag en donderdag meer sneeuw brengen naar het westen en noordwesten van de Alpen. De lange termijn lijkt wat warmer te worden, met vanaf zaterdag/zondag (dan hebben we het al over 23/24 maart) wederom stijgende sneeuwkansen in het westen>

Samenvattend

Veel sneeuw de komende 36 uur, waarbij na dinsdag het blijft doorsneeuwen in de Franse noordalpen en het westen van Zwitserland. Grote verliezers zijn Salzurg en Steiermark. Kies je voor één van de andere regio's, dan moet het heel raar lopen wil je de komende vier dagen geen poeder scoren.

Stay stoked

Morris

Commentaires


 • kanski
  Elite
  kanski op 17 mars 2013 · 21:59
  Yeahhh....
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • powderdude
  Advanced
  powderdude op 17 mars 2013 · 22:15
  Whooohoooo 😉
  Enjoy :-))
 • froukski2
  Advanced
  froukski2 op 18 mars 2013 · 08:09
  Top!!
  Skiën in de verse peuf maakt mij zo blij als een oeuf
 • ieism
  Tourist
  ieism op 18 mars 2013 · 08:09
  Net terug uit Salzburgerland / Hohe Tauern, wel pow gevonden in PA24 maar pas op.... Er ligt overal triebschnee op harsch in Oostenrijk. Rare laag. Kwamen nu al spontaan plakken los, als dit ingesneeuwd raakt zie je ook niet meer waar het link is. Absoluut steile delen mijden op alle exposities!

  Have fun!
  splitfest.nl
 • MartijnSchell
  Elite
  MartijnSchell op 18 mars 2013 · 09:23
  Volgens mij heeft het weinig zin nu naar de Hautes Alpes te rijden als er al in Saint Crépin 90 cm vers ligt. Voor het eerst in bijna 10 jaar dat ik met de Subi niet meer weg kom.
 • MartijnSchell
  Elite
  MartijnSchell op 18 mars 2013 · 09:51
  Zojuist een grote lawine over de route du QUEYRAS. Advies;
  Blijf binnen!
 • Tim1
  Advanced
  Tim1 op 18 mars 2013 · 17:28
  Wij zitten te twijfelen voor morgen tussen Ischgl (weststau Silvretta), Obergurgl (krijgt veel sneeuw volgens bergfex), of Ost-Tirol. Waar kunnen we het beste heen Morris?
 • kurt
  Advanced
  kurt op 18 mars 2013 · 18:22
  In t Pitztal was de gletscher vandaag nog gesloten wegens de zuidfohn, sneeuw blijft vallen. Vandaag zo'n 15-20cm vers. Op de harde onderlaag is het goed te doen, wel opletten op wind verplaatste sneeuw, zeker op grote hoogte. Vanuit het riffelsee gebied een paar mooie lijnen naar het dorp gepakt. niet veel maar toch poeder.

  Morgen weer kijken want de sneeuw valt rustig door! 😃
  live to ski another day
 • Snowzone
  Advanced
  Snowzone op 18 mars 2013 · 18:55
  Ik zit nu in Gaschurn (Montafon) en het sneeuwt hier sinds vannochtend tot in het dal (1000m). Vanaf 11:00 flink. Sneeuw blijft nu in dal liggen. Familie ski helaas, dus halve dagen op de berg, halve dagen oppassen
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 18 mars 2013 · 20:02
  @Tim_WI obergurgl kan maar heeft eerst veel fohn gehad (verse triebschnee), daar overheen nu verse sneeuw en wind uit noordwest. Kan erg tricky worden. Grote kans dat het Pitztal en Solden dan ook goed zijn. Goed opletten en je lijn zorgvuldig kiezen, dan top.

  West-stau Silvretta, ik zit nu met mijn kids in Gargellen. Hele dag sneeuw gehad, maar de onderlaag is erg ijzig. Sneeuwt nu flink door. Hier in t dorp circa 10 cm sinds vanochtend, op de berg schat ik 20 cm. Waarschijnlijk morgenvroeg 15-20 beneden in Gargellen en 30-35 boven. Wind trekt nu aan.

  Ost-tirol, vooral de gebieden ten zuidwesten van Lienz hebben veel sneeuw gehad. Het Defereggental valt nog een beetje tegen. Mogelijk vannacht de dump.

  @Snowzone dan zit ik niet zo heel ver van je vandaag. Gister (zondag) in de geulen lekkere ingewaaide triebschnee gereden. Vandaag juist de geulen gemeden. Ligt daar toch al snel 10 cm triebschnee met 20 cm vers er overheen. Even kijken hoe het zich morgen houdt. Vanmiddag wel vlakke veldjes gedaan met de kids (+ lawinepiepers)
  May the powder be with you.
 • Snowzone
  Advanced
  Snowzone op 19 mars 2013 · 14:15
  @meteo morris: Helaas zijn mijn kinderen nog niet oud genoeg om ze mee te nemen. 😉
  Hier toch wel minimaal een cm of 25 gevallen denk ik. Wel voel je de oude harde laag soms onder de poeder. Hopelijk dat de voorspelling over nog wat vers vanacht uitkomt.

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro