Tot 35 cm vers


Par meteomorris sur 5 avril 2013 · 4

[Sestriere](http://wepowder.nl/playgrounds/milkyway) vanochtend
[Sestriere](http://wepowder.nl/playgrounds/milkyway) vanochtend

Sinds donderdagmiddag is het gaan sneeuwen in de Italiaanse Piemonte en de grensgebieden met Frankrijk. De meeste sneeuw viel in de berggebieden aan de voet van de Po-vlakte, ook wel de ooststau van de Piemonte. Rond de grens met Frankrijk viel er 5-20 cm, meer richting de Po-vlakte 15-35 cm. Voor de Milky Way betekent dit bijvoorbeeld dat je de meeste sneeuw ten oosten van de Col de Sestriere zult vinden (ofwel het bos richting Pragelato). Het sneeuwt nu nog licht, maar de opklaringen zetten al door. Zoals aangekondigd is het vandaag aan in de westelijke en zuidelijke Piemonte. Maar check vooraf wel even of de liften nog open zijn (hier vind je een actuele lijst), want het einde van de winter nadert!

[Prali](http://wepowder.nl/playgrounds/prali) vanochtend
[Prali](http://wepowder.nl/playgrounds/prali) vanochtend

[Crissolo](http://wepowder.nl/playgrounds/crissolo) weer wit
[Crissolo](http://wepowder.nl/playgrounds/crissolo) weer wit

Pratonevosa (dikke sneeuw op de daken)
Pratonevosa (dikke sneeuw op de daken)

[Limone Piemont](http://wepowder.nl/playgrounds/limone-piemonte)e (seizoen is hier al afgelopen)
[Limone Piemont](http://wepowder.nl/playgrounds/limone-piemonte)e (seizoen is hier al afgelopen)

[Valfrejus](http://wepowder.nl/playgrounds/valfrejus) Punta Bagna
[Valfrejus](http://wepowder.nl/playgrounds/valfrejus) Punta Bagna

Wat kunnen we verder verwachten?

Voordat ik in ga op datgene wat komen gaat een verzoek om feedback. Met 28 poederalerts so far is dit de beste winter sinds ik in 2005 begonnen met de poederalerts. Ik hoop dat je er dit jaar heel wat mee hebt kunnen pikken. Ik krijg regelmatig positieve feedback, maar wil ook graag de verbeterpunten, suggesties en kritiek van jullie horen zodat we nog betere voorspellingen kunnen maken. Op het forum kun je je reactie kwijt. Dank alvast!

Dan de korte termijn. Het front verplaatst zich nu richting de rest van de zuidalpen en is actiever dan verwacht. Met name in de vooralpen van de Dolomieten kan nog tot 30 cm vers vallen. Ga je meer richting de ::alpenhoofdkam:: (ofwel richting de grens met Zwitserland en Oostenrijk) dan worden de hoeveelheden al snel kleiner en maximaal zo'n 10 cm. In de nacht van vrijdag op zaterdag verplaatst de neerslag zich richting de Zwitserse Alpennordhang en kan er in die regio ook nog eens 5-15 cm vers vallen. Op sommige plekken daardoor precies diep genoeg.

Het weekend blijft instabiel met continue lage druk en fronten in de buurt van de Alpen. Waardoor het gehele weekend er lichte sneeuwval mogelijk is. Geen grote hoeveelheden, maar voldoende om lekker te blijven rijden. De meeste poeder vind je daarom tot en met zondag in de Piemonte en de vooralpen van de dolomieten.

Vanwege de continue aanwezige bewolking is het lastiger touren. De zaterdag begint zonnig in grote delen van de Alpen, maar in de middag neemt de bewolking weer toe vanuit het westen. Meeste kans op goede touromstandigheden in de noordalpen. De zondag begint dan overal bewolkt, maar in de loop van de dag volgen er opklaringen en in de middag wordt het zelfs echt zonnig. Uitzondering vormt Oostenrijk waar het langer bewolkt blijft en er wat meer vlokken vallen.

Poederadvies

Zuidalpen west (noordhellingen Piemonte west en zuid)

Zuidalpen centraal (vooral de zuidelijke toppen)

Zuidalpen oost (vooral de zuidelijke toppen)

Noordalpen west (vooral de ::Alpennoordhang::)

Overige regio's zoeken naar poeder met af en toe wat vers. (2-10 cm)

Middellange termijn, poederalert #29

Houdt het dan nooit op? Maandag stroomt er een nieuw front binnen vanuit het westen met dan nog eens sneeuw. De exacte koers is nog niet helemaal bekend, maar maandag en dinsdag maken de west- en zuidalpen de grootste kans op verse sneeuw. Waarbij er flinke hoeveelheden sneeuw kunnen gaan vallen. En daarna.... daarna wordt het dan echt wat warmer.

Lange termijn, instabiel

De instabiliteit blijft voorlopig troef. Er staan weliswaar twee majeure aanvallen van de lente op de kaart, maar de winter pareert deze volgens de laatste berekeningen met kou uit het noorden. Allemaal zeer instabiele berekeningen die per run enorm kunnen verschillen. Ze geven aan dat de lente wil komen, maar dat de winter nog niet wijken wil. De komende dagen zal helder worden dat dit exact betekent voor eind volgende week.

Stay stoked

Morris

Commentaires


 • Echo
  Advanced
  Echo op 5 avril 2013 · 11:12
  West-Alpen...volgend weekend naar de gebieden in de buurt van Les Deux Apes....? Kan nog een goedkoop tripje regelen waarschijnlijk 😉
  Do or do not, there is no try (Yoda)
 • Echo
  Advanced
  Echo op 5 avril 2013 · 11:42
  Les Deux Alpes moet dat dus zijn.... 😉
  Do or do not, there is no try (Yoda)
 • tim_heijt
  Tourist
  tim_heijt op 5 avril 2013 · 12:32
  Limone Piemonte (Reserva Bianca) lijkt zich toch op te maken voor een weekend opening. De pistenbully is druk bezig om de piste plat te walsen lijkt het.

  Zie hier:
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 5 avril 2013 · 12:57
  @tim_heijt strak gespot
  May the powder be with you.

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro