Nieuwe backcountry app: Uepaa!


Par Arjen sur 9 juillet 2013 · 0

Het gaat hard met de mobiele ontwikkelingen. Een tijdje terug zagen we al een nieuwe app tot leven komen die wellicht, eventueel en misschien in de toekomst de traditionele en betrouwbare lawinepieper kan vervangen. Vandaag is er vanuit Zwitserland een nieuw initiatief gelanceerd dat geen vervanging voor een lawinepieper pretendeert te zijn, maar dat wel interessant is voor iedereen die zich in de backcountry begeeft. Een tracking app die alarmeert óók wanneer je geen bereik hebt met je mobiele telefoon.

Uepaa!

De app heeft de onmogelijke naam Uepaa! meegekregen en is ontwikkeld in Zwitserland. In de basis is het een trackingapp waarmee je via telefoons van andere Uepaa! gebruikers (lees: andere leden uit je groep die ook de app geïnstalleerd hebben) én die wel bereik hebben een bericht stuurt naar de 24/7 bemande hulpcentrale. Je gebruikt dus wanneer je bijvoorbeeld bent verdwaald in een bos, in een doline bent gevallen, of boven een cliff uitkomt waar je echt niet meer vooruit of achteruit kan.

Verschillende functies
Verschillende functies

Maar werkt het?

Er is meer dan twee jaar ontwikkeling in gaan zitten en de app lijkt door en door getest te zijn. Wij hebben de app zelf in ieder geval nog niet kunnen testen. Grootste nadeel lijkt momenteel te zijn dat uiteraard nog lang niet iedereen die in de backcountry onderweg is deze app op z'n telefoon heeft gezet. Verder blijf je natuurlijk altijd met zaken als batterijduur en bijvoorbeeld de kwetsbaarheid van een telefoon bij een val zitten, maar het idee om een goedkope oplossing (je betaalt eenmalig twee Zwitserse Franken, dus daar hoef je het niet om te laten) te hebben bij geen bereik is prima.

Updates

Uepaa! belooft voor de winter nog een aantal updates uit te rollen met onder andere ongevaldetectie en kameradenhulp. Momenteel is de app beschikbaar voor Android en iPhone, maar alleen in de Zwitserse stores. Dit zal waarschijnlijk snel veranderen.

Conclusie

Het ziet er veelbelovend uit en het lijkt een goede toevoeging op het huidige arsenaal van lawinepieper, schep, sonde en airbag te zijn. Deze app is er dus niet primair voor de lawineveiligheid of lawineredding. Maar juist daarom is het een goede toevoeging, want behalve lawines zijn er natuurlijk meer alpine gevaren. Als je verdwaalt bent in een bos bijvoorbeeld, of als je door foute routekeuze ineens bovenaan een grote cliff staat.

Heeft een van jullie al hands-on ervaring met deze app?


Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

  • Prévisions complètes sur 14 jours
  • Raideur de pente et exposition du terrain
  • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro