We zijn op zoek naar de ultieme poederbak. Want wat is nu precies de beste auto om mee naar de sneeuw, in de sneeuw maar ook dagelijks in Nederland te rijden? Eigenlijk heel simpel: de bak die je snel, maar vooral veilig naar je bestemming brengt. Nu is de ene poederbak de andere niet en komt er ook nog zoiets als ‘driving techniques' en ‘gear' om de hoek kijken waar het om veilig aankomen gaat. De komende dagen, of beter weken gaan we hier dieper op in. We gaan het hebben over de aandrijfsystemen, banden, terrein versus Autobahnracers etc. Gisteren stonden we al stil bij benzine vs. diesel en hybride vs elektrisch. Vandaag staan we stil bij de aandrijving.
Aandrijving
In principe zijn er drie aandrijfvormen: voorwielaandrijving, achterwielaandrijving en ‘alle-wielenaandrijving' het spreekt voor zich dat deze laatste natuurlijk de beste kansen heeft op sneeuw en ijs. Morgen gaan we in op de ‘alle-wielenaandrijving'. Vandaag allereerst achterwiel- versus voorwielaandrijvng.
Achterwielaandrrijving
Een belangrijk kenmerk van de achterwieldrijving is het spinnende wiel. De meeste ‘sportieve' auto's hebben achterwielaandrijving; heerlijk om mee te knallen maar dus niet als ze vallen. Op een vlakke weg valt het allemaal nog wel mee maar wanneer er een besneeuwde helling voor je ligt is de kans groot dat je behoorlijk gaat spinnen en de kont gaat schuiven en uitbreken. Dit heeft er alles mee te maken dat het meeste gewicht meestal op de voorwielen hangt: hier ligt het motorblok en dus ook de meeste druk op de banden. Met een diesel is het nog wel te overzien (zie artikel van gister) maar dikke benzine bomvol pk's is duidelijk minder.
Voorwielaandrijving
Beter gaat het al met voorwielaandrijving: de auto zal als het ware omhoog worden getrokken. Daar het motorblok boven de aangedreven wielen hangt veel druk per cm2 en dus ook betere grip. Vooral de combinatie voorwielaandrijving en diesel is een mooie. Hier echter ook de beperking van éénwielaandrijving wanneer er geen slipdifferentieel is.
Wat rijd jij eigenlijk? Voorwiel of achterwielaandrijving? Herken je je in bovenstaande?