Liveblog: Hokkaido Japan


Par Vinnie sur 18 février 2014 · 8

Inmiddels zitten we al acht dagen op Hokkaido en hebben elke dag poeder gereden, de ene dag betere poeder dan de andere, maar minstens zo goed om hier elk weekend 2500 km voor af te leggen.

Genieten!
Genieten!

Aangezien we ons lijf al acht dagen aan het pushen zijn en vandaag de wind Alpen-achtige snelheden aanneemt waardoor bijna alle topliften dicht zijn, gunnen we onszelf een broodnodige rustdag om morgen weer aan te schuiven voor de volgende acht dagen poeder.

Niseko

De eerste drie dagen van onze trip werden wij onder de hoede genomen door een gids van Black Diamond Tours die In Niseko zitten. Al hun gidsen zijn geen Japanners waardoor ze een wat lossere mentaliteit hebben met betrekking tot het naleven van de resort boundaries en overal lekker inknallen. Onze gids kwam uit La Clusaz, heeft een Canadese vriendin, een freerideshop in Queenstown en nam deel aan freeridewedstrijden. Met andere woorden waren we bij hem in goede handen.

Kiroro

Na een dikke dag in Kiroro nam hij ons mee naar een tourspot waar filmcrews van Nimbus en TGR hun segments schoten. Na een hike van 45 minuten door de prachtige Japanse natuur met af en toe een zeldzaam zonnetje kwamen we uit bij een face vol pillows en steeps. Na indroppen merk je pas hoe anders de sneeuw hier is dan in de Alpen. Door de lage dichtheid moet je je best doen om niet een faceshot te krijgen (en je gezicht dat bevriest), aangezien het wel handig is om te zien waar je heengaat in dit steile terrein. Dit grapje herhaalden we drie keer en dienden we slechts onze skins en sneeuwschoenen te gebruiken om weer boven te komen.

Kokusai

De laatste dag met onze gids was in Sapporo Kokusai, een typisch Japans skigebied. Aangezien Morris helaas (nog) geen forecasts schrijft voor Japan moeten we zelf de weerman uithangen. Met GFS-kaarten en snow-forecast bepaalden we deze locatie. Er werd maar 2 cm voorspeld, maar uiteindelijk was er aan het eind van de dag 40 cm gevallen. Ondanks dat het hier redelijk coastal is, je ziet letterlijk de zee, werden we getrakteerd op de meest fluffy sneeuw. En ja, lichter dan de sneeuw in Hokkaido vind je nergens anders ter wereld volgens onze gids aangezien hij ook elk jaar 20 dagen gidst bij een catskioperator in BC.

An sich biedt het piste kaartje van Kokusai weinig perspectief, maar al het goeds bevindt zich aan de backside. Hier vindt je typisch Japanse treeruns; dus loofbomen en struiken die door de immense sneeuwaccumulaties tot pillows en mushrooms zijn omgetoverd. Joelend en “whoehoe-end” knalden we door de bossen. Dit gebied beviel ons zo goed dat we de dag erna op ons eigen houtje hier weer zijn gaan knallen en een stuk hebben gehiket om nog meer onverspoorde poeder te vinden.

Daisetzusan Mountain Range.
Daisetzusan Mountain Range.

GFS gaf vervolgens aan dat er in centraal Hokkaido meer sneeuw zou gaan vallen dan in het westelijk deel van het eiland, dus besloten we te verkassen naar Furano, een ideale uitvalsbasis voor al het goede wat dit gedeelte van Hokkaido te bieden heeft. Furano is aangesloten bij de Hokkaido Powder Belt, een samenwerking tussen de gebieden Furano, Kamui Ski Links, Asahidake, Kurodake en Tomamu. Stuk voor stuk pareltjes: rustig, veel freeride mogelijkheden en vergeleken met Niseko weinig westerlingen.

Het Goryo Guesthouse werd onze tijdelijk aanvalsbasis om de poeder na te jagen. Een traditioneel Japans pensionnetje met heerlijke bedden, ongekende gastvrijheid en als klap op de vuurpijl een koffietentje dat niet zou misstaan in designbladen waar ze de heerlijkste thee variaties en koffie soorten serveren.

Goryo Guesthouse Cafe wordt gerund door telemarker Masaki.
Goryo Guesthouse Cafe wordt gerund door telemarker Masaki.

In Furano reden we heerlijke backsides in ultra lichte en diepe poeder, in Asahidake tourden we op een actieve vulkaan langs de zwavepluimen en in Tomamu genoten we van de treeruns terwijl we verplicht een hesje moesten dragen en ons van te voren moesten registreren. Only in Japan!

Menzo in Furano Fluff.
Menzo in Furano Fluff.

Morgen wordt het kouder, komt er weer een bak sneeuw aan en zal het minder gaan waaien. Onze pijlen hebben we gericht op Kamui Ski-Links waar we waarschijnlijk in alle rust de bossen systematisch zullen gaan versporen en onze dag afsluiten met een onsen en kakelverse sushi.

Furano

Helemaal bovenaan dit artikel wat beelden van Furano, de "hoofdstad" van de Hokkaido Powder Belt en het grootste gebied van de regio. Tot twee jaar geleden was freeride hier strikt verboden, en draaide alles om de de mooie brede pistes maar tegenwoordig wordt het steeds meer getolereerd om het hele gebied te benutten mits je je aan de "local rule" houdt. Dit betekent dat je je 's morgens en aan het einde van de dag even netjes moet melden bij de lift counter. Hierna kun je lekker je gang gaan in vrijwel het hele gebied. Er zijn slechts twee kleine oude slide zones die netjes afgeschermd zijn.

Furano bestaat uit twee vulkanen (dake in het Japans) en dat betekent dat je links en rechts van het gebied prachtige sidecountry mogelijkheden hebt met traverses of kleine hikes die je weer terug naar de liften brengen. Japanners zelf komen hier voor de eerder genoemde brede pistes en op dag één reden wij zonder hiken diepe droge poeder vijf dagen de laatste dump.

Stay Stoked!

Commentaires


 • tomasdehoog
  Advanced
  tomasdehoog op 18 février 2014 · 10:11
  Gatver wat vet! Geniet er nog van boys!
 • SportGillie
  Advanced
  SportGillie op 18 février 2014 · 12:20
  Heerlijk verhaal, heerlijke beelden... Goed bezig jongens!!!
  Live to ride, ride to live
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 18 février 2014 · 12:55
  Mjammie mjammie mjammie......Weergaloos eten en weergaloze sneeuw vrijwel elke dag van de week en omgangsvormen out of this world... wat wil je nog meer?

  Okee, volgend jaar wordt dus Hokkaido! Ik heb alleen goede poedermaatje(s) m/v nodig, want in mijn eentje ben ik verdomde beperkt in de mogelijkheden!!! Wie wil?
  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • ffKnallen
  Advanced
  ffKnallen op 18 février 2014 · 14:50
  Lekkerrrr!!! Geniet ervan heren!
 • dorfke
  Beginner
  dorfke op 18 février 2014 · 19:30
  ziet er lekker uit. Heb je de pontoons nog meegenomen?
 • Marco
  Advanced
  Marco op 20 février 2014 · 12:15
  Wat een vet verhaal. Nu wil ik zeker weten die kant op..... Nog 1 zomer wachten hopelijk!
 • koen_djfistel
  Advanced
  koen_djfistel op 27 février 2014 · 00:42
  bwaaah japan ... 😃
  sbs roelz
 • koen_djfistel
  Advanced
  koen_djfistel op 28 août 2014 · 20:49

  HOE VET IS DIT !!!!!!!!!!
  Vantvetstedakooitgezienhebquastyling!!!!!
  sbs roelz

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro