Alles over rocker


Par ThijsKennis sur 31 octobre 2014 · 1

Shane McConkey op z'n waterski's met Rocker
Shane McConkey op z'n waterski's met Rocker

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe ski of een snowboard, je kunt er niet omheen: Rocker. Maar wat is rocker nou eigenlijk precies? Om rocker goed uit te leggen is het belangrijk om te begrijpen wat voor eigenschappen een traditionele ski of snowboard heeft. Om het eenvoudig te houden word het uitgelegd aan de hand van een ski, maar exact dezelfde principes zijn ook toepasbaar op een snowboard.

Shane McConkey

Maar voordat we beginnen, even een klein stukje achtergrond. Want waar komt de Rocker eigenlijk vandaan? Er zijn allerlei merken die claimen dat zij de eerste waren, maar er is natuurlijk maar een die volgens de complete freeride community er het eerste mee kwam: Shane McConkey. En of het nou waar is of niet, doet er eigenlijk niet echt toe, geniet vooral even van de duidelijke uitleg van Shane McConkey in de film Focused van Match Stick Productions:

Camber

Een traditionele ski heeft vanuit de fabriek een bepaalde spanning mee gekregen. Daardoor gaat de ski, wanneer je hem vlak op de grond legt, een beetje bol staan. Alleen de tip en de tail van de ski, staan omhoog gebogen. Dit word camber genoemd. Camber zorgt ervoor, dat je meer grip hebt wanneer je een ski op de kant zet en je meer “rebound” krijgt na het maken van een bocht. Super handig op de piste, maar wat minder daarbuiten. Wil je namelijk op poedersneeuw blijven drijven, dan is traditionele camber helemaal niet perse handig. Het zorgt er namelijk in zekere mate voor dat je ski onder de sneeuw wilt duiken.

Traditionele Camber
Traditionele Camber

Rocker

En daarom is rocker juist zo handig. Rocker zorgt er namelijk voor, dat de ski juist beter blijft drijven. Dat komt doordat bij rocker de tip en tail eerder omhoog komen. Daardoor blijft de ski makkelijker drijven en is poeder skien een stuk gemakkelijker.

Rocker
Rocker

Maar er zitten meer voordelen aan rocker. Zo draait een ski met flinke rocker wat makkelijker en is hij vaak ook nog eens wat lichter. Ideaal voor een lange poederdag dus. Zitten er dan helemaal geen nadelen aan een ski met rocker? Zeker wel! Een ski met rocker heeft veel minder grip op steilere afdalingen en hardere condities. Dit komt doordat de tip en tail eerder en verder omhoog komen en deze dus pas lastiger en later contact kunnen maken met de sneeuw. Dit resulteert in een minder stabiele ski.

Verschillende type's rocker

En alsof het bovenstaande allemaal nog niet ingewikkeld genoeg was, zijn er ook nog eens verschillende typen rocker:

Full Rocker (Reverse Camber)

Full Rocker
Full Rocker

Een ski met full Rocker, ook wel Reverse Camber genoemd, is een ski die helemaal geen camber meer heeft. Hij raakt enkel onder de binding de grond en heeft verder maar weinig contact met de sneeuw, tenzij je de ski helemaal op zijn kant zet. Super handig voor hele diepe poederdagen dus, maar op minder diepe dagen vooral erg zwabberig en onstabiel.

Tip Rocker(en Tail rocker)

Tip en of Tail Rocker
Tip en of Tail Rocker

Sommige fabrikanten, kiezen voor om een ski alleen tip rocker te geven. Dat is handig, als je meer van een traditionele ski houd, maar wel een beetje extra wilt drijven. Een ski met alleen tip rocker heeft dus vaak wel gewoon traditionele camber, waarbij de tip wat eerder al omhoog komt, zodat de ski beter blijft drijven. Er zijn ook ski's die een tip én tail rocker hebben. Dat betekend dus dat hij zowel voor als achter rocker heeft, maar ook nog over Camber beschikt. Eigenlijk is dit dus meer een middenweg, waar je wel een ski hebt die goed blijft drijven, maar ook op wat harde condities nog goed kan presteren.

Keuzes, keuzes, keuzes….

Bij het kiezen van een geschikte ski of snowboard is het dus belangrijk om je zelf af te vragen wat je er het meest mee gaat doen. Sta je altijd tot je nek in de poeder en heb je het gevoel dat je snorkel constant vol loopt omdat je onder de sneeuw verdwijnt? Dan is een full Rockered ski echt wat voor jou. Gebruik je je ski ook stiekem nog wel eens op de piste, dan is een ski met traditionele camber en een tip(en tail) rocker meer wat voor je!

Commentaires


  • Caspar
    Advanced
    Caspar op 1 novembre 2014 · 21:22
    First!

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

  • Prévisions complètes sur 14 jours
  • Raideur de pente et exposition du terrain
  • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro