Na 50-200 cm vers volgt PA#5!


Par meteomorris sur 31 décembre 2014 · 10

Dik pak sneeuw in Bayern
Dik pak sneeuw in Bayern

FC Noordalpen beats FC Zuidalpen, want na magic november met immense sneeuwhoeveelheden boven de 2000 meter in de Zuidalpen sneeuwt het sinds 25 december zo'n beetje onafgebroken in delen van de Noordalpen. Dat is bijna een week lang sneeuwval in het oosten van Zwitserland, Voralberg en het westen van Tirol. En in een week kan veel sneeuw vallen. Inmiddels is de 200 centimeter vers aangetikt in de vooralpen van Voralberg. Meer naar het zuiden toe worden de hoeveelheden overigens minder en de noordelijke wind krachtiger.

Na inklinking en door de wind is het sneeuwdek wat in elkaar gedrukt. Al met al ligt er gemiddeld een sneeuwdek van een meter op 2000 meter in de noordalpen en daarmee wint FC Noord het op dit moment van FC Zuid. Wie had dat 10 dagen geleden gedacht? Maar het einde van PA#4 komt in zicht. De Siberische kou trekt zich terug, de wind gaat langzaam (heel langzaam) de komende dagen liggen en het wordt net als in de Zuidalpen en Westalpen droog. Maar dat is maar voor eventjes.

Nieuwjaarsdag wordt overal zonnig!

De jetstream komt noordelijker te liggen, de stroming draait naar zuidwest, hogedruk zorgt voor zon en blauwe luchten en warmere lucht stroomt binnen. Heel even geeft 2015 de Noordalpen wat lucht om van het nieuwe jaar te genieten, maar als snel volgt PoederAlert#5. Waarmee we mogen vaststellen dat de start van winter '14-'15 slechts 4 PoederAlerts bracht. En dat is niet veel. Maar aan de andere kant ligt er overal een mooie bak sneeuw en resteren er nog 4 maanden om er iets heel moois van te maken.

Lawinesituatie nog steeds kritisch

Met de recente sneeuwval, de immense wind en de in vele gevallen versuikerde oude sneeuwlaag is de lawinesituatie nog steeds kritisch. Met het stijgen van de temperatuur zal dat nog verder verslechteren. Wees de komende dagen op je hoede. In de gehele Alpen is op dit moment sprake van een zeer instabiel sneeuwdek. Indien je de off piste gaat, draag dan altijd een lawinepieper, schep en sonde bij je. Zorg er daarnaast voor dat je jouw lokale lawinebericht kent en pas er je plannen op aan. Denk 3 keer na voor je andere sporen volgt en duik niet zomaar hellingen in omdat anderen dat ook doen.

Het gewicht van een enkele skiër of boarder is voldoende om het sneeuwdek te doen breken en lawines naar beneden te laten razen. Off-piste gaan vergt daarmee veel kennis de komende dagen. Heb je die kennis niet of vertrouw je je eigen beslissingen onvoldoende omdat je de materie onvoldoende beheerst, huur dan een ski- en berggids of blijf op de pistes! De situatie is op dit moment echt levensgevaarlijk! De winter is nog jong. Wat vandaag niet kan, kan later in het seizoen waarschijnlijk wel. Heb geduld!

Poederalert#5

Na alle vederlichte pipapowder van PA#4 wordt dit een compleet ander alert. We gaan een sneeuwgrens jojo krijgen. Ofwel een periode met een westelijke straalstroom die volgens de laatste berekeningen net ten noorden van de Alpen komt te liggen. Het ene moment valt er dan sneeuw tot diep in de dalen, terwijl nog 12 uur later de sneeuwgrens alweer hoger kan liggen. Zuidwestfronten worden afgewisseld met noordwestfronten en ruggen van hogedruk zorgen voor tijdelijke blauwe luchten met zon. Vooralsnog zijn alle pijlen daarbij gericht op het noordwesten van de Alpen. De sneeuw zal wat zwaarder zijn dan de sneeuw die de afgelopen dagen viel. Eerder Europees, dan vederlicht powpow. Dat zal ff wennen worden en je zult niet continue met je neus in de boter landen.

Kleinwalsertal 1100 meter hoogte
Kleinwalsertal 1100 meter hoogte

Dit vogelhuisje staat op 700 meter hoogte
Dit vogelhuisje staat op 700 meter hoogte

Omdat in dergelijke stromingen details rap kunnen schuiven geldt onderstaande met enig voorbehoud. 1 januari duik ik even onder om op 2 januari de boel aan te scherpen.

Donderdag: duidelijk warmer in de Alpen. Warme lucht stroomt binnen en de zon kan lekker zijn best doen.

Vrijdag: Eerste hoge bewolking is zichtbaar. Op het einde van de dag sneeuw (en regen) in het noordwesten. Sneeuwgrens richting de 1900 meter in Frankrijk en 1400 meter in Oostenrijk. Zuidalpen droog en wind.

Zaterdag: Even doorbijten, want het koufront komt er aan. Veel sneeuw tussen Grenoble en Innsbruck. Noordwestelijk deel van de Alpen krijgt de volle laag. Westelijk wallis, Haute Savoie, vooralpen Savoie en Isère, Engelberg, Glanerland en natuurlijk weer het noorden van Voralberg, het Kleinwalsertal en het westen van Tirol kunnen op veel sneeuw rekenen. Sneeuwgrens zakt einde dag richting de 1200 meter in Frankrijk en 800 meter in Voralberg.

Zondag: nog steeds sneeuw, maar nu vooral voor de noordalpen. Sneeuwgrens lichtjes omhoog. Intense wind en zon in de zuidalpen.

Maandag: instromende warme lucht, maar dinsdag waarschijnlijk weer kouder en sneeuw.

Waarheen te gaan in de Alpen?

Nog niets gepland? Dan kun je het beste richting Voralberg en westelijk Tirol. Klik hier voor wat tips om nog last-minute je bestemming te boeken. Zaterdag wordt even doorbijten, maar zondag wordt koud en diep en de maandag zonnig. In de loop van de dinsdag weer kouder en sneeuw en dat zet door op woensdag. Daarna is het allemaal nog onzeker. Vrijdag 2 januari een nieuwe update!

Of ga je voor de megadump in Noorwegen?

Warmte in de Alpen betekent in de regel sneeuw en kou in het westen van Noorwegen. Vanaf zaterdag knalt de kou en de sneeuw er weer in. Tot en met dinsdag immens veel sneeuw en kou. Daarna wordt het daar weer tijdelijk warmer. Check de forecast pagina van Scandinavievoor tips en tricks.

Sneeuwval Noorwegen de komende 4 dagen
Sneeuwval Noorwegen de komende 4 dagen

Dit is mijn laatste update van 2014. Tot in 2015! Wat je keuze ook wordt.. alvast een poederrijk 2015!

Stay stoked

Morris

Commentaires


 • grotesmurf
  Beginner
  grotesmurf op 31 décembre 2014 · 11:17
  ok nice )

  wat ik me wel afvraag is wat er gebeurd met de sneeuwkwaliteit als de Europees POW valt op de vederlicht powpow.

  En Hechten deze 2 goed aan elkaar, of geef dit een vergroot lawine gevaar (wegens slechte hechting c.q. instabiele laag)?
 • Haas
  Expert
  Haas op 31 décembre 2014 · 11:56
  @morris thx! and a Happy 2015.
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!
 • Timsen91
  Beginner
  Timsen91 op 31 décembre 2014 · 12:09
  Geboekt! Maandagavond richting Ischgl/Kappl om even een weekje te bivakkeren. Ben heel benieuwd.
 • JeffreyBuik
  Advanced
  JeffreyBuik op 31 décembre 2014 · 12:18
  Zaterdag wil vertrekken... Ik zat te denken aan montafon? Iemand tips ?
 • alexsvw
  Advanced
  alexsvw op 31 décembre 2014 · 12:34
  Let it snow! Happy 2015 everybody!
  Walking down a mountain is a waste of gravity
 • Jeffrey2
  Advanced
  Jeffrey2 op 31 décembre 2014 · 12:41
  Zaterdag richting landeck met powderguides.
  Zo te zien gaan we de goede hoek in.
  Klaar om te gaan knallen.

  Happy 2015 to all!
 • 49
  Advanced
  49 op 31 décembre 2014 · 16:22
  Vanaf een knalharde Monte Rosa iedereen een Pow-licious 2015!
  montagna bianca, ti amo
 • Patrick2
  Tourist
  Patrick2 op 31 décembre 2014 · 17:25
  Iemand zicht op Stubai tal vanaf zondag??
 • evan
  Advanced
  evan op 31 décembre 2014 · 18:56
  FC Noordalpen? Ga je Noordalpen Centraal nu Midden-Noord noemen?
 • maryp
  Advanced
  maryp op 1 janvier 2015 · 21:38
  Hier in Au is het top. Al 5 dagen poeder rijden.

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro