Lawine eist leven van snowboarder in Obergurgl


Par meteomorris sur 3 janvier 2015 · 1

Archieffoto
Archieffoto

Zaterdagmiddag rond 16.00 uur is een snowboarder (25 jaar) dodelijk verongeluktbuiten de pistes van Obergurgl. De snowboarder en zijn maatje waren aan het einde van de dag de zogenaamde Moarrine ingedoken. Een couloir net onder de Rosskarbahn die zo'n beetje in het dorp zelf eindigt.

De 25 jarige snowboarder die volgens Oostenrijkse media uit de directe regio afkomstig is werd in het couloir gegrepen door een lawine waarna deze hem meerdere keren tegen de rotsen drukte. Nadat de lawine tot stilstand kwam werd direct hulp verleend door zijn 27 jarige maatje en een omstander. Ook werd er direct hulp ingevlogen en werd hulp verleend door de lokale pistedienst. Helaas waren de verwondingen aan het hoofd van de jonge snowboarder van dien aard dat hij ter plekke overleden is. Volgens de lokale media droeg de 25 jarige snowboarder geen pieper, schep en sonde bij zich.

In Tirol gold zaterdag lawinegevaar 3 op een schaal van 5 waarbij er uitdrukkelijk is gewaarschuwd voor de 'heikele' omstandigheden. Met het ongeluk van vandaag is het aantal lawineslachtoffers deze winter al gestegen naar 11 en ligt deze zelfs al hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Zeer instabiel sneeuwdek!

Belangrijkste problemen op dit moment zijn verse Triebschnee als gevolg van de wind de afgelopen dagen en daarnaast zwakke lagen dieper in het sneeuwdek. Hoewel de Triebschnee van de afgelopen dagen zich door het mooie weer van de afgelopen 48 uur heeft kunnen verbinden zal Triebschnee met de inkomende storm van PoederAlert#5 opnieuw een probleem gaan worden overigens. Blijf de komende dagen op je hoede. In de gehele Alpen is op dit moment sprake van een zeer instabiel sneeuwdek. Indien je de off piste gaat, draag dan altijd een lawinepieper, schep en sonde bij je. Zorg er daarnaast voor dat je jouw lokale lawinebericht kent en pas er je plannen op aan. Denk 3 keer na voor je andere sporen volgt en duik niet zomaar hellingen in omdat anderen dat ook doen.

Het gewicht van een enkele skiër of boarder is voldoende om het sneeuwdek te doen breken en lawines naar beneden te laten razen. Off-piste gaan vergt daarmee veel kennis de komende dagen. Heb je die kennis niet of vertrouw je je eigen beslissingen onvoldoende omdat je de materie onvoldoende beheerst, huur dan een ski- en berggids of blijf op de pistes! De situatie is op dit moment echt levensgevaarlijk! De winter is nog jong. Wat vandaag niet kan, kan later in het seizoen waarschijnlijk wel. Heb geduld!

Commentaires


 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 4 janvier 2015 · 19:30
  RIP
  White room,Pillow lines,I rule

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro