Review: Men's Heli Chilkat Jacket


Par dr.Gear sur 21 janvier 2015 · 0

Dr. Gear is in de gelukkige omstandigheid om ieder seizoen weer veel verschillende materialen te testen. Soms zitten daar pure pareltjes tussen, soms valt het tegen en soms moet je je gewoon laten verrassen. Dat laatste was het geval bij de Heli Chilkat Jacket van Peak Performance. Tijdens een recent bezoek van Dr. Gear aan de mannen van Bever was dit een jas die volgens hen echt een keertje onder de loupe genomen moest worden.

HiPe Ace
HiPe Ace

Gevoerd?

Nou is Dr. Gear altijd wel onder de indruk geweest van de kleding van Peak Performance. Goede snit, technisch, helemaal niets mis mee. Maar in het geval van de Chilkat Jacket was Dr. Gear niet direct overtuigd. De reden is vrij simpel: de jas is gevoerd. En heel eerlijk, daar heeft Dr. Gear in de basis vrij weinig mee. Dr. Gear kleedt zich vrijwel altijd in lagen en aangezien hij op een doorsnee dag zowel op 800 als op 3000 meter hoogte te vinden is heeft Dr. Gear te maken met verschillende temperaturen. Op het eerste gezicht dus niet het terrein van de Chilkat.

Ventitalietritsen
Ventitalietritsen

Alle omstandigheden

Dr. Gear heeft de jas in totaal vier dagen gedragen. Vier dagen met alle soorten omstandigheden. Het was koud. Het heeft gesneeuwd. Maar de temperatuur werd ook hoger en de zon heeft geschenen. Prima dus om de Heli Chilkat eens goed aan de tand te voelen. Peak Performance zelf omschrijft de Chilkat als een 'hardcore jacket inspired by and designed for free-skiers and radical environments'. Dat is natuurlijk nogal een statement. En Dr. Gear moet toegeven: wanneer het koud genoeg is, dan voldoet de jas wel aan deze omschrijving. Het is natuurlijk maar net wat je zelf verwacht bij een dergelijk statement, maar goed, de jas voldoet aan alle criteria. Hij is goed water- en winddicht, ademt prima en is dus behoorlijk warm.

Voering: lekker als het echt koud is.
Voering: lekker als het echt koud is.

Te warm

De pasvorm is zoals je van Peak Performance mag verwachten. De jas zit als gegoten. Dr. Gear draagt meestal een maat L en de Peak jas in diezelfde maat past prima. Dit is overigens geen jas die heel lang valt. Wil je dus een jas die net wat verder over je middel heen valt (zoals bijvoorbeeld de Steep Series van The North Face) dan is dit niet de jas die je zoekt. Maar goed, even terug naar dat gevoerde. Want tijdens de dagen dat het koud is, is dit de jas die je wilt dragen. De ThermoCool vulling houd je dus niet koel, maar juist warm. Geen probleem. Dat wordt het in de ogen van Dr. Gear wel wanneer je op wat warmere dagen een stukje wilt gaan hiken of toren. De ventilatieritsen ten spijt, op die momenten draagt Dr. Gear liever een shell. Je kunt natuurlijk de jas ook gewoon even uitdoen als je gaat hiken wanneer het wat zonniger is. Dan is het probleem ook opgelost. Maar goed, die keuze laat Dr. Gear graag aan jou over!

Waterdicht? No problem!
Waterdicht? No problem!

Conclusie

De Heli Chipkat Jacket is een geweldige jas, met alles erop en eraan. Twee lagen HiPe Ace (de GoreTex van Peak), voldoende zakken, ventilatieritsen, sneeuwvanger, etcetc. Het is een topper als het wat kouder is en in wat 'extremere omstandigheden', zoals Peak het zelf aangeeft, is dit een heerlijke jas. Zoek je echter een jas die het ook in warm weer goed doet, dan zou de Heli Chipkat Jacket niet de keuze van Dr. Gear zijn. Op die momenten draagt Dr. Gear liever z'n shell. De prijs van de Chilkat Jacket? € 499,00.


Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

  • Prévisions complètes sur 14 jours
  • Raideur de pente et exposition du terrain
  • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro