Pak een willekeurige poederfilm erbij en de kans is klein dat er geen shots van Japan in zitten. Japan is meer dan ooit het beloofde land van menig poederrijder. En dan te bedenken dat tot 9/11 er bijna geen buitenlander te vinden was in de Japanse sneeuw. Het waren de aanslagen in de VS en de daaropvolgende aangescherpte grens controles die veel Aussies en Nieuw Zeelanders deed besluiten hun heil te zoeken in de poeder van Japan. Een tot dan toe onbekend wintersportland bleek honderden voornamelijk kleine skigebieden te herbergen. Maar bleek ook een wintersportland in verval. De vergrijzing en de stagnerende economie zorgde voor weinig koopkracht bij een krimpende bevolking en de resorts verkeerden in mineur. Totdat 9/11 zich aandiende.
Is Japan zoveel beter dan Noord Amerika of Europa? Hebben ze er uitmuntende liften? De beste backcountry lijnen? Of zijn het de waanzinnige voorzieningen die de meer dan 500 skigebieden op de kaart hebben gezet. Het antwoord daarop is drie keer nee. Wat dan wel? Wat velen van ons niet wisten is dat Japan is gezegend met een van de beste, zo niet het beste sneeuw klimaat van de wereld. En uiteindelijk is sneeuw toch de drivin’ force voor velen van ons. Toch? ;) Maar waarom is de sneeuw in Japan zo uitzonderlijk goed? Om twee redenen:
de kwaliteit van de sneeuw
Laat ik met dat laatste beginnen.
Waarom valt er zoveel sneeuw in Japan
De Japanse eilanden liggen in de zee. Rechts ligt de grote oceaan en links de veel kleinere Japanse Zee. Genoeg water eromheen om voor vocht in de lucht te zorgen kortom. Ten tweede waait er in de winter een overheersende wind uit het noordwesten. Zeer koude luchtmassa’s, afkomstig uit Siberië blazen vanaf het vasteland over de Japanse zee richting Japan. Deze droge wintermoesson pikt het nodige vocht op als het over de Japanse zee raast. Als laatste zijn er de Japanse Alpen op het hoofdeiland met een aantal toppen net hoger dan 3000 meter en de heuvels en vulkanen van het noordereiland Hokkaido. Een aaneenschakeling van toppen en graten die een ideale muur vormen om de bewolking die boven de relatief warme Japanse zee ontstaat tegen te houden en te dwingen leeg te sneeuwen. De sneeuwstormen die hier het gevolg van zijn noemt men in de bergen Yamayuki terwijl de sneeuwstormen die ook in de lagere regionen voor sneeuw zorgen de naam Satoyuki dragen. En dat ziet er zo uit.
De meeste sneeuw valt volgens meetgegevens in dat deel van Japan waar de koude wind de langste afstand heeft moeten overbruggen over de Japanse zee. Jōetsu (上越市) een stad net ten westen van de Japanse Alpen en gelegen op een hoogte iets boven zeeniveau krijgt jaarlijks zo’n 6,3 meter sneeuw te verwerken. Ofwel door de zee gegenereerde sneeuw in optima forma. Het is dan ook deze regio, zo’n 250 tot 300 kilometer ten westen van Tokyo, waar je de meeste skiresorts van Japan vindt. Nagano zal je bekend in de oren klinken, maar wellicht zeggen gebieden als Happo-One, Hakuba, Cortina en Myoko Kogen je ook wat.
Maar het Jōetsu wonder kent ook een nadeel. Deze regio ligt op 37 graden noorderbreedte, ofwel gelijk aan steden als Athene, San Francisco en Sevilla. En dus wil de temperatuur, ook in de wintermaanden, wel eens flink in de plus gaan. Want de meeste skigebieden beginnen ergens rond de 700 meter en eindigen er al rond de 1700 meter. De meeste sneeuw valt er tussen december en februari. Vanaf maart wordt het snel weer warmer.
De kwaliteit van de sneeuw
Waar de Myoko Kogen regio op papier de meeste sneeuw krijgt, vind je er niet altijd de beste sneeuw van Japan. Daarvoor wil het er wel eens te warm zijn. Nee, voor het echte geheim van Japan moet je naar het noorden. Ruim 1000 kilometer ten noorden van Tokyo ligt het eiland Hokkaido. Hier valt bijna net zoveel sneeuw als in het zuiden, maar de lucht is er veel kouder. Gevolg is dat de sneeuw er veel droger is. Volgens geruchten is de sneeuw er zelfs net zo droog als in Utah. Ofwel sneeuw die voor 8% uit water bestaat en 92% lucht. Veel droger en losser gaat de sneeuw niet worden.
Natuurlijk heb je ook op het hoofdeiland Honshu dagen dat de sneeuw er gortdroog is, maar Hokkaido is wereldwijd waarschijnlijk de beste gok op droge en grote hoeveelheden poeder. Vooral in januari. Het meeste betrouwbare meetstation rond Niseko ligt op een hoogte van nog geen 225 meter boven zeeniveau en hier gemiddeld zo’n 4 meter sneeuw. Weliswaar zijn de heuvels hier niet de allerspannendste, maar de kwaliteit van de sneeuw maakt dat allemaal goed.
Tips om de beste poeder te scoren in Japan:
lees nog even de budget tips voor Japan
en natuurlijk alle blogs van Juulski
ga tenminste 2 weken
liefst (eind) januari
Hokkaido is in de regel altijd goed