Sinds dinsdagavond viel er 5-20 cm vers in het hooggebergte tussen Chamonix en Innsbruck. Onder de 2000 meter viel er voornamelijk regen, maar boven de 2000-2300 meter sneeuw. Vandaag is daardoor een poederdagje in het hooggebergte. In westelijk Wallis werd gistermiddag vanwege de snel opkomende opklaringen alles al verspoord. Maar op de hoogste toppen van Vorarlberg, het Glanerland en het westen van Tirol kan een poederbochtje gedraaid worden. En omdat het voorlopig hier weer even bij blijft zou ik zeggen geniet van dat beetje mooi dat de natuur je vandaag gebracht heeft. In dit bericht:
Vandaag is een poederdagje voor diegene die het kleine eert. Op de hoogste toppen rond de Arlberg, het westen van Tirol, in het Glanerland en het noorden van Graubunden kan in ingesneeuwde kommetjes een poederbochtje gedraaid worden. Ook in het Berner Oberland en Unterwallis viel genoeg sneeuw voor een poederbochtje. Maar houd rekening met zware sneeuw. Op veel plekken waar het gesneeuwd heeft is het nog bewolkt en als de lucht dan eenmaal warmer wordt ontstaat er een soort van broeikaseffect. Ofwel natte en zwaardere sneeuw. Maar goed zoeken levert je vandaag poeder op.
Op de hoogste toppen van het noordwesten van de Alpen is de situatie iets verbeterd, maar in de Franse Alpen en in Italië is het niet beter geworden. Daar viel helemaal geen sneeuw de afgelopen 24 uur. Uitzondering is de Ortlerregio waar wat niet significante vlokjes vielen, maar dat heeft te maken met de markante piek waar dalende bewolking alsnog eens omhoog wordt gestuwd. De situatie daarentegen is verslechterd in de laaggelegen gebieden van Oostenrijk en Zwitserland. Eerder deze week was de lucht droog en de nachten koud waardoor de sneeuwkanonnen hun werk konden doen. Maar vanwege de regen van gister en de milde/vochtige lucht is dat nu even voorbij. De wit linten van kunstsneeuw zijn nat geworden en voor maandag staat er nog eens milde/vochtige lucht op het programma met een spatje regen in de dalen.
De beste (natuurlijke sneeuw) condities in de Alpen vind je op dit moment boven de 2200 meter op de volgende plekken in de Alpen:
Een tijdje terug schreef ik dat in januari de sneeuw komt en kijkend naar de kaarten lijkt het daar ook op. Deze winter vertoont daarmee erg veel gelijkenis met de lawinewinter van 1999. Tot midden januari was het behelpen, daarna was het op veel plaatsen te veel in de noordalpen. Het behelpen hebben we nu wel gehad. Ik ben benieuwd of de sneeuw in januari met grote hoeveelheden komt.
Het wordt daarmee wel krap voor de zuidalpen. Als daar voor midden januari geen dik pak sneeuw ligt wordt het lastig. Vanaf midden januari staat de zon alweer hoger en zullen zuidhellingen het alweer lastig krijgen. Ligt er dan geen dikke witte laag die de warmte van de zon kan reflecteren dan wordt het behelpen. Maar goed, het is nog geen half januari. We leven nog immer in 2015 en het kan allemaal nog gebeuren. De lichtpuntjes zijn spaarzaam, maar ik noem ze even. 1. De NAO index wijst af en toe op een opkomende zw-lage, 2. soms zien we die ook op de kaarten en 3. tja.. ik ben even leeg wat betreft lichtpunten op de kaarten.
Ach, weet je, drie is mijn geloof dat we ook in slechte winters poeder kunnen rijden. Dat deden we in 06-07, maar ook in 99-00. Maar dat vergde wel heel veel flexibiliteit. Vanwege de slechte start zou ik je voor je poedertripje aanraden te wachten met het boeken van onderdek. Neem de 10 tips voor een poedertrip van Arjen ter harte en je rijdt deze winter zeker een keer de diepste poeder in de Alpen. Wanneer? Dat weet ik nu nog niet. Maar wat ik wel weet is dat we het je hier vertellen wanneer het zover is. Wonderlijk genoeg bewijst juist in slechte winters ons weerbericht zijn waarde waarbij geldt; geduld is een schone zaak. Mooier kan ik het niet maken, makkelijker wel. Geduld dus.
Gister vroeg iemand aan mij: wat zou jij doen? Volgens mij zijn er 3 opties. Spaar je euro's en tijd voor betere tijden in de Alpen is de makkelijkste, maar ook minst bevredigende optie. Hoewel makkelijk. Zeg jij maar eens nee onder druk van vrienden en familie. De tweede optie is ga surfen. Het is in het zuiden van Europa nog prima weer en de kusten van Portugal en Spanje hebben al weken goede surf. De derde optie is de duurste en meest tijdrovende. Kies voor Noord Amerika. Daar zijn de condities nu heel erg goed. Dichterbij is westelijk Noorwegen een optie, maar komend weekend is het daar ook warm. Na het weekend weer kouder en sneeuw (maar ook vroeg donker). Meer over de condities in de rest van de wereld lees je hier.
Stay stoked
Morris