PA#4: tot 70 cm verse sneeuw in aantocht


Par meteomorris sur 1 janvier 2017 · 11

May the powder be with you in 2017! Koning winter heeft zijn goede voornemers van stal gehaald en zijn eerste is: 'there shall be snow in Austria and Zwitserland'. Wat een mooie sneeuwkaart perste ons weermodel afgelopen nacht uit de computer voor de Noordalpen. Komende week wordt het daar winters wit en dat werd ook wel tijd. Voor de rest van de Alpen zit er daarentegen voor de korte en middellange termijn nog geen sneeuw in het vat. In dit bericht:

 • sneeuw voor de noordalpen
 • poederalert#4 voor de oostalpen
 • lange termijn nog meer sneeuw voor de Noordalpen?

Sneeuw voor de Noordalpen

Goed nieuws voor de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk. De komende 120 uur is er voor hen zo'n 30-70 cm in de maak. Met name de gebieden ten oosten van de lijn Zürich-Engelberg zijn zeker van significante hoeveelheden sneeuw, waarbij de Noordstaugebieden van het Salzburgerland, die Steiermark en Ober- en Niederösterreich de beste papieren hebben omdat hier afgelopen week al een mooie basis viel. Vanaf woensdag staat er een straffe noordelijke stroming die tussen een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een storm boven de Baltische Zee koude en vooral ook vochtige lucht naar het zuiden brengt. Deze keer is de sneeuw niet enkel op het oosten van Oostenrijk gericht, maar ook op Tirol, Vorarlberg en het oosten en midden van Zwitserland

Noordstau
Noordstau

Kleur op de kaarten
Kleur op de kaarten

TIP: check hier onze sneeuwkaarten voor meer details

Slecht nieuws daarentegen voor de rest van de Alpen waar de droogte nog even aanhoudt en er van tijd tot tijd een steving wind uit het noorden komt te staan. De Franse Noordalpen moeten hopen dat het hogedrukgebied nog iest verder wordt weggedrukt naar het westen, want dan zouden ook zijn in aanmerking komen voor verse sneeuw. Maar dat is nu dus nog niet het geval en staat er vooral wind op de kaarten. Komende dagen meer hierover, maar vandaag met name veel aandacht voor de noordalpen.

Maandag: een eerste indiactie dat het hogedrukgebied aan kracht begint te verliezen wordt zichtbaar. Uit het noorden volgt bewolking die in de loop van de dag voor wat sneeuw gaat zorgen aan de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk. Zelfs in de Portes du Soleil kan dit wat vlokken opleveren. Er staat daarbij een stevige wind uit het noorden die in de loop van de dag (daar waar het sneeuwt) juist gaat afnemen vanuit het westen. In de rest van de Alpen is het zonnig en droog.

Dinsdag: aan de noordkant van de Alpen blijven in de ochten nog wat wolken hangen en sneeuwt het van tijd tot tijd. In de rest van de Alpen is het strakblauw of zullen de paar wolken die voorbijdrijven snel oplossen en regeert de zin. Nog steeds in het oosten van de Alpen een stevige wind.

Woensdag: nu komt de Noordstau echt op gang. Aan de noordkant van de Alpen wordt de bewolking steeds dikker en in de middag sneeuwt het intens aan de noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Tot donderdagochtend is al 20-50 cm verse sneeuw mogelijk. Daarbij staat er een stevige wind in de oostelijke Alpen. In de rest van de Alpen is het droog en zonnig, maar met name in de Franse Alpen steekt er ook een stevige noordelijke wind (Mistral) op.

Donderdag: aanhoudende lichte sneeuwval aan de noordkant van de Alpen met nog eens 5-20 cm verse sneeuw. In de rest van de Alpen is het weer droog en zonnig.

Poederalert#4 voor de Noordalpen Oost

Afgelopen week viel er al 20-70 cm verse sneeuw in de Noordstaugebieden van het Salzburgerland, die Steiermark en Ober- en Niederösterreich. De komende 120 uur staat daar nog eens 40-70 cm verse sneeuw op het programma. De combinatie van een prima base + verse sneeuw maakt dat er voor de Noordalpen Oost vanaf woensdag/donderdag een poederalert geldt.

Ook de rest van de noordkant van de Alpen tussen Engelberg en Innsbruck krijgt zo'n 30-70 cm verse sneeuw te verwerken de komende dagen, maar realiseer je dat er bijna geen base ligt onder de 2000 tot 2500 meter en dat de base die er nog ligt boven de 2000 meter hard opgevroren is na de regen van eerder deze week tot 2400 meter, danwel total versuikerd is. Op alpenweides zonder rotsen, stenen of takken zal donderdag zeker poeder gereden kunnen worden. Maar dan moet je nu al even goed rondlkijken voor de sneeuw arriveert waar je zonder problemen op grashellingen naar beneden kunt duiken. Vanwege het gebrek aan base hier geen poederalert, maar met de juiste kennis (en vooral de nodige zelfbeheersing) kan er zeker in de Noordalpen Centraal poeder worden gereden.

Wij wensen je een diep en vooral ook veilig 2017: 30% korting op de wePowder Academy

Veel poeder en het ook nog na kunnen vertellen. Wij wensen je een diep en vooral ook veilig 2017 toe. Ga je komende winter nog richting de sneeuw, trakteer jezelf of een vriend dan op de wePowder Academy. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de kennis die iedere freerider niet alleen veiliger onderweg laat zijn, maar waardoor je ook nog eens vaker en betere poeder scoort. Start je nu direct dan krijg je met de code SAFE2017 30% korting op de wePowder Academy en sturen we je ook nog eens deze week het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Start je na 4 januari met de Academy, dan krijg je je boek na 16 januari toegestuurd. Start je tussen nu en 4 januari met de Academy, dan sturen we je deze week nog het bijbehorende boek toe.

Lange termijn nog meer sneeuw voor de Noordalpen?

Ook volgend weekend is er weer kans op sneeuw voor de Noordalpen. Er lijkt het weekend van 7-8 januari opnieuw een noordelijke stroming te ontstaan met sneeuw voor de noordkant van de Alpen. In dit scenario houdt de rest van de Alpen het overigens weer droog.

Kortom: in ieder geval poederalert voor de Noordalpen Oost. Een snelle zoekopdracht heeft me geleerd dat er in die regio vanaf woensdag/donderdag nog best wel wat onderdak te vinden is om een dag of vier te gaan rijden in verse poeder.

Morgen een verdere aanscherping.
Stay stoked. Morris

Commentaires


 • Berber
  Expert
  Berber op 1 janvier 2017 · 18:02
  NiceNice° happy new year!
 • ieism
  Tourist
  ieism op 1 janvier 2017 · 19:17
  Echt? 70cm zou fijn zijn.
  splitfest.nl
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 1 janvier 2017 · 19:31
  @iesim, niet in Arolla. Dat ligt verscholen achter de Alpennoordkam.
  May the powder be with you.
 • Havana
  Beginner
  Havana op 1 janvier 2017 · 19:38
  Kan het toch nog wat worden met de familievakantie in Lermoos die zich tot op dit punt vooral op kunstsneeuw afspeelt...
 • ieism
  Tourist
  ieism op 1 janvier 2017 · 20:21
  @iesim, niet in Arolla. Dat ligt verscholen achter de Alpennoordkam. meteomorris op 1 jan 2017 19:31
  Ik ga ook niet naar Arolla nu. 😃 Dat is pas over 6 weken, daar maak ik me niet zo'n zorgen over.
  splitfest.nl
 • Kallie210
  Tourist
  Kallie210 op 1 janvier 2017 · 20:27
  Yeah, gaat weer een beetje de goede kant op. Over ruim twee weken richting de alpes, bestemming waar de beste pow ligt 😃
 • GerritA
  Advanced
  GerritA op 1 janvier 2017 · 20:31
  Ten eerste iedereen de beste wensen. Na het ijsrijden in Tux, Fugen, Mayrhofen en Kaltenbach heb ik wel zin in wat verse sneeuw. Ben benieuwd naar de update @meteomorris ik zit in de startblokken om naar Zauchensee te gaan, goede optie of komt de sneeuw niet zo ver?
  And snow it is.....
 • evan
  Advanced
  evan op 1 janvier 2017 · 22:59
  @GerritA, ik denk dat er in Zauchensee nog niet genoeg ligt en ook te weinig valt om optimaal van dit PA te profiteren. Ik denk dat @Berber wel goed zit. Maria Alm, toch? Veel gras en meer een stuwingsgebied dan Zauchensee.
 • Constant
  Beginner
  Constant op 1 janvier 2017 · 23:51
  Kun je de poederstromingen nog een beetje richting de Porte du Soleil sturen tussen nu en 14 januari?

  Dank bij voorbaat!
  Beginner , beginner en nog eens een beginner..................
 • GerritA
  Advanced
  GerritA op 2 janvier 2017 · 09:53
  @GerritA, ik denk dat er in Zauchensee nog niet genoeg ligt en ook te weinig valt om optimaal van dit PA te profiteren. Ik denk dat @Berber wel goed zit. Maria Alm, toch? Veel gras en meer een stuwingsgebied dan Zauchensee. evan op 1 jan 2017 22:59

  We hebben de plannen bijgesteld en gaan richting Loser. Thanks voor de tip.
  And snow it is.....
 • Berber
  Expert
  Berber op 2 janvier 2017 · 21:34
  Kaprun just got mail... 😀

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro