PA#8: 20-50 cm vers! Het espresso, poeder en lariksbomen alert.


Par meteomorris sur 10 février 2017 · 6

Het sneeuwt sinds woensdag in de Italiaanse Piemonte en inmiddels is er al 20-40, lokaal zelfs 50 cm verse sneeuw gevallen boven de 2000 meter. De sneeuwgrens ligt daarbij diep in de valleien. Sinds gisteravond sneeuwt het ook in het noorden van de Piemonte, de Aosta, Ticino en de Ober Engadin. Zaterdag. Zaterdag en zondag is er ruimte voor de zon zodat je optimaal van de pipapoeder in de lariksbossen kunt genieten. Na het weekend maakt de zuidelijke Piemonte nog kans op verse sneeuw, maar de rest van de Alpen krijgt te maken met een krachtig hogedrukgebied. Hierdoor blijven stormen op afstand en wordt het zonnig, droog en milder in de Alpen. In dit bericht:

 • Sneeuw in het noordwesten van Italië
 • Weekendverwachting: steeds meer ruimte voor de zon
 • Waarheen te gaan dit weekend voor verse poeder?
 • Komende week nog wat onrustig in zuidelijke Piemonte
 • Lange termijn: droger en milder

Sneeuw in het noordwesten van Italië

Sinds woensdag sneeuw het intens in de Italiaanse Piemonte. Na 60 uur met sneeuw droogt de neerslag in het westen en zuiden nu langzaam op en heeft het front zich verplaatst richting de grensgebieden met Zwitserland.

Actuele sneeuwval Piemonte
Actuele sneeuwval Piemonte

In het westen en zuiden van de Piemonte is inmiddels een mooi pakje poeder gevallen.

Bardonecchia
Bardonecchia

Limone Piemonte
Limone Piemonte

Sinds donderdagavond sneeuwt het ook in het noorden van de Piemonte, de Aosta, Ticino en de Ober Engadin. Gemiddeld wordt daar 5 tot 20 cm verse sneeuw verwacht, maar lokaal zelfs 30 cm. Onderstaande beelden van vanochtend bevestigen die verwachting.

Champorcher
Champorcher

Macugnaga
Macugnaga

Airolo
Airolo

San Domenico
San Domenico

Alpe Devoro
Alpe Devoro

Saint Vincent
Saint Vincent

Bognanco
Bognanco

Domobianca
Domobianca

Italiaanse zijde Simplon
Italiaanse zijde Simplon

Weekendverwachting: steeds meer ruimte voor de zon

Met het naar het zuiden wegtrekken van storm Olli (welke verantwoordelijk is voor de sneeuw van de afgelopen dagen) komen de Alpen in een rustiger vaarwater. Daarmee neemt de kans op zon toe, verdwijnt de bewolking en wordt het stapsgewijs warmer.

Waarheen te gaan komend weekend?

Met de sneeuw van de afgelopen dagen kun je verse poeder rijden in de westelijke en zuidelijke Piemonte en het oosten van de Aosta, het noorden van de Piemonte en Ticino. Mijn tips voor komend weekend zijn onderstaande. Zoek je nog onderdak? Klik dan direct op een van onderstaande tips en verzeker je van een bed, poeder en eindeloze runs door de lariksbossen.

Maar het is niet alleen in de Piemonte wit. Je kunt komend weekend weliswaar geen verse sneeuw, maar nog zeker wel prima poeder vinden in grote delen van de westalpen hoewel je daarvoor wel steeds dieper de backcountry in zult moeten. Buiten de verse sneeuw van de Piemonte om zijn de beste condities nog immer in de volgende delen van de Alpen te vinden.

Ook in het oosten van Zwitserland en de noordkant van Oostenrijk is nog prima poeder te vinden, maar de beste condities vind je op dit moment in de regio's hierboven. Wil je dit weekend nog weg? Veel plezier! Oh ja... en boeken van onderdak doe je hier.

Lagedrukgebied Pierre
Lagedrukgebied Pierre

Komende week nog wat onrustig in zuidelijke Piemonte

Tussen een krachtig hogedrukgebied boven het contintent en een actieve storm met de naam Pierre in het zuidwesten komt een straffe zuidoostelijke stroming tot stand. Dit zorgt dat de zuidelijke stroming aanhoudt en de noordalpen onder invloed blijven van een zuidföhn. De aangevoerde lucht is warm en dit betekent dat het droog en (lokaal zeer) mild wordt aan de noord- en westkant van de Alpen.

Zuidföhn
Zuidföhn

Tegelijkertijd stuwt de lucht vanuit het zuiden tegen de zuidkant van de Alpen aan. De combinatie van grote luchtdrukverschillen en stuwing vanuit de Po-vlakte kan de komende week nog eens voor sneeuw kan zorgen in de Italiaanse Piemonte. Daarbij ligt de sneeuwgrens in beginsel (vanwege de stuwing) nog rond de 900 meter, maar deze klimt in de dagen erna rap richting de 1500 meter of hoogte. De hoeveelheden zijn daarbij nog hoogst onzeker, maar daarover zondag meer.

Lange termijn: droger en milder

Tot en met eind volgende week wijzen de modellen dan op droog en vooral ook mild weer. Zuidhellingen gaan papperig worden. Hoe lang deze milde periode gaat duren? Geen idee.

Veel plezier komend weekend! Maar let op: de combinatie van veel verse sneeuw, soms heel erg veel wind, een fluctuerende temperatuur en vooral ook de problemen in het bestaande sneeuwdek maakt dat de lawine situatie lokaal nog kritiek is. Hoe mooi de poeder ook is, stel jezelf altijd de volgende vragen:

 • Heb je de juiste kennis en kun je deze toepassen?
 • Heb je lawinepieper, schep en sonde? (en je maatjes ook?)
 • Check je vooraf het lokale lawinebericht?
 • Ben je in staat naar aanleiding van het lawinebericht en de dikte van het actuele sneeuwdek de risicovolle delen van de berg aan te wijzen?
 • Zo ja, dan ben je als het goed is in staat om veilige delen van de berg te vinden en kun jij of je groepsleden mocht het onverhoopt toch nog misgaan elkaar redden..

Investeer in je zelf: 30% korting op de wePowder Academy

De beste, maar ook meest safe poeder vind je met de juiste kennis. Daarom geven we je deze druistige periode 30% korting op de wePowder Academy. Met de code DRUISTIG2017 krijg je 30% korting, kun je direct starten en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

Zondag een volgende update. Stay stoked. Morris

Commentaires


 • Kendo
  Beginner
  Kendo op 10 février 2017 · 14:01
  Thanx voor je weerbericht @meteomorris
  Prali is spot-on vandaag......
  En wat een bos😉
  “Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”
 • Kendo
  Beginner
  Kendo op 10 février 2017 · 14:02
  En idd, ook de espresso is prima hier 😉
  “Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”
 • Caelinn
  Tourist
  Caelinn op 12 février 2017 · 19:39
  Ha Morris, komende donderdag t/m zondag ga ik naar de alpen en had gehoopt op een mooie dump. Nu dat er niet in zit is het denk ik leuker om voor de zon te gaan. Waar zou je adviseren heen te gaan? Liefst natuurlijk ergens waar ook nog een mogelijkheid is om met een gids een paar leuke afdalingen in de outback te vinden. Vind het lastig te bepalen op basis van de huidige weerberichten! Jij bent daar vast veel beter in!
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 12 février 2017 · 21:39
  @Caelinn er is een kansje op een noordstau aankomend weekend. Meer daarover morgen.
  May the powder be with you.
 • Steef
  Advanced
  Steef op 13 février 2017 · 06:37
  Zaterdag en zondag heerlijke dagen gehad in de bossen van Sestriere eo. En er kan nog steeds gescoord worden daar tussen de lariksen.
  Every turn is a sign of weakness
 • Rogier
  Elite
  Rogier op 13 février 2017 · 11:12
  Ook de rest van de Franse Zuidalpen ligt nog veel poeder, die met niet al te veel moeite te bereiken is:


Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro