Het wordt vandaag nog even zeer mild in de Alpen, maar morgen is de winter weer terug. Een straffe storm stuurt 2 fronten richting de Alpen. Dat zorgt in de nacht van donderdag naar vrijdag voor wat sneeuw op de wegen vanuit de Benelux richting de Alpen. Ook in de nacht van vrijdag naar zaterdag gaat er weer wat sneeuw vallen op de hoger gelegen wegen van Frankrijk en Duitsland. Maar vooral in de Noordalpen zal het voor sneeuw zorgen op de wegen naar de skiresorts. Dit kan voor wat overlast zorgen vanwege de drukte op de wegen, maar goed na al die regen van afgelopen dinsdag is wat verse sneeuw wel welkom. Volgende week volgt er nog meer sneeuw als een nieuwe storm richting de Alpen koerst. In dit bericht:
Bovenstaand zie je op de Noordzee storm Thomas liggen. Deze storm gaat de komende 72 uur het weer in de Alpen bepalen. Is het vandaag met een zuidwestelijke stroming nog uitzonderlijk mild. Morgen sneeuwt het en is de winter weer terug.
Thomas stuurt twee fronten richting de Alpen. Het eerste front is de blauwe lange lijn die vanmiddag ten zuiden van de Benelux ligt. Deze geeft in de avond en nacht sneeuw op weg naar de Alpen, maar vooral ook sneeuw in de Alpen. Net ten noorden van de stormkern ligt nog een korter blauw lijntje. Deze zorgt vrijdag voor felle buien en zeker als tegen vrijdagavond de temperatuur zakt voor sneeuw op de wegen naar en in de Alpen. Iets om rekening mee te houden als je de komende 36 uur vanuit de Benelux richting de Alpen rijdt.
Maar veel belangrijker is de sneeuw die storm Thomas brengt. Het zwaartepunt van de sneeuwval komt tussen de Franse Haute Savoie in het westen en Vorarlberg in het oosten te liggen. Hier valt tussen donderdagavond en zaterdagochtend 15-30, lokaal zelfs 50 cm verse sneeuw. De rest van de noordalpen kan op 5-20 cm verse sneeeuw rekenen.
Vanavond ligt de sneeuwgrens aanvankelijk nog rond de 1800 meter, maar deze zakt rap richting de 500 tot 800 meter en lokaal zelfs lager.
Lekker wat verse sneeuw en (tijdelijk) kouder zorgen op vrijdag en zaterdag voor poederdagen in de Alpen. Vooral de zaterdag kan een leuke dag worden (als je in de buurt bent). Veel toeristen trekken dan weer richting huis, terwijl er op zaterdag een nieuwe invasie van toeristen de Alpen bereikt. Gedurende de zaterdag zelf is het daardoor iets rustiger in de gebieden. Vanaf zondag is het weer een gekkenhuis als een van de drukste weken van het seizoen zijn aanvang krijgt.
Dus wil je poeder rijden, dan arriveer je het beste al op vrijdag (of zelfs al donderdag) en rijd je zondag als het rap warmer wordt weer naar huis (of wacht je op de nieuwe storm ;)). Door donderdag heen en zondag weer naar huis te rijden vermijd je de grote vakantiestromen en rijd je op zaterdag (de grote wisseldag) poeder terwijl het relatief rustig is. Mijn tips zijn de gebieden in de Alpennoordhang in Zwitserland (Engelberg, Sörenberg, Gstaad en Stoos), de gebieden ten westen van de Arlberg in Oostenrijk (Lech, Zürs etc,.. ) en de meest noordelijke gebieden van de Franse Noordalpen (Portes du Soleil, Flaine).
Na de passage van Thomas stroomt er weer warme lucht de Alpen in. Het worden zaterdag, zondag en maandag heerlijke zonnige dagen. De zaterdag is nog relatief koel, maar zondag en maandag weer mild.
Vanaf maandag ligt er een monsterstorm met een kerndruk van 975 hPa voor de Europese kust. Met een aanvankelijk zuidwestelijke stroming staat er dan een zuidföhn in de Noordalpen en neemt de kans op sneeuw in de Zuidalpen toe. Maar voor de dagen erna probeert de storm de complete Alpen in zijn greep te krijgen. Het is nog niet helemaal zeker of dat lukt. De modellen zijn continue aan het zwalken maar als iedereen zijn poedermagneet aan zet, dan lukt het deze storm wellicht om de complete Alpen van sneeuw te voorzien. Wat is het probleem?
De uitdaging zit hem in de exacte positie van de storm. In scenario 1 stuurt de storm in eerste instantie met een zuidwestelijke stroming sneeuw naar de zuidkant van de Alpen en dan daarna middels een sneeuwsandwich ook richting de west- en noordalpen.
In scenario 2 wordt de stroming wat westelijker en miste de storm de Franse zuidalpen en de Italiaanse Piemonte. De afgelopen 36 uur waren de modellen in het voordeel van scenario 1, maar vanochtend heeft GFS (en alle daaraan gekoppelde modellen) deze koers verlaten en gekozen voor scenario 2. Het Europese model kiest overigens nog steeds voor scenario 1, kijk maar eens naar deze sneeuwkaarten.
Wat betekent dit? Zowiezo zijn de kaarten voor het noordwesten van de Alpen de komende week goed met veel sneeuw in de forecast, maar voor de rest van de Alpen is het nog even afwachten of ze een klein beetje of juist heel veel sneeuw gaan krijgen vanaf dinsdag 28 februari.
Morgen meer over het geruzie tussen de modellen. Stay stoked. Morris