Toeren in Livigno is altijd een goed idee


Par Arjen sur 13 mars 2018 · 2

Momenteel ben ik in het Italiaanse Livigno. Op de ISPO liep ik Fabiano tegen het lijf die al jaren bezig is om de freeriders in Livigno van de best mogelijke informatie te voorzien (onder andere met een eigen lawinebericht). Of ik zin had om een paar dagen te komen toeren. Zo gezegd, zo gedaan.

Uitdagende condities

De condities waren niet perfect te noemen, en dan vooral vanuit safety perspectief. Eind vorige week heeft het in Livigno (net zoals in andere delen van de Alpen) tot op grote hoogte geregend (tot zo'n 2400-2500 meter) en dat maakte het sneeuwdek zwaar en vochtig. Zondag is daar zo'n 20 cm vers bovenop gevallen.

Spontane lawines
Spontane lawines

Dat zorgde maandag voor behoorlijk wat spontane lawines, maar vandaag was het sneeuwdek gelukkig al wat stabieler. Defensief rijden was echter nog altijd het devies. Later vandaag hoorden we dat lager op de berg twee lawines over de cross-country loipes heen gekomen zijn. Niemand gewond, maar toch, het sneeuwdek is nog altijd gespannen.

Heerlijk mellow terrein
Heerlijk mellow terrein

Mottolino

We pakten de lift richting de Monte delle Neve aan de Mottolino kant en daalden een klein stuk af in het dal achter het skigebied. Daarvandaan moesten we een paar honderd hoogtemeters vellen richting een zadel (op zo'n 2800 meter) waarvandaan de afdaling gestart kon worden. Het lawinebericht (door Fabiano zelf opgesteld) gaf een drie aan, dus steil rijden ging 'm niet worden vandaag.

Een deel van het lawinebericht van Livigno van vandaag
Een deel van het lawinebericht van Livigno van vandaag

Daarbij hielden we in de routekeuze rekening met het terrein om ons heen en bleven zoveel mogelijk op de verschillende ruggen. Niets mis mee, want ook hier lag nog gewoon onverspoorde poeder een paar dagen na de dump.

Bluebird

Een lekkere mellow run dus, door onverspoord terrein, met bluebird condities, die eindige op zo'n 2050 meter hoogte aan de weg bij Campaccio, net voor Trepalle. Momenteel betrekt het hier in Livigno weer een beetje, er viel hier en daar een klein vlokje naar beneden, maar voor morgen staat er weer blauwe lucht gepland. Tijd voor een volgende toer dus!

Commentaires


 • Bobvaniterson
  Advanced
  Bobvaniterson op 13 mars 2018 · 20:03
  Livigno is zowieso altijd een goed idee, freeriden, touren en mtb allemaal top!
 • Havana
  Beginner
  Havana op 14 mars 2018 · 14:11
  Je kan er ook prima fietsen. De Foscagno ernaar toe is niet heel inspirerend, maar je zit zeer dichtbij de legendarische Stelvio en Gavia.

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro